Número 193
desembre 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC acull un homenatge a Jordi Sales amb la presentació de la reedició de Coneixement i situació

El 9 de desembre, la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC va acollir la presentació de la nova edició corregida i augmentada de Coneixement i situació, primera obra del filòsof Jordi Sales, exhaurida fa temps i que s’ha reeditat amb motiu de la seva jubilació com a professor emèrit de la Universitat de Barcelona. L’acte va consistir en una taula rodona en què van participar, a més de l’autor, els professors Joan González Guardiola, Xavier Ibáñez Puig, Miquel Montserrat Capella i Jordi Ramírez Asencio, i que va ser presidida per Joandomènec Ros, president de l’IEC.

Coneixement i situació és un recull de cinc estudis, confegits per Jordi Sales a principi de la dècada dels vuitanta, sobre la teoria del coneixement, una de les disciplines cabdals de la filosofia. El llibre, que alguns consideren «heterodox» per la presentació en forma de «lliçons universitàries» (tal com indica el mateix autor en la introducció), va ser publicat per primera vegada el 1990 i va marcar un punt d’inflexió en la matèria. Jordi Sales ha centrat la seva llarga tasca docent i investigadora a la universitat en la relectura de clàssics com Plató, Descartes, Kant i Husserl, per tal de bastir una «teoria de la racionalitat» que construeixi un terreny filosòfic comú entre les diferents disciplines dedicades a l’estudi del coneixement.

Jordi Sales i Coderch (Barcelona, 1943) es va doctorar en filosofia a la Universitat de Barcelona el 1973, on ha exercit de professor des del 1968. Degà de la Facultat de Filosofia en dos períodes (1995-1998 i 2006-2009), ha estat president de la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i és coeditor de l’Anuari d’aquesta societat. Va ser rector de la Universitat Catalana d’Estiu entre el 2009 i el 2013. Ha publicat, entre altres obres, Introducció a la lectura de Leo Strauss. Jerusalem i Atenes (amb Josep Montserrat, 1991); Estudis sobre l’ensenyament platònic I. Figures i desplaçaments (1992); A la flama del vi. El convit de Plató, filosofia de la transmissió. Estudis sobre l’ensenyament platònic II (1996), i La captivitat inadvertida (2013). També és autor d’edicions i estudis sobre filosofia catalana, fenomenologia, la filosofia de Kant i la filosofia del segle XVII.
 

Notícies

* La divulgació de la llengua a través dels mitjans

* Jaume Miranda, Antoni Roca, Jaume Guillamet i Josep Olesti, nous membres numeraris de l’IEC

* L’eficàcia dels programes d’immersió lingüística centra el discurs d’ingrés de Christer Laurén com a membre corresponent de l’IEC

* L’exposició «Ramon Casanova i Danés, el Boig de l’Hispano (1892-1968)» es pot visitar a l'IEC fins al 27 de febrer

* L’IEC presenta quina és la situació del català al País Valencià i a les Illes Balears

* Graham Avery parla a l’IEC sobre l’independentisme i la Unió Europea

* El progrés de la botànica catalana i els reptes per al segle XXI s’analitzen en una sessió científica a l’IEC

* Es presenta el llibre La sardana a Barcelona i el disc de sardanes de la Banda Municipal de Barcelona

* L'IEC acull la II Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional

* L’Euskaltzaindia lliura el diploma i la insígnia d’acadèmic d’honor a Joan Martí i Castell

* L’IEC acull un homenatge a Jordi Sales amb la presentació de la reedició de Coneixement i situació

* La Societat Catalana de Pedagogia celebra trenta anys


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa