Número 211
juliol 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La SCB celebra la primera Nit de la Biologia

Joan Massagué, David Martínez Alba, Jaume Llistosella, Antoni Sànchez-Cuxart, Eva M. Novoa i Robert Cilleros van ser distingits amb els cinc guardons de la Societat Catalana de Biologia (SCB).

Dijous, 7 de juliol, la Societat Catalana de Biologia va celebrar, a l’auditori i a les terrasses del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), la primera edició de la Nit de la Biologia.

L’acte fou conduit per Cristina Sáez, reconeguda periodista científica, i va distingir, en un ambient de caire festiu, tot un seguit de professionals i estudiants de la biologia que han contribuït, amb llur tasca, al desenvolupament i a la difusió d’aquest àmbit de la ciència dins del territori de parla catalana. Els premis, cinc en total, neixen amb el propòsit de convocar-se anualment i d’esdevenir una cita de referència per a tota la comunitat científica del país.

Durant la benvinguda, Sáez destacà que entre la primera sessió de la SCB, un vespre d’hivern del 1912 al Laboratori Municipal de Barcelona, i la celebració de la iniciativa que ahir va aplegar prop de dues-centes persones, hi havia cent cinc anys d’història carregats de la tenacitat i l’ambició que han convertit la Societat Catalana de Biologia en la més nombrosa i activa de totes les filials de l’Institut d’Estudis Catalans, i en un referent indiscutible per a la cultura científica del nostre país.

Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra, institució amfitriona de la Nit, i Josep Clotet, president de la SCB, obriren els parlaments institucionals destacant la idoneïtat de la nova iniciativa, felicitant els finalistes i agraint les més de cent setanta candidatures presentades als diversos premis. Per a les lectures dels veredictes, dictats per membres del Comitè Assessor Extern a proposta del Consell Directiu de la SCB, i l’entrega dels guardons, Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Arcadi Navarro, Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, s’afegiren a la taula presidencial de l’acte, a prop de les peces commemoratives que van rebre tots els guardonats, realitzades per Jordi Piqué, artista del taller SOKA.

El premi al treball de recerca de batxillerat fou concedit a Robert Cilleros Mañé, de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, pel treball La bioacumulació i biomagnificació del mercuri, que es va proposar determinar quins factors influeixen en la concentració de mercuri present en diferents peixos de consum humà, i fer un balanç entre els avantatges que comporta la incorporació a la dieta de certs nutrients essencials i els desavantatges que pot representar per a la salut el consum de peix contaminat.

El premi al jove investigador el va rebre Eva M. Novoa Pardo, del Laboratori de Traducció Genètica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i doctora per la Universitat de Barcelona, pel treball Evolution of the gene translation machinery and its applications to drug discovery, que ha contribuït al coneixement en el camp de la traducció de proteïnes i la regulació posttranscripcional. Concretament, la seva recerca es va centrar en l’estudi de les modificacions dels RNA de transferència i com aquestes influencien l’estructura i la composició de més de cinc-cents genomes.

El premi a la divulgació científica fou atorgat a Jaume Llistosella Vidal i Antoni Sànchez-Cuxart, pel treball Guia il·lustrada per a conèixer els arbres, publicat per Edicions de la Universitat de Barcelona, un treball que recull un total de dos-cents cinquanta-un arbres del nostre país. El Comitè Assessor en va destacar la detallada definició de cada espècie i les extraordinàries imatges de branques, fulles, flors i fruits, que fan que el reconeixement de cada arbre sigui una experiència molt gratificant.

El premi a l’article científic va destacar la recerca de David Martínez Alba, de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, de la Universitat Autònoma de Barcelona, pel treball «Miocene small-bodied ape from Eurasia sheds light on hominoid evolution». L’article presenta el descobriment, a l’Alt Penedès, del fòssil d’un ancestre comú a tots els primats, que podria ser més proper als petits primats que coneixem avui que no pas als grans primats. El treball, publicat a la revista Science, ha tingut un gran ressò internacional.

Finalment, la Societat Catalana de Biologia lliurà el premi a la trajectòria professional, que distingí el compromís i la tasca científica, mundialment reconeguda, de Joan Massagué i Solé, director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York. El doctor Massagué, farmacèutic i doctor en bioquímica per la Universitat de Barcelona, va iniciar la seva aventura per les Amèriques el 1979, primer a la Universitat de Brown, posteriorment a la Universitat de Massachusetts, i més tard al Memorial Sloan Kettering Cancer Center a Nova York, on exerceix el càrrec de director des de l’any 2014. Des dels Estats Units, Joan Massagué ha estat vinculat a importants institucions del nostre país, com l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. La seva tasca, crucial a l’hora d’entendre el càncer i la metàstasi, ha estat plasmada en un total de tres-cents vint-i-sis papers, distingida amb més de vint-i-cinc guardons, i reconegut, l’any passat, com a Highly Cited Researchers per Thomson Reuters.

Per acomiadar l’acte, i abans de continuar la celebració de la Nit de la Biologia a la terrassa del PRBB, Joandomènec Ros i Arcadi Navarro van pronunciar unes paraules de comiat i, sobretot, de felicitació als premiats, i van encoratjar la SCB a seguir perseverant en l’organització de la Nit de la Biologia, amb l’objectiu de convertir-la en una cita clau per als científics i, també, en un escenari des d’on divulgar la biologia a tota la societat.

Notícies

* Mercè Rodoreda. Obra plàstica mostra una nova faceta del món més íntim i desconegut de l’escriptora

* Tres aspectes essencials de la música catalana al claustre de l’IEC

* La SCB celebra la primera Nit de la Biologia

* El Mediterrani, eix de cultura i coneixement, a la XLVIII Universitat Catalana d’Estiu

* Gramàtica i ortografia centren la segona trobada de L’Acadèmia Oberta amb els mitjans

* Els oncòlegs Joan Massagué, Manel Esteller i Josep Baselga, guanyadors del XXVIII Premi Internacional Catalunya

* L’obra Pere Abelard. Un humanista del segle XII de Nicolau d’Olwer, fins ara inèdita, es presenta a l’IEC

* L’ecòleg Josep Peñuelas guanya el Premi Ramon Margalef d’Ecologia

* Miquel Vilardell presenta a l’IEC el llibre Confessions d’un metge, amb què s’acomiada de quaranta-sis anys d’exercici de la medicina

* Manel Esteller, Medalla d’Honor del Parlament en la categoria d’or

* L’IEC insta el Govern a defensar amb tots els recursos a l’abast la legítima propietat de les obres procedents de Sixena

* Les granotes d’Aristòfanes, al pati de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa