Número 245
març 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Albert Rumbo: «Absolutament tots els règims han utilitzat la Patum en un sentit o en un altre»

El 10 de març es va presentar a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el llibre La Patum de Berga: festa, guerra i política, d’Albert Rumbo, que va rebre l’any passat el Premi Rafael Patxot i Jubert, guardó que l’IEC lliura des del 2016. En aquest treball, l’historiador analitza l’ús que han fet històricament les autoritats de la festa popular berguedana i com molts règims l’han utilitzada per a fer propaganda ideològica. 

El guardó s’atorga als treballs de recerca, bibliogràfics o d’assaig sobre algun aspecte de la cultura popular catalana, particularment la conservació del patrimoni en tots els seus aspectes (etnografia, rol de la dona, música, arquitectura), l’excursionisme en la descoberta del territori i la llengua catalana (estudis filològics, didàctica de la llengua catalana, sociolingüística).

L’acte de presentació, organitzat per la Diputació de Barcelona i l’IEC, va comptar amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Josep Tarín, diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, i Albert Rumbo, autor de l’obra.

Joandomènec Ros va destacar que Rafael Patxot «no només dona nom a aquest premi, sinó que durant molt de temps va ser un dels mecenes que més va ajudar l’IEC. Es pot dir amb tota seguretat que l’IEC no hagués perviscut en aquells anys negres de la postguerra sense l’ajut dels membres de l’Institut i de persones alienes a ell, però que se l’estimaven. I una d’elles era Rafael Patxot.»

Per la seva banda, Josep Tarín va fer incís en el fet que «el compromís de la Diputació amb l’IEC arrenca el 1907 quan Enric Prat de la Riba, com a president de la Diputació, signa el decret de creació de l’IEC. Des d’aleshores, aquest compromís s’ha anat renovant i les dues institucions han tirat endavant aquest projecte col·lectiu que és Catalunya.»

Albert Rumbo, autor de l’obra, va començar la seva intervenció afirmant que la festa de la Patum és «una de les tres coses per les quals som coneguts al Berguedà, juntament amb els bolets i amb les cues a la C-16. És un element festiu dels importants del país. És l’única celebració reconeguda per la UNESCO com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, des de l’any 2005. És, doncs, una celebració nacional i, fins i tot, internacional.»

El llibre La Patum de Berga: festa, guerra i política presenta la utilització política i de poder que s’ha fet al llarg de la història d’una de les principals manifestacions festives catalanes. En la contracoberta del llibre s’expressa tal com segueix: «Catòlics i ateus, monàrquics i republicans, catalanistes i espanyolistes, carlins i liberals. Tots, absolutament tots els règims, han utilitzat la festa en un sentit o en un altre. El més excepcional de tot plegat, però, és que pràcticament cap opció política ha prohibit la celebració, malgrat que aquesta hagués estat utilitzada pels enemics comuns com a símbol identitari.»

Notícies

* Carta de Joandomènec Ros

* Sis membres de l’IEC rebran la Creu de Sant Jordi, un dels principals guardons concedits per la Generalitat de Catalunya

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora cinc nous membres a la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* Mariàngela Vilallonga: «Hem d’aconseguir que el 2030 sigui proclamat Any Maria Àngels Anglada»

* La Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC, posa en marxa Telecangur, una iniciativa per a autoavaluar-se des de casa

* Salvi Turró i Tomàs centra el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC en la crítica de l’economia política en Fichte i Hegel

* L’IEC lamenta la mort de Germà Colón Domènech, membre de la Secció Filològica

* L’IEC lamenta la mort de Carles Bas, membre de la Secció de Ciències Biològiques

* L’IEC lamenta la mort de Josep Vaquer i Timoner, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

* L’IEC lamenta la mort de Jordi Casanovas Miró, president de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics

* L’IEC lamenta la mort de Jordi Monés i Pujol-Busquets, expresident de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, filial de l’IEC

* Exposicions virtuals sobre Pompeu Fabra

* La Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC, dedica la seva 11a Jornada de Recerca a les tesis doctorals

* Albert Rumbo: «Absolutament tots els règims han utilitzat la Patum en un sentit o en un altre»

* L’Olimpíada de Biologia, prevista del 26 al 29 de març, es farà al maig telemàticament


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa