Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències, activitats i intervencions acadèmiques

 

 

Es presenta l'obra 'La moneda municipal de Reus i el seu entorn (s. XV-XVIII)', de Xavier Sanahuja

 
Un moment de l'acte de presentació del llibre de Xavier Sanahuja
Montse Catalan

 

La Sala Nicolau d'Olwer de l'Institut d'Estudis Catalans va acollir, el passat 4 d'abril, la presentació del llibre La moneda municipal de Reus i el seu entorn (s. XV-XVIII), l'autor del qual és Xavier Sanahuja Anguera.

Valentí Gual, professor d'Història Moderna a la Universitat de Barcelona, va agrair la invitació de la Societat Catalana d'Estudis Numismàtics i va desgranar els aspectes més interessants del llibre per als historiadors i públic en general. En aquest sentit, va insistir en la primera part de l'obra "La moneda, objecte d'estudi," que introdueix comentaris i definicions dels conceptes moneda de compte o de valor i moneda efectiva, valor metal·lístic i valor fiduciari, dels diferents tipus de moneda i uns quadres comparatius molt útils sobres les monedes catalanes de curs general.

La segona part del volum és dedicada a l'anàlisi de la moneda municipal de Reus, considerada una síntesi del funcionament general a tot Catalunya. Els estudis de Vilaseca, Crusafont i Maristany vénen completats per 116 documents del període 1466-1718, procedents bàsicament de les actes municipals reusenques.

La tercera part del llibre se centra en donar a conèixer el resultat de les recerques en matèria d'emissions al Camp de Tarragona, Priorat i Conca de Barberà. Desfilen dades sobre Alcover, Falset, Gratallops, Montblanc, el monestir de Poblet, Prades, Riudoms, la Selva del Camp, Siurana, Tarragona i Valls.

Ressenya del llibre

 

 

Els experts debaten sobre la gestió integrada de la conca de l'Ebre

 
Salvador Alegret, durant la seva intervenció en el seminari
Foto: Montse Catalan

El passat 7 de març va tenir lloc el seminari "Gestió integrada de la conca de l'Ebre. Aspectes ambientals i socioeconòmics en el projecte de la Unió Europea Aquaterra", on es va debatre aquest projecte que ha de contribuir a conèixer millor els problemes de la conca i ajudar a resoldre'ls.

Resum del seminari a càrrec de Damià Barceló, coordinador de la jornada:

 

 

Mercè Corretja analitza les noves competències territorials del nou Estatut

 
Mercè Corretja, a la dreta de la imatge

Mercè Corretja, Cap de l'Àrea de Desenvolupament Autonòmic de l'Institut d'Estudis Autonòmics, va oferir el passat 6 d'abril, la conferència "Competències territorials en la proposta de reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya" on va analitzar els canvis que introdueix el nou estatut, aprovat pel Congrés dels Diputats el dia 30 de març i en tràmit al Senat en aquests moments, en relació a les  competències de la Generalitat relacionades amb el territori.

Resum de la conferència:

 

 

La biòloga Misericòrdia Ramon pronuncia una conferència sobre les diferències genètiques dels xuetes i els eivissencs

Misericòrdia Ramon, professora de genètica de la Universitat de les Illes Balears, va pronunciar el passat 6 d'abril la conferència Poblacions humanes a les Illes. El cas dels xuetes i dels eivissencs, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona.

La sessió forma part del cicle Conferències magistrals 2005-2006, organitzat per la Secretaria Científica de l'IEC i va girar sobre l'estudi mitjançant diferents marcadors genètics de les poblacions insulars. Donada la seva posició geogràfica, les Illes Balears han acollit diferents pobles al llarg de la seva història. Aquest fet, juntament amb el diferent grau d'aïllament de cadascuna de les illes, permet observar diferències genètiques entre les distintes poblacions que les conformen. La sessió es va centrar en dos grups humans, els xuetes i la població d'Eivissa.

 

Resum de la conferència:

Currículum de Misericòrdia Ramon:

 

 

Carl Hoefer disserta sobre 'Hume: causalitat' al seminari 'Els arguments dels clàssics'

 
Carl Hoefer, en un moment de la conferència
Montse Catalan

 

Carl Hoefer, de l'ICREA de la Universitat Autònoma de Barcelona, va pronunciar una conferència sobre Hume en el marc del seminari de formació de professorat "Els arguments dels clàssics". Les deu sessions del cicle exposen de forma crítica un argument clàssic de la història de la filosofia, escollit per la seva rellevància conceptual i pel seu impacte social i cultural.

Presentació de la conferència:

 

Salvador Giner participa al I simposi Joan Coromines de la Universitat de Chicago

 
Carme Riera i Salvador Giner davant una imatge de Joan Coromines, a la Universitat de Chicago

 

El president de l'IEC, Salvador Giner, va pronunciar el passat 8 d'abril la conferència "Catalonia: the tradition of modernity" en el transcurs del I Simposi Joan Coromines que va tenir lloc a la Universitat de Chicago. Aquest simposi –que s'emmarca dins la Càtedra Joan Coromines d'Estudis Catalans– serveix, per una banda, de presentació oficial del nou programa d'estudis de la llengua i la cultura catalanes a la Universitat de Chicago; i, d'altra, d'homenatge a la trajectòria acadèmica de la Catalanística als Estats Units i d'anàlisi sobre algunes de les seves perspectives contemporànies.

Conferència'Catalonia: the tradition of modernity' :

 

 

Les relacions i tensions entre poesia i pintura, al cicle 'El traç que pinta'

En el marc del cicle "El traç que pinta", el passat 4 d'abril es van tractar les relacions i tensions que es poden establir entre un poema i una obra plàstica. Va inaugurar la sessió el poeta i professor Sam Abrams amb la presentació de l'obra emblemàtica de John Ashbery, Autoretrat en un mirall convex que és el resultat de tota una vida de reflexió i transvasament de la teoria artística a la pràctica poètica i que es resol en aquesta obra com una ècfrasi d'un retrat fet pel Parmigianino.

El públic assistent a la jornada va poder sentir a continuació les reflexions que aportaren Rosa Alice Branco, catedràtica de Teoria de la Percepció a Porto, Rosina Ballester, Antoni Vidal Ferrando i Miquel de Palol. L'autora portuguesa va aportar línies d'estudi en les relacions entre el pintor Manuel Amado i Pedro Tamen; Rosina Ballester va centrar el seu discurs en la pintura Clara Peeters; Antoni Vidal Ferrando va parlar de l'impacte visual i èpic de l'obra de Hieronimus Bosch i Miquel de Palol va dibuixar les línies mestres de la teoria de la melanconia de Dürer. Tots ells van llegir poemes inspirats en obres plàstiques concretes.

Intervenció de Rosa Alice Branco (en portuguès):