Número 168
setembre_octubre 2012

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d’Estudis Catalans inaugura el curs 2012-2013

«Encetem el curs en un moment notablement singular per a la història del nostre poble». Amb aquestes paraules el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, es va adreçar als assistents a l’acte inaugural del curs 2012-2013 de l’IEC, que va tenir lloc a la sala Prat de la Riba el 27 de setembre. La lliçó inaugural del curs, titulada «“I si escric llengua, veus? El dolor em trenca l’ànima.” Per què vivim les llengües amb tanta passió?», va ser a càrrec de Josep M. Nadal, membre de la Secció Filològica. L’acte, al qual va assistir José Manuel Blecua, director de la Real Academia Española (RAE), es va cloure amb el concert de viola del mestre Jordi Savall, amb el títol Orient-Occident. Diàlegs musicals de les tradicions cristianes, jueves i otomanes.

En el seu discurs, el president de l’IEC va fer referència a «les funcions de servei a la nació que defineixen l’Institut» que, segons va dir, «no s’aturen en les manifestacions públiques de suport, sinó que s’expressen fonamentalment per mitjà de les tasques científiques i culturals». Giner ho va il·lustrar amb alguns projectes de l’IEC, com ara «Ètica, ciència i tecnologia», que lidera la Secció de Ciències i Tecnologia, i que és transversal; «Cohesió social i catalanitat: evolució i futur», del qual és responsable la Secció de Filosofia i Ciències Socials, així com el congrés «Antecedents, conseqüències i repercussions futures del 1714», en què hi ha implicades totes les seccions de l’Institut. Giner també va anunciar el cicle «Sobirania i drets de les nacions» que s’esdevindrà el mes vinent, i la pròxima publicació de la nova Gramàtica de la llengua catalana.

Romà Escalas, secretari general de l’IEC, va llegir la memòria anual del curs 2011-2012, i va presentar els membres de l’Institut que han passat a la condició d’emèrit, a qui Salvador Giner va lliurar la medalla de l’IEC.

Finalment, va intervenir José Manuel Blecua, director de la Real Academia Española, que va destacar les bones relacions que han mantingut, des de sempre, les dues acadèmies. L’acte es va cloure amb una actuació musical del mestre Jordi Savall.

L'acte inaugural del curs 2012-2013 de l'Institut es pot veure a la videoteca de l'IEC.  

Recull de premsa

Notícies

* L'IEC celebra l'Onze de Setembre amb un acte acadèmic

* L’Institut d’Estudis Catalans inaugura el curs 2012-2013

* La taula rodona Antoni M. Alcover, vida, obra i influència obre la commemoració de l’Any Alcover de l’IEC

* L’IEC recupera la tradició musical de les antigues acadèmies de Barcelona amb el cicle Música al claustre

* S’obre a la comunitat científica el debat públic dels documents de treball dels Reports de la recerca a Catalunya

* Professionals d’àmbits diversos reflexionen a l’IEC sobre el nou batxillerat

* Joaquim M. Puyal parla sobre llengua i esport en el lliurament del Premi Internacional Joan Solà

* L’IEC se suma a la celebració del Dia Internacional de la Traducció

* Joan Martí i Castell rep la Medalla de la Universitat Rovira i Virgili

* El membre corresponent Jorge Rabassa, nomenat membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències de l’Argentina

* Joan Josep Guinovart, membre de la Secció de Ciències Biològiques, elegit president de la Unió Internacional de Bioquímica i de Biologia Molecular


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa