Número 193
desembre 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El progrés de la botànica catalana i els reptes per al segle XXI s’analitzen en una sessió científica a l’IEC

Quins són els reptes de la botànica catalana? Amb motiu del cinquantenari de la mort del botànic Pius Font i Quer, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar, amb la coŀlaboració de les filials Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i Societat Catalana de Biologia (SCB), la sessió científica Font i Quer, llavor de futur. Els reptes de la botànica catalana per al segle XXI, que va analitzar l’estat de progrés de diversos àmbits de la botànica actual, a partir de les iniciatives impulsades per Font i Quer. En la sessió científica, que es va celebrar el 2 de desembre, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, es van estudiar aspectes com el progrés i la situació actual de la sistemàtica, la florística i l’evolució del coneixement de la flora catalana; l’etnobotànica, la fitonímia i la terminologia botànica, i l’evolució i el progrés de l’ecologia i la fitocenologia vegetal.

Pius Font i Quer (1888-1964) es va llicenciar en ciències químiques i es va doctorar en farmàcia. Va ser professor de botànica a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, professor a l’Escola Superior d’Agricultura i director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Va organitzar i dirigir l’Institut Botànic de Barcelona i va fundar el Jardí Botànic. Membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i president de la Institució Catalana d’Història Natural, va intervenir en els darrers volums de Flora de Catalunya de Joan Cadevall. Va ser cofundador i director de la revista de botànica Cavanillesia. Processat el 1939, va perdre tots els càrrecs. Com a botànic taxonomista i fitogeògraf, va publicar més de dos-cents treballs. L’interès per l’aspecte lingüístic de la botànica el portà a codificar la terminologia catalana a Iniciació a la botànica; també va ser l’encarregat de coordinar la terminologia botànica del Diccionari de Pompeu Fabra. Va ser vicepresident d’honor del VIII Congrés Internacional de Botànica (París, 1954); advisory editor de Flora Europaea (Cambridge, 1958); doctor honoris causa de la Universitat de Montpeller (1959), i vicepresident del X Congrés Internacional de Botànica (Edimburg, 1963). Pius Font i Quer va ingressar a l’IEC l’any 1942.

 

Notícies

* La divulgació de la llengua a través dels mitjans

* Jaume Miranda, Antoni Roca, Jaume Guillamet i Josep Olesti, nous membres numeraris de l’IEC

* L’eficàcia dels programes d’immersió lingüística centra el discurs d’ingrés de Christer Laurén com a membre corresponent de l’IEC

* L’exposició «Ramon Casanova i Danés, el Boig de l’Hispano (1892-1968)» es pot visitar a l'IEC fins al 27 de febrer

* L’IEC presenta quina és la situació del català al País Valencià i a les Illes Balears

* Graham Avery parla a l’IEC sobre l’independentisme i la Unió Europea

* El progrés de la botànica catalana i els reptes per al segle XXI s’analitzen en una sessió científica a l’IEC

* Es presenta el llibre La sardana a Barcelona i el disc de sardanes de la Banda Municipal de Barcelona

* L'IEC acull la II Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional

* L’Euskaltzaindia lliura el diploma i la insígnia d’acadèmic d’honor a Joan Martí i Castell

* L’IEC acull un homenatge a Jordi Sales amb la presentació de la reedició de Coneixement i situació

* La Societat Catalana de Pedagogia celebra trenta anys


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa