Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'IEC lliura els Premis Sant Jordi 2006


L'Institut atorga 34 guardons, amb dotacions que sumen 127.400 euros

 
 
Foto: Montse Catalan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tots els premiats (d'esquerra a dreta):

Fila del darrera: Matteo Manfredi, Borses d'estudi Generalitat de Catalunya; Dóra Bakucz, Borses d'estudi Generalitat de Catalunya; Ana Caño, Premi Josep M. Sala-Trepat; Encarna Montero, Borses d'estudi Països Catalans; Alexandra Capdevila, Premi Joan Reglà d'Història Moderna; Anaïs Estrada, Premi de la Societat Catalana de Biologia; Antoni Sánchez, Premi de la Societat Catalana d'Estudis Històrics; Bernat Ramos, accèssit del Premi de la Institució Catalana d'Estudis Agraris; Joan Julià, Premi Prat de la Riba; Neus Nogué, Premi Pompeu Fabra de Gramàtica; Joan Ordi, Premi Joaquim Carreras i Artau de Filosofia; Eulàlia Miralles, Borsa d'estudi Ramon d'Alòs-Moner; Mireia Campabadal, Premi Manuel Milà i Fontanals d'Història Literària; Tomeu Simó, Borses d'estudi Països Catalans; Cristina Canal, Premi Miquel Mas Molas a la Investigació Tècnica Tèxtil; Josefina Castellví, Premi de Medi Ambient; Xiaonan Ma i George Marinescu, Premi Ferran Sunyer i Balaguer de Matemàtiques; Xavier Rull, Borsa d'estudi Abelard Fàbrega, i Ferran Macià, Premi Jordi Porta i Jué de la Societat Catalana de Física.

Fila del mig:

Anna Llausàs (en representació d'Albert Llausàs), Premi Lluís Casassas i Simó de la Societat Catalana de Geografia; Mª Rosa Palacin (en representació de Jordi Cabana), Premi Antoni de Martí i Franquès de Ciències Químiques; Eulàlia Planas (en representació d'Elsa Pastor), Premi Rafael Campalans de Ciències de l'Enginyeria; Xavier Rayo, Premi de la Institució Catalana d'Estudis Agraris; Marta Pascual , Premi de la Institució Catalana d'Estudis Agraris; Valentí Massana, accèssit del Premi Jordi Porta i Jué de la Societat Catalana de Física; Teresa Buchaca, Premi Ramon Margalef d'Ecologia; Josep Àngel Guimerà, Borsa d'estudi Eusko-Ikaskuntza - Institut d'Estudis Catalans; Esperança Huguet, Borses d'estudi Països Catalans; Ariadna Farrés, Premi Évariste Galois de la Societat Catalana de Matemàtiques; Sandra Mallol, Premi Artur Bofill i Poch de Zoologia; Sílvia Abril, accèssit del Premi de la Institució Catalana d'Història Natural; Sandra Saura, accèssit del Premi de la Institució Catalana d'Història Natural; Víctor Javier Cadarso, Premi de la Societat Catalana de Tecnologia, i Josep Puigmartí, Premi de la Societat Catalana de Química.

Primera fila:

Antoni Riera, vicepresident de l'IEC; Salvador Giner, president de l'IEC; Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya, i Salvador Alegret, vicepresident de l'IEC.

 

 

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va lliurar el passat 24 d'abril els Premis Sant Jordi 2006, que integren el LXXV Cartell de premis i borses d'estudi de l'IEC. En total, l'Institut va entregar catorze premis generals, altres nou destinats específicament a estudiants i onze borses d'estudi. El conjunt dels premis sumen 127.400 euros, amb dotacions que oscil·len entre els 600 i els 12.000 euros, a més d'incloure, en determinats casos, la publicació del projecte. En el mateix acte de lliurament, presidit pel president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i pel president de l'IEC, Salvador Giner, a la seu de l'Institut de Barcelona, es va fer pública la convocatòria del Cartell de premis del 2007, que, com és tradicional, es lliuraran la Diada de Sant Jordi de l'any vinent. En nom dels guardonats, va intervenir Josefina Castellví, guanyadora del Premi Medi Ambient 2005.

Des de la seva institució, el 1914, els guardons distingeixen les institucions i persones que han contribuït, amb les activitats o amb els seus treballs, a la consolidació i el prestigi de la recerca científica i de la cultura catalana, amb especial incidència en la promoció dels joves investigadors de tots els àmbits de la ciència i les humanitats.

El premi amb més elevada dotació –12.000 euros– és el Ferran Sunyer i Balaguer de Matemàtiques, instituït el 1992 per la Fundació del mateix nom, participada per l'IEC. En aquesta edició es van presentar nou candidats d'arreu del món i el jurat va decidir atorgar-lo als professors Xiaonan Ma, del Centre de Mathématiques Laurent Schwartz (École Polytechnique, de Palaiseau, París) i George Marinescu de l'Institut für Analysis und Mathematische Physik (Goethe-Universitätät, de Frankfurt), pel treball Holomorphic Morse inequalities and Bergman kernels, considerat de "molt alt nivell" pel jurat i definit pels seus autors com "un estudi abstracte de la geometria de l'espai, amb possibles aplicacions a l'estudi de l'espai físic resultant de les teories de la relativitat i de la mecànica".

Uns dels premis, el Catalunya d'Economia, dotat amb 9.000 euros i patrocinat per Caixa d'Estalvis de Catalunya, va lliurar-se el passat 3 de novembre, als investigadors Xavier Vives Torrents i Lluís Torrens Mèlich, pel treball Estratègies de les àrees metropolitanes europees davant de l'ampliació de la Unió Europea.

Amb 6.000 euros de dotació, es van atorgar els tres premis següents: el Prat de la Riba –instituït l'any 1916–, a Joan Julià i Muné, pel llibre Fonètica aplicada catalana. Dels fonaments a les aplicacions de les ciències fonètiques; el de Medi Ambient, a la biòloga Josefina Castellví i Piulachs, en reconeixement a la seva tasca com científica i com a gestora de la investigació, i el Miquel Mas Molas a la Investigació Tècnica Tèxtil, a Cristina Canal Barnils pel treball Estudio de las propiedades superficiales y del post-suavizado de tejidos de lana y poliamida 6 tratados con plasma.

En la mateixa jornada, també es van atorgar nou premis destinats específicament a estudiants, amb unes dotacions que oscil·laven entre els 600 i els 1.000 euros. Alguns dels guardonats, entre d'altres, van ser Antoni Sánchez i Carcelén amb el Premi de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, i Ferran Macià i Bros, a qui se li va concedir el Premi Jordi Porta i Jué de la Societat Catalana de Física.

Durant l'entrega de guardons, l'IEC també van lliurar diplomes als participants en el concurs del disseny de la imatge gràfica del Centenari de l'Institut (que va guanyar Narcís Cabré, de l'Escola Eina). Així mateix, també es van lliurar diplomes als articles de la revista Contributions to Science més visitats en el web durant els anys 2003, 2004 i 2005.

 

Opuscle del guanyadors dels Premis Sant Jordi 2006:

Intervenció d'Ernest Benach:

Recull de premsa:

Reportatge fotogràfic:

 

Premis generals Premis per a estudiants Borses d'estudi

Premi Prat de la Riba
Joan Julià i Muné


Premi de l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació
Pere Duran i Montgé


Borses d'estudi de la Generalitat de Catalunya
Mateo Manfredi
Ivan Parisi
Aurélie Vialette
Dóra Bakucz

Premi de Medi Ambient
Josefina Castellví


Premi de la Institució Catalana d'Estudis Agraris
Mercè Morales Torrà, Marta Pascual i Roig i Xavier Rayo i SarriasBernat Ramon i Perramon (accèssit)


Borsa d'estudi Abelard Fàbrega
Xavier Rull i Muruzàbal


Premi Manuel Milà i Fontanals d'Història Literària
Mireia Campabadal i Bertran

Premi de la Societat Catalana
d'Estudis Històrics

Antoni Sánchez

Borsa d'estudi Ramon d'Alòs-Moner
Eulàlia Miralles Jori

Premi Joan Reglà
d'Història Moderna
Alexandra Capdevila Muntadas

 

Premi de la Societat Catalana
de Biologia

Anaïs Estrada Gelonch


Borses d'estudi Eusko-Ikaskuntza - Institut d'Estudis Catalans
Josep Àngel Guimerà


Premi Artur Bofill i Poch de Zoologia
Sandra Mallol i Martínez

Premi de la Societat Catalana
de Química

Josep Puigmartí


Borses d'estudi Països Catalans
Tomeu Simó i Mesquida
Esperança Huguet Enguita
Encarna Moreno Tortajada
Esther Soler i Monzó

Premi Ramon Margalef
d'Ecologia
Teresa Buchaca Estany

Premi de la Societat Catalana
de Tecnologia

Víctor Javier Cadarso Busto


 
Premi Antoni de Martí i Franquès de Ciències Químiques
Jordi Cabana Jiménez

Premi Évariste Galois de la Societat Catalana de Matemàtiques
Ariadna Farrés Basiana


 

Premi Rafael Campalans de Ciències de l'Enginyeria
Elsa Pastor Ferrer


Premi Jordi Porta i Jué de la Societat Catalana de Física
Ferran Macià

Valentí Massana (accèssit)

 
Premi Pompeu Fabra de Gramàtica
Neus Nogué Serrano

Premi Lluís Casassas i SImó de la Societat Catalana de Geografia
Albert Llausàs i Pascual


 
Premi Joaquim Carreras i Artau de Filosofia
Joan Ordi i Fernández

   
Premi Ferran Sunyer i Balaguer de Matemàtiques
Xiaonan Ma i
George Marinescu


   

Premi Miquel Mas Molas a la Investigació Tècnica Tèxtil
Cristina Canal


   
Premi Josep M. Sala-Trepat
Ana Caño Delgado