Número 168
setembre - octubre 2012

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L'IEC celebra l'Onze de Setembre amb un acte acadèmic

Per primer cop, l’IEC va celebrar la Diada Nacional de Catalunya amb un acte acadèmic que va consistir en un discurs de Salvador Cardús, un recital poètic a càrrec de Mariàngela Vilallonga i Enric Casasses i diverses actuacions musicals.

       

«Som davant l’oportunitat excepcional per a aconseguir la plenitud nacional». Salvador Cardús, membre de l’IEC, va definir d’aquesta manera el moment actual que viu Catalunya, i ho va fer en el marc de l’acte acadèmic que es va celebrar l’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, al claustre de l’Institut. És la primera vegada que l’Institut obre les portes a la ciutadania un Onze de Setembre per celebrar-hi un acte d’aquestes característiques i, tal com va explicar Salvador Giner durant l’obertura, «volem que aquest fet esdevingui una tradició». L’acte va consistir, a més del parlament de Cardús, en un recital de poemes a càrrec de Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC, i del poeta Enric Casasses, així com en l’actuació musical de la companyia de música i dansa Xuriach. L’organització de l’acte va rebre la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

Segons va explicar Cardús, l’acte ―com tots els que se celebren durant la Diada― és una acció de «compromís patriòtic, de compromís responsable i d’exigència cap a nosaltres mateixos», per a «passar de l’impossible a l’inevitable» i l’IEC és un exemple més «d’aquesta tossuda voluntat de supervivència ―i d’aspiració a la “normalitat”». En el discurs de benvinguda, Salvador Giner va afirmar que l’Institut commemora la Diada amb el «capteniment d’afirmació nacional que, si bé és conscient de quin és el nostre passat i d’on venim com a poble, ho és alhora del que és el més crucial per a nosaltres, catalans: el present i l’esdevenidor. La mena d’esdevenidor que volem lúcidament bastir».

Després del discurs patriòtic de Cardús, la vicepresidenta de l’Institut, Mariàngela Vilallonga, va recitar el poema «Mossèn Cinto», de Maria Àngels Anglada, mentre que el poeta Enric Casasses va recitar «L’englantina d’or», d’Enric Casassas i Simó; «A la mort d’en Rafael Casanova», de Jacint Verdaguer, i «Agonia», d’Àngel Guimerà. Les diferents intervencions es van complementar amb les peces musicals «Triste España sin ventura» (A la mort de l’infant Joan), de Juan del Encina, s. XVI; «La guerra (ensalada)», de Mateu Fletxa el Vell, s. XVI; «Batalla de sisè to», de J. Ximénez, s. XVII, i «Els segadors» (Adaptació), s. XVII, interpretades per la companyia de música i dansa Xuriach.

Com cada any, dins el programa d’activitats de l’IEC per a commemorar la Diada, a les deu del matí es va fer una ofrena floral al monument a Rafael Casanova i l’equip de la Presidència va assistir a l’acte institucional del parc de la Ciutadella. A la tarda, l’Institut es va sumar a la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, a la qual va assistir una representació de l’IEC encapçalada per l’Equip de Govern.

L'acte acadèmic de l'Onze de Setembre es pot veure a la videoteca de l'IEC.

Notícies

* L'IEC celebra l'Onze de Setembre amb un acte acadèmic

* L’Institut d’Estudis Catalans inaugura el curs 2012-2013

* La taula rodona Antoni M. Alcover, vida, obra i influència obre la commemoració de l’Any Alcover de l’IEC

* L’IEC recupera la tradició musical de les antigues acadèmies de Barcelona amb el cicle Música al claustre

* S’obre a la comunitat científica el debat públic dels documents de treball dels Reports de la recerca a Catalunya

* Professionals d’àmbits diversos reflexionen a l’IEC sobre el nou batxillerat

* Joaquim M. Puyal parla sobre llengua i esport en el lliurament del Premi Internacional Joan Solà

* L’IEC se suma a la celebració del Dia Internacional de la Traducció

* Joan Martí i Castell rep la Medalla de la Universitat Rovira i Virgili

* El membre corresponent Jorge Rabassa, nomenat membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències de l’Argentina

* Joan Josep Guinovart, membre de la Secció de Ciències Biològiques, elegit president de la Unió Internacional de Bioquímica i de Biologia Molecular


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa