Número 175
maig 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El VI Congrés Català / Internacional de Sociologia analitza a Perpinyà les societats transfrontereres en el segle XXI

Els dies 25, 26 i 27 d’abril va tenir lloc a la Universitat de Perpinyà Via Domícia el VI Congrés Català / Internacional de Sociologia, organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC, amb el lema «Societats i cultures, més enllà de les fronteres». La celebració del Congrés va permetre tenir una mirada transfronterera sobre els diferents temes que s’hi van tractar, partint de la unitat de la llengua, la societat i la cultura catalanes, més enllà de les fronteres i les divisions polítiques, administratives i territorials. Les ponències i les taules rodones programades van girar entorn de les migracions, els moviments socials, la memòria històrica i el futur del capitalisme.

El Congrés es va inaugurar el dijous 25 d’abril amb la conferència «La sociologia catalana: ahir, avui i demà», a càrrec de Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans. Les ponències marc van ser: «Societats i qüestions transfrontereres en el segle XXI», a càrrec de Martín Guillermo Ramírez; «Fronteres i moviment de persones en el segle XXI», presentada per Màrius Domínguez, amb les intervencions de Martina Camiade, de Ramon Nicolau i d’Andreu Domingo, i «Fronteres i moviments socials», presentada per Ángel Belzunegui, amb les intervencions d’Ernest García, de Ricard Vilaregut i d’Albert Bastardas. En els tres dies de Congrés, es van celebrar les taules rodones «Els efectes socials de la crisi i el futur del capitalisme», moderada per Teresa Montagut, amb les intervencions de Salvador Giner i de Sebastià Sarasa, i «Recuperant la memòria històrica», moderada per Dolors Llopart, amb les intervencions de Miquel Caminal i de Jordi Font. El Congrés va incloure un debat sobre fronteres, exilis i migracions, que va presentar Joan Becat, amb la intervenció de Paloma Maquet i la rèplica de Carlota Solé.

Durant la celebració del Congrés, de manera paral·lela, es va celebrar el col·loqui internacional Desplaçaments forçosos i exilis a l’Europa del segle XX i XXI, organitzat per l’ICRESS (Institut Català de Recerca en Ciències Socials) de la Universitat de Perpinyà Via Domícia, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), el Museu Memorial del Camp de Ribesaltes (MMCR), el Consell General dels Pirineus Orientals, el Consell Regional de Llenguadoc-Rosselló i la Cinemateca Euroregional Institut Jean Vigo (IJV).
 

Notícies

* El receptacle de la història

* Joandomènec Ros encapçala l’única candidatura a la Presidència de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC lliura els Premis Sant Jordi 2013

* L’obra de Bernat Metge centra la Diada de Sant Jordi a l’IEC

* Juan de Dalmau posa en relleu la importància de l’espai com a motor econòmic i de creixement

* Antoni Prevosti, el primer catedràtic de Genètica de l’Estat espanyol, és recordat a l’IEC

* Les Jornades Salvador Espriu repassen la vinculació de l’escriptor amb el món clàssic

* El VI Congrés Català / Internacional de Sociologia analitza a Perpinyà les societats transfrontereres en el segle XXI

* La Sala Prat de la Riba, plena a vessar en l’acte de reconeixement i elogi a la pedagoga Sara M. Blasi

* La Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC es reuneix a Girona per analitzar la situació socioeconòmica del territori

* La literatura catalana contemporània protagonitza els Vermuts literaris de Castelló

* Triomf de la delegació catalana en les proves de la fase espanyola de l’Olimpíada Internacional de Física


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa