Número 211
juliol 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Gramàtica i ortografia centren la segona trobada de L’Acadèmia Oberta amb els mitjans

L’Acadèmia Oberta, el projecte per mitjà del qual s’articulen les relacions d’intercanvi d’informació entre la Secció Filològica de l’IEC i els col·lectius professionals de la llengua de tot el territori catalanoparlant, va reunir, per segona vegada, els responsables dels serveis lingüístics dels mitjans de comunicació i divulgadors de la llengua. La reunió es va centrar, sobretot, en la Gramàtica de la llengua catalana i la nova Ortografia de l’IEC, que es publicaran a final d’any.

La sessió, celebrada el 29 de juny passat a la Sala Puig i Cadafalch de l’IEC, va començar amb la presentació de la Gramàtica de la llengua catalana, a càrrec de Gemma Rigau i Manuel Pérez Saldanya, de la Comissió de Gramàtica. Es tracta de la primera gramàtica institucional de l’IEC i presenta la norma a partir de la descripció actualitzada del català i dels seus usos i varietats. Fins ara l’obra de referència normativa havia estat la Gramàtica catalana de Pompeu Fabra, publicada per l’IEC el 1918.

L’Ortografia va ser presentada per Vicent Pitarch. L’obra recollirà tota la normativa que s’ha anat produint des de l’any 1913, fins ara dispersa, amb alguns retocs per a sistematitzar certs fenòmens. Entre aquests canvis, destaca la reducció notable de l’ús de l’accent diacrític per a facilitar-ne l’ús, fins a reduir-lo a catorze paraules.

Després de presentar aquestes dues obres, es va obrir un col·loqui entre els lingüistes dels mitjans i els membres de la Secció Filològica, que van intercanviar idees i punts de vista sobre diversos aspectes de la llengua, la norma i el paper decisiu dels mitjans en la seva difusió.

En la segona part de la reunió es va fer un ràpid balanç de la feina feta durant el primer any del fòrum i es van esbossar les línies de treball per al curs vinent, en què es vol fer un treball més regular partint de punts proposats pel coordinador, a més dels que presentin, com fins ara, els membres del fòrum.

Per part dels mitjans, van assistir a la trobada Remei Brescó, d’El Punt Avui; Magí Camps, de La Vanguardia; Lorena Catalán, de BTV; Mercè Espuny, del Grup Flaix; Ricard Fité, d’El Periódico; Enric Gomà, filòleg i divulgador; Llorenç Oliver, del Diari de Balears; Rudolf Ortega, d’El País.cat; Albert Pla, de l’Ara; Ariadna Pous, d’El País; Núria Puyuelo, filòloga i divulgadora; Margalida Rosselló, de l’Ara Balears; Ernest Rusinés, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; Jordi Solé, editor de l’ÉsAdir, i Pau Vidal, escriptor i divulgador.

Pel que fa als membres de la Secció Filològica de l’IEC, hi van participar la presidenta, M. Teresa Cabré, Oriol Camps ―coordinador de L’Acadèmia Oberta dels mitjans de comunicació―, Màrius Serra, Joaquim Maria Puyal, Isidor Marí, Manuel Pérez Saldanya, Vicent Pitarch, Gemma Rigau i Mila Segarra. També hi va ser present Xavier Fargas, de l’Àrea de Comunicació del TERMCAT.

Notícies

* Mercè Rodoreda. Obra plàstica mostra una nova faceta del món més íntim i desconegut de l’escriptora

* Tres aspectes essencials de la música catalana al claustre de l’IEC

* La SCB celebra la primera Nit de la Biologia

* El Mediterrani, eix de cultura i coneixement, a la XLVIII Universitat Catalana d’Estiu

* Gramàtica i ortografia centren la segona trobada de L’Acadèmia Oberta amb els mitjans

* Els oncòlegs Joan Massagué, Manel Esteller i Josep Baselga, guanyadors del XXVIII Premi Internacional Catalunya

* L’obra Pere Abelard. Un humanista del segle XII de Nicolau d’Olwer, fins ara inèdita, es presenta a l’IEC

* L’ecòleg Josep Peñuelas guanya el Premi Ramon Margalef d’Ecologia

* Miquel Vilardell presenta a l’IEC el llibre Confessions d’un metge, amb què s’acomiada de quaranta-sis anys d’exercici de la medicina

* Manel Esteller, Medalla d’Honor del Parlament en la categoria d’or

* L’IEC insta el Govern a defensar amb tots els recursos a l’abast la legítima propietat de les obres procedents de Sixena

* Les granotes d’Aristòfanes, al pati de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa