Número 279
maig 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

«Podem aprendre a controlar les nostres pors», afirma Montserrat Castelló

Dimarts 9 de maig va tenir lloc la primera sessió del Cicle IEC-ARA: «Qüestions IEC: interroguem, entenem, conversem», que pretén donar resposta a alguns dels grans reptes del present. Jordi Camí, metge i secretari científic de l’IEC, i Montserrat Castelló, psicòloga, directora de l’Institut de Recerca de la Universitat Ramon Llull i membre de l’IEC, van encetar la col·laboració entre el diari Ara i l’Institut d’Estudis Catalans. Ho van fer a partir de la pregunta: «La por frena el progrés?», moderats per Carla Turró, subdirectora de l’Ara.

La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, va inaugurar el cicle i va explicar que «la iniciativa té l’objectiu de donar a conèixer l’expertesa dels membres de l’IEC, obrir l’Acadèmia a la societat i contribuir al pla d’enfortiment de la llengua mostrant que el català és útil i eficaç en qualsevol situació comunicativa». Esther Vera, directora de l’Ara, va afirmar que «els lectors de l’Ara volen coneixement qualificat i per això vam considerar que era una bona iniciativa».
 
Montserrat Castelló va fer una primera intervenció on va definir què és la por, de què tenim por, què amaga la por i quines estratègies podem fer servir per a aprendre a controlar-la. Va recordar que és una de les emocions bàsiques i que té una funció evolutiva. «Hi ha perills reals que provoquen la por, però també d’imaginaris. Controlar la por no és fàcil, però en podem aprendre», va afirmar Castelló. Va detallar les tres estratègies per a fer-ho: identificar i entendre les pors personals i col·lectives; actuar a partir del coneixement i l’evidència, i cercar la col·laboració i el suport mutu.
 
Per la seva banda, Jordi Camí va afirmar d’entrada que, efectivament, la por frena el progrés. Va afirmar que avui la por va molt lligada a allò desconegut, a la incertesa sobre el futur. «Els humans tenim aversió a la incertesa. Per això, llegim l’horòscop, ens creiem els partits d’ultradreta o fem trencaclosques», va reflexionar Camí. També va esmentar la gran capacitat humana per passar pàgina d’episodis dolorosos o difícils, i va recordar que «la por se supera amb l’acció».
 
Després de les intervencions de Castelló i Camí, Carla Turró va moderar un debat amb molta participació, en una sala plena a vessar. El proper 6 de juny hi haurà la segona sessió que reflexionarà al voltant de la pregunta «És possible un futur verd a les macrourbs?». Hi participaran el geògraf Oriol Nel·lo i el demògraf Andreu Domingo, moderats per Esther Vera.

La periodista cultural Laura Serra serà la moderadora de la tercera sessió, que abordarà el tema de la llengua. Es farà el dimarts 4 de juliol a partir de la pregunta «Com salvem el català?». Hi participaran el periodista i escriptor Màrius Serra i la lingüista Maria Josep Cuenca. El cicle, que constarà de sis sessions durant el 2023, continuarà els mesos de setembre, octubre i novembre.  

Notícies

* «Podem aprendre a controlar les nostres pors», afirma Montserrat Castelló

* Josep Puig i Cadafalch torna a l’Institut d’Estudis Catalans

* El DIEC en línia incorpora 18 paraules noves i 138 modificacions

* Roser Salicrú i Jordi Camí s’incorporen al Consell Permanent de l’IEC

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC incorpora quatre nous membres numeraris

* La presidenta de l’IEC bateja un tren de Ferrocarrils amb el nom d’Albert Einstein

* Harris A. Lewin, director de l’Earth Biogenome Project: «Seguiu les vostres millors idees i podreu canviar el món»

* Étienne Ghys: «Les matemàtiques poden semblar molt tècniques, però pensar en un problema i trobar-ne la solució és un gran plaer»

* Sebastià Alzamora: «Escrius perquè vols que algú t’escolti: “Penso això, tu què trobes?”»

* L’Institut d’Estudis Catalans convida a jugar amb el català

* L’Observatori de la Qualitat Lingüística analitza els butlletins meteorològics de les televisions públiques

* L’IEC acull una jornada sobre la gestió de l’aigua en temps de sequera

* La simulació quàntica protagonitza una nova sessió del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2023

* Dotze joves catalans, reconeguts en la darrera Olimpíada de Física

* Sito Alarcón: «Un zoo no és una arca de Noè»

* L’IEC acull la conferència Dels (auto)enganys en l’amor (romàntic)

* Música, art i història, protagonistes de les activitats del maig

* José Antonio Pascual, honoris causa per la Universitat de Barcelona, agraeix el magisteri de Coromines

* L’IEC felicita Pere Puigdomènech, Jordi Camí i Jacint Corbella


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa