Número 279
maig 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Harris A. Lewin, director de l’Earth Biogenome Project: «Seguiu les vostres millors idees i podreu canviar el món»

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir dijous 18 de maig el seminari The Earth Biogenome Project: recent progress and results, organitzat per la Societat Catalana de Biologia. El seminari el va impartir el catedràtic Harris A. Lewin, professor emèrit distingit d’ecologia i evolució a la Universitat de Califòrnia, a Davis, i director de l’Earth Biogenome Project.

La Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project (CBP), projecte liderat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), és un dels nodes de l’Earth Biogenome Project (EBP), una iniciativa internacional creada el 2017 que aspira a seqüenciar, catalogar i caracteritzar els genomes de tota la biodiversitat eucariota de la Terra, és a dir de totes les espècies excepte els virus i les bactèries.

Durant el seminari, el professor Lewin va explicar l’origen de l’Earth Biogenome Project, que ell mateix va impulsar, en un moment en què no tothom entenia la importància del projecte. Aquesta necessitat de convèncer col·legues i de buscar finançament, el va portar a tenir clar que, per avançar en ciència, cal ser molt perseverant: «Seguiu la vostra passió, les vostres millors idees, i podreu canviar el món. Crec que aquest projecte ho aconseguirà. Quan vam començar a pensar a seqüenciar tota la biodiversitat eucariota, va ser per resoldre problemes importants als quals s’enfronta la humanitat. I el més important és la pèrdua de biodiversitat, a conseqüència, ja ho sabeu, del canvi climàtic, de la destrucció de l’hàbitat, la sobreexplotació i la contaminació. I el que sabem ara, el que s’ha predit, és que a finals d’aquest segle podríem arribar a perdre fins al 50 % de les espècies de la Terra a causa de tots aquests factors humans que estan afectant el nostre entorn».

 

 

 

 

El científic va advertir que «no se sap quan es pot produir un col·lapse massiu de l’ecosistema, que pot provocar inestabilitat global i fins i tot la destrucció de la nostra pròpia espècie, si no tenim molta cura. I, per tant, aquest és un motor realment important en el nostre projecte». A banda dels motius vinculats a la supervivència de l’espècie, Lewin també va subratllar la importància d’aquest projecte per a l’economia global: «La bioeconomia representa almenys 500.000 milions de dòlars anuals entre els EUA i la UE. Depenem molt de la natura i no estem fent prou per preservar-la. Per tant, el Projecte Biogenoma de la Terra hi és directament per abordar aquests problemes».

Sobre el finançament, va afirmar que «els costos estan baixant perquè la tecnologia està millorant», però va avisar que caldrà continuar lluitant per fer-se un lloc entre projectes científics més atractius a priori, com els vinculats a l’astronomia: «Hem d’insistir en la utilitat de la nostra recerca; podem millorar la resistència genètica a malalties de plantes i animals, i podem contribuir a la creació de nous medicaments. Penseu que el 80 % provenen de productes naturals, i només n’hem testat uns quants milers».


Lewin va explicar que actualment el CBP compta amb cinquanta-un projectes afiliats en vint-i-dos països i que encara queda molta feina per fer: «Tot el que realment sabem en termes de biologia genòmica es deriva de menys de l’1 % de les espècies de la Terra, encara estem a les fosques». En aquest punt, va advertir, és molt important l’interès que la iniciativa desperti en els científics que comencen la carrera: «Les sessions sobre la feina que fem s’omplen de gent jove. De fet, aquest serà un projecte que durarà un cert temps, així que estem intentant captar joves investigadors d’arreu del món que hi vulguin treballar».

Notícies

* «Podem aprendre a controlar les nostres pors», afirma Montserrat Castelló

* Josep Puig i Cadafalch torna a l’Institut d’Estudis Catalans

* El DIEC en línia incorpora 18 paraules noves i 138 modificacions

* Roser Salicrú i Jordi Camí s’incorporen al Consell Permanent de l’IEC

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC incorpora quatre nous membres numeraris

* La presidenta de l’IEC bateja un tren de Ferrocarrils amb el nom d’Albert Einstein

* Harris A. Lewin, director de l’Earth Biogenome Project: «Seguiu les vostres millors idees i podreu canviar el món»

* Étienne Ghys: «Les matemàtiques poden semblar molt tècniques, però pensar en un problema i trobar-ne la solució és un gran plaer»

* Sebastià Alzamora: «Escrius perquè vols que algú t’escolti: “Penso això, tu què trobes?”»

* L’Institut d’Estudis Catalans convida a jugar amb el català

* L’Observatori de la Qualitat Lingüística analitza els butlletins meteorològics de les televisions públiques

* L’IEC acull una jornada sobre la gestió de l’aigua en temps de sequera

* La simulació quàntica protagonitza una nova sessió del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2023

* Dotze joves catalans, reconeguts en la darrera Olimpíada de Física

* Sito Alarcón: «Un zoo no és una arca de Noè»

* L’IEC acull la conferència Dels (auto)enganys en l’amor (romàntic)

* Música, art i història, protagonistes de les activitats del maig

* José Antonio Pascual, honoris causa per la Universitat de Barcelona, agraeix el magisteri de Coromines

* L’IEC felicita Pere Puigdomènech, Jordi Camí i Jacint Corbella


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa