Número 169
novembre 2012
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Arrels germāniques de la matemātica contemporānia
Pilar Bayer, Jordi Guārdia i Artur Travesa

 

Pilar Bayer, Jordi Guàrdia i Artur Travesa
Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans. 2012

Aquesta obra ofereix un apropament a un recull de treballs de matemàtiques que, desenvolupats a Alemanya entre el 1850 i el 1950, han tingut una forta repercussió en algunes de les fites assolides per la matemàtica contemporània. La selecció d’articles d’aquesta antologia pretén, segons els autors, fer abastables uns desenvolupaments matemàtics que es troben en l’origen de sofisticades tècniques actuals. Se n’ofereix una mostra, petita però representativa, a fi que se’n puguin apreciar els matisos.

Tant les obres seleccionades com els autors s’han contextualitzat. D’una bada, hi ha una primera part dedicada a la gènesi i al desenvolupament de les matèries tractades, així com la seva ubicació en les dues escoles més representatives de la matemàtica alemanya d’abans de la Segona Guerra Mundial: l’escola de Berlín i l’escola de Göttingen. D’altra banda, s’hi troben apunts biogràfics de les figures estudiades i, també, d’alguns dels seus predecessors i coetanis. A més, també s’hi remarquen els trets històrics que, per als autors, van tenir repercussions rellevants en l’assoliment d’una recerca i una docència universitària excel·lents.

L’obra ha estat dirigida per Pilar Bayer, doctora en matemàtiques per la Universitat de Barcelona i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, que n’és també l’autora juntament amb Jordi Guàrdia i Artur Travesa. El llibre ha estat editat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Contributions to Science - Institut d'Estudis Catalans
 
 
Arrels germāniques de la matemātica contemporānia - Pilar Bayer, Jordi Guārdia i Artur Travesa
 
 
Catalan Historical Review - Albert Balcells (ed.)
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa