Número 190
setembre 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Un llibre rememora la Guerra de Successió a partir dels dietaris i les memòries personals de catalans de l’època

Les penúries, les misèries del dia a dia, ja sigui per una mala collita o per l’opressió fiscal, la violència de la guerra, són les preocupacions quotidianes de pagesos, senyors, advocats, notaris o militars escrites en dietaris i documents de l’època de la Guerra de Successió, que han estat recollides en el llibre Antologia de memòries i dietaris personals catalans sobre la Guerra de Successió, publicat per la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Es tracta d’escrits que aporten una informació única i de primera mà i que són «un instrument ideal per als historiadors per a retrobar elements que la història oficial no revela, o bé s’hi poden trobar fets i elements desconeguts fins ara, tant en l’àmbit local com de país», tal com destaca l’historiador Òscar Jané en l’estudi introductori de l’obra.

Agrupats en capítols que segueixen cronològicament les principals etapes de la Guerra, els diferents testimonis comprenen un període que s’inicia el 1687 —amb els antecedents que van influir en l’esclat bèŀlic— i que finalitza uns quants anys després d’haver-se acabat el conflicte armat, amb la descripció de la repressió posterior i les resistències i protestes que es van perllongar fins ben entrada la segona meitat del segle XVIII.

Cada capítol consta d’una breu contextualització històrica i d’una presentació dels textos escollits. L’estudi introductori que obre el llibre se centra en la importància de les memòries i els dietaris personals en la Catalunya de l’època moderna, molt rica en aquesta mena de documentació, que s’ha pogut aplegar, sobretot al llarg d’aquests darrers anys, gràcies a l’esforç de nombrosos estudiosos.
 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Notícies

* El català viu una involució sense precedents

* Conferències, taules rodones i jornades d’estudi recordaran la figura i l’obra de Miquel dels Sants Oliver a Barcelona i Palma

* Josep M. Terricabras: «la pàtria ens demana que adoptem un posat ferm per conquerir junts la llibertat perduda»

* Dues-centes cinquanta propostes de futur per al model territorial i urbanístic de Catalunya

* El lloc web de l’IEC, en el quart lloc dels webs de centres de recerca de l'Estat espanyol i entre els cent primers del món

* Un llibre rememora la Guerra de Successió a partir dels dietaris i les memòries personals de catalans de l’època

* Una sardana inèdita de Vicenç Bou s’estrena a l’IEC en el marc de Barcelona. Capital de la Sardana 2014

* Es presenta un nou volum del projecte Ager Tarraconensis sobre la vil·la dels Antigons

* Germà Colón, homenatjat a la Universitat Catalana d’Estiu

* L’IEC presenta la barítona i la tenora a la Festa del Joglar de Ceret

* El Ple de la Secció de Ciències i Tecnologia es reuneix a Osona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa