Número 168
setembre_octubre 2012

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC recupera la tradició musical de les antigues acadèmies de Barcelona amb el cicle Música al claustre

Els mesos de juliol i setembre, l’Institut, en col·laboració amb el Museu de la Música de Barcelona, va celebrar quatre concerts al claustre de la Casa de Convalescència. L’objectiu del cicle, anomenat Música al claustre, va ser recuperar la tradició musical entre les activitats de les antigues acadèmies de Barcelona. El primer dels concerts es va dedicar a la veu, mentre que els concerts instrumentals es van dedicar a les músiques i als sentiments, que es van viure i expressar des del Barroc fins al Romanticisme. El Museu de la Música de la Barcelona va aportar instruments històrics de les seves col·leccions, que van contribuir a il·lustrar i complementar la tradició musical amb els sons musicals, com són les guitarres de Miquel Llobet, el piano Érard de Xavier Montsalvatge o la flauta de vidre construïda el 1839 per Claude Laurent, que és l’únic instrument que es conserva d’aquest constructor en condicions de sonar en concert.

El primer dels concerts, titulat «Les veus del català», es va celebrar el 5 de juliol i va ser a càrrec de Lídia Pujol, Pau Figueres i Miquel Àngel Cordero. Pujol va interpretar cançons tradicionals catalanes, mallorquines, sefardites i trobadoresques, entre altres. El 19 de juliol, Stefano Grondona i Laura Mondiello van oferir el concert «L’escola catalana de guitarra», que va consistir en arranjaments històrics dels anys vint del segle XIX de Llobet. El 6 de setembre es va poder escoltar «El conjunt barroc de vent fusta», amb Montserrat Gascón, Heidi Tsai i Josep Borràs, i el dia 20, el «Trio clàssic de piano i corda», amb Albert Guinovart, Oriol Aymat i Sergi Alpiste.

Paral·lelament als concerts de la Casa de Convalescència, el Museu de la Música va acollir dos concerts, els dies 8 i 15 de juliol, dedicats a Frederic Mompou, de qui enguany se celebra el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort, amb el pianista Adolf Pla i el piano que va pertànyer al compositor.

Recull de premsa


 

Notícies

* L'IEC celebra l'Onze de Setembre amb un acte acadèmic

* L’Institut d’Estudis Catalans inaugura el curs 2012-2013

* La taula rodona Antoni M. Alcover, vida, obra i influència obre la commemoració de l’Any Alcover de l’IEC

* L’IEC recupera la tradició musical de les antigues acadèmies de Barcelona amb el cicle Música al claustre

* S’obre a la comunitat científica el debat públic dels documents de treball dels Reports de la recerca a Catalunya

* Professionals d’àmbits diversos reflexionen a l’IEC sobre el nou batxillerat

* Joaquim M. Puyal parla sobre llengua i esport en el lliurament del Premi Internacional Joan Solà

* L’IEC se suma a la celebració del Dia Internacional de la Traducció

* Joan Martí i Castell rep la Medalla de la Universitat Rovira i Virgili

* El membre corresponent Jorge Rabassa, nomenat membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències de l’Argentina

* Joan Josep Guinovart, membre de la Secció de Ciències Biològiques, elegit president de la Unió Internacional de Bioquímica i de Biologia Molecular


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa