Número 169
novembre 2012
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Catalan Historical Review
Albert Balcells (ed.)

 

Institut d’Estudis Catalans, 2012

El primer article d’aquest cinquè número de la revista Catalan Historical Review està dedicat a la cultura islàmica medieval als actuals Països Catalans. Josep Torró, de la Universitat de València, presenta una síntesi dels coneixements actuals sobre la història de les regions orientals d’al-Àndalus, particularment les de Tortosa, València i les illes Balears, abans de ser conquerides per la Corona d’Aragó entre els segles XII i XIII. El segon article, de M. Teresa Ferrer Mallol, de l’Institut d’Estudis Catalans, s’ocupa del desenvolupament del comerç marítim internacional de catalans, mallorquins i valencians des del segle XIII fins al segle XV.

L’article de Llorenç Ferrer, de la Universitat de Barcelona, titulat «El creixement divers de Catalunya del segle VIII. Protoindustrialització» analitza l’etapa prèvia a la industrialització a Catalunya i reflexiona sobre la capacitat d’aprofitament de les oportunitats econòmiques tant al camp com a la ciutat, tant al comerç com a les manufactures. Enric Gallén, de la Universitat Pompeu Fabra, dedica un article a la difusió de l’obra d’Àngel Guimerà a Europa i Amèrica. I el darrer article, de Susanna Tavera, de la Universitat de Barcelona, planteja l’estudi de l’anarquisme durant la Segona República i la Guerra Civil espanyola dins el marc de les principals i més recents aportacions historiogràfiques sobre aquest tema.

Aquest número també inclou les notes necrològiques de l’arabista Joan Vernet, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, mort l’estiu del 2011, i de l’historiador Géza Alfödy, membre de corresponent de la Secció, mort el novembre del mateix any.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Contributions to Science - Institut d'Estudis Catalans
 
 
Arrels germāniques de la matemātica contemporānia - Pilar Bayer, Jordi Guārdia i Artur Travesa
 
 
Catalan Historical Review - Albert Balcells (ed.)
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa