Número 222
desembre 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Carlos Alberto González, el Programa AMED de l’Agència Catalana de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i Granja Armengol, premiats pel CCNIEC

El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) ha lliurat avui, divendres 15 de desembre, el VII Premi Ramon Turró en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició a Carlos Alberto González, el VII Premi CCNIEC a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població o l’educació alimentària al Programa AMED de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, i el V Premi CCNIEC Marc Viader a la innovació en productes alimentaris a Granja Armengol.

Extraordinàriament, el CCNIEC ha atorgat una menció extraordinària a la trajectòria docent, acadèmica i professional en relació amb la nutrició i la dietètica a Pilar Cervera Ral, i, per primera vegada, s’han atorgat els premis CCNIEC Danone i CCNIEC Fundació Eroski a les millors tesis doctorals 2016-2017 dels grups investigadors que formen el CCNIEC.

L’acte, que s’ha celebrat a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans, ha estat presidit per Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Carmel Mòdol Bresolí, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte ha estat a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.
 
El jurat dels premis ha estat format pel president i la Junta Permanent del CCNIEC, i els directors generals de Salut Pública i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.
 
El CCNIEC està format per vint-i-set grups de recerca reconeguts dedicats a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme dels Països Catalans. Creat el 1999, té per objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a la millora de la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat.
 
 
Els guardonats
 
El CCNIEC ha atorgat el VII Premi CCNIEC Ramon Turró en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició a Carlos Alberto González, per la seva trajectòria investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició i el càncer. 
 
Carlos Alberto González ha estat president de la Societat Catalana de Salut Pública de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. El 1992 va ser l’encarregat de l’Agència Internacional d’Investigació de Càncer (IARC) de dissenyar, realitzar i coordinar l’Estudi prospectiu europeu sobre nutrició i càncer (EPIC) a Espanya, un dels estudis epidemiològics més grans del món. El 1999 va crear la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia, que va dirigir fins que es va jubilar, però continua a la institució com a consultor emèrit. Amb més de tres-cents articles publicats en revistes internacionals, és també l’autor principal del llibre Nutrició i càncer. El que la ciència ens ensenya. 
 
Ha estat professor i coordinador de les assignatures d’epidemiologia del càncer del Màster de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra i de nutrició i càncer del Màster de Nutrició i Metabolisme de la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat guardonat amb nombrosos premis, com el Premi Dr. Jaume Esperalba a la trajectòria professional, el premi a la qualitat personal i destacada labor internacional en la recerca epidemiològica del càncer d’Argentina i el Premi Dr. Carles Martí Henneberg a la trajectòria científica de la Fundació Danone.
 
El CCNIEC ha reconegut la tasca del Programa AMED de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya amb el VII Premi CCNIEC a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població o l’educació alimentària, per la promoció de l’alimentació mediterrània en l’àmbit de la restauració col·lectiva mitjançant l’acreditació dels establiments que reuneixen un mínim de requisits del model d’alimentació mediterrani perquè els clients els puguin identificar i menjar saludablement fora de casa. 
 
El CCNIEC ha atorgat el V Premi CCNIEC Marc Viader a la innovació en productes alimentaris a Granja Armengol, una empresa familiar dedicada a l’elaboració de productes làctics i pionera a Catalunya en oferir llet amb la proteïna betacaseïna A2 a partir d’una selecció genètica de les seves vaques per a l’obtenció de llet fresca i saludable com la d’abans.
 
En aquesta ocasió, el CCNIEC ha guardonat Pilar Cervera Ral amb una menció extraordinària a la trajectòria docent, acadèmica i professional en relació amb la nutrició i la dietètica per la promoció de l’inici dels estudis de nutrició humana. Pilar Cervera Ral ha treballat tota la vida pel creixement i la consolidació de la professió de dietista nutricionista i ha participat en la consecució de moltes fites històriques.

Finalment, el CCNIEC, amb l’objectiu de promoure la realització de tesis doctorals d’excel·lència relacionades amb el món de la nutrició i l’alimentació i reconèixer-ne la qualitat científica, ha lliurat els premis CCNIEC Danone i CCNIEC Fundació Eroski a tres investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universitat de Barcelona.

 

 

 

Notícies

* Neologisme de l’any 2017

* Pere Puigdomènech, nou president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora nous membres numeraris

* La Fundació Mercè Rodoreda estrena nou web

* L’IEC defensa la legítima propietat de les obres procedents de Sixena i el seu manteniment a Catalunya

* Inauguració del curs acadèmic 2017-2018 de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC commemora l’Onze de Setembre amb una jornada de portes obertes, visites guiades i un parlament de Carles Boix

* Carlos Alberto González, el Programa AMED de l’Agència Catalana de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i Granja Armengol, premiats pel CCNIEC

* L’IEC ret homenatge al geògraf Lluís Casassas en el 25è aniversari de la seva mort

* Societats filials de l’IEC renoven les juntes directives

* Homenatge al poeta mossèn Ramon Muntanyola, en el centenari del seu naixement

* Cicle de conferències: Els aliments

* Commemoració del Dia de la UNESCO 2017

* Ruta Pompeu Fabra

* Tercera Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa