Número 193
desembre 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’eficàcia dels programes d’immersió lingüística centra el discurs d’ingrés de Christer Laurén com a membre corresponent de l’IEC

«Són similars les diferents llengües? Tots els aprenents d’una segona llengua treballen en situacions similars?» és el títol del discurs de recepció que el lingüista finès Christer Laurén va pronunciar el 27 de novembre com a membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC. Catedràtic emèrit al Departament de Llengües Escandinaves de la Universitat de Vaasa, Christer Laurén coŀlabora des de fa anys en la promoció i la difusió internacionals dels programes d’immersió lingüística, com a instrument eficaç per a l’aprenentatge d’una segona llengua, ja sigui estrangera o pròpia d’un país.

Laurén viu a Vaasa, una comunitat bilingüe amb una proporció equilibrada de parlants del suec i del finès com a primera llengua. Quan als anys vuitanta va visitar Catalunya va conèixer els programes d’immersió lingüística que s’hi aplicaven i l’eficàcia que tenien perquè els castellanoparlants adquirissin el català. Això el va portar a promoure, a la seva comunitat, programes d’immersió al suec i a implicar-se en un projecte social i educatiu innovador, en coŀlaboració amb l’Administració educativa catalana i amb grups de recerca de la universitat.

Joaquim Arnau, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, va ser l’encarregat de respondre al discurs de Christer Laurén, de qui va destacar l’àmplia recerca realitzada en els àmbits de la immersió lingüística, el multilingüisme, la didàctica i la pedagogia d’una segona llengua i d’una tercera. Segons va explicar, «ha relacionat la teoria i la pràctica sobre l’adquisició d’una segona llengua des d’una perspectiva bastant nova i integradora i ha obert nous camins a la investigació. Per a aproximar-se a aquesta combinació, s’ha basat en les evidències aportades per la pedagogia del programa d’immersió desenvolupat en contextos com el canadenc, el finès i el català; en les teories del constructivisme i del llenguatge com a interacció, així com en la perspectiva del llenguatge especialitzat». Per a Joaquim Arnau, Christer Laurén «combina una gran vàlua científica i un gran compromís social».
 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Notícies

* La divulgació de la llengua a través dels mitjans

* Jaume Miranda, Antoni Roca, Jaume Guillamet i Josep Olesti, nous membres numeraris de l’IEC

* L’eficàcia dels programes d’immersió lingüística centra el discurs d’ingrés de Christer Laurén com a membre corresponent de l’IEC

* L’exposició «Ramon Casanova i Danés, el Boig de l’Hispano (1892-1968)» es pot visitar a l'IEC fins al 27 de febrer

* L’IEC presenta quina és la situació del català al País Valencià i a les Illes Balears

* Graham Avery parla a l’IEC sobre l’independentisme i la Unió Europea

* El progrés de la botànica catalana i els reptes per al segle XXI s’analitzen en una sessió científica a l’IEC

* Es presenta el llibre La sardana a Barcelona i el disc de sardanes de la Banda Municipal de Barcelona

* L'IEC acull la II Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional

* L’Euskaltzaindia lliura el diploma i la insígnia d’acadèmic d’honor a Joan Martí i Castell

* L’IEC acull un homenatge a Jordi Sales amb la presentació de la reedició de Coneixement i situació

* La Societat Catalana de Pedagogia celebra trenta anys


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa