Número 264
gener 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El doctor en enginyeria Francesc Reventós i Puigjaner parla sobre transició energètica a l'IEC: «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el futur renovable»

Dimarts 25 de gener va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC la conferència «Transició energètica: Què és urgent?, què és important?», organitzada per la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC. La conferència va ser a càrrec de Francesc Reventós i Puigjaner, doctor enginyer per l’Institut Politècnic de Grenoble i professor de física i tecnologia nuclear a la UPC. 

Joan Ramon Rovira va ser l’encarregat d’obrir l’acte i va destacar que Reventós i Puigjaner és capaç de fer la distinció subtil, argumentada de forma profunda i aclaridora, entre descarbonització i sostenibilitat.

La presentació del ponent va ser a càrrec del president del grup de treball d’economia ecològica i política ambiental Joan Martínez Aliaga i després va ser el torn de Francesc Reventós i Puigjaner, que va iniciar el seu discurs 

Aquest acte, tal i com va apuntar Reventós i Puigjaner, era una simbiosi entre una presentació del seu llibre i una conferència sobre el tema del llibre. I el llibre en qüestió, sota el títol «Transició energètica: Què és urgent?, què és important?», tracta sobre la problemàtica energètica, que és damunt la taula, i la necessitat d’una aproximació multidisciplinària que permeti abordar-la tenint en compte la seva dimensió mundial. Per parlar d’energia, a més de conèixer la tecnologia, hem de tenir molt present la ciutadania, fer un esforç humà i científic per tal d’entendre què ens demana i actuar en conseqüència. 

Reventós i Puigjaner va iniciar el seu discurs afirmant que aquest «no és un llibre de ciència sinó un llibre d’un científic que acaba fent una crida a d’altres científics». Per produir pensament energètic necessitem experts en economia, gestió, climatologia, sociologia, sostenibilitat... i també en tecnologia energètica. L’entrellat de les interaccions entre experts d’especialitat diversa en general ja és complex i, en aquest cas potser més encara. 

Reventós i Puigjaner va incidir en el fet que els objectius ecològics són dos: «descarbonitzar i assolir la sostenibilitat. La primera és alliberar l’atmosfera d’anhídrid carbònic i la segona és assolir la sostenibilitat aconseguint la compatibilitat del ritme de vida per respectar els ecosistemes i la durabilitat del planeta.»

El doctor també va posar èmfasi en què «si no aturem l’escalfament anem cap a una situació catastròfica. I que vivim en un planeta finit. És un sistema obert des del punt de vista energètic però tancat des del punt de vista de materials. L’energia entra de forma noble i surt de forma degradada però els materials són el que són. Es van consumint i no es reposen. I hem de ser cauts. Des del punt de vista d’energia, gastar només el que entri.»

L’objectiu de la proposta de Reventós i Puigjaner és que en un futur proper tota la producció energètica sigui renovable. «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el tot renovable.»

La seva conferència, doncs, es va centrar en la reconducció de la utilització dels fòssils, la creació d’infraestructures energètiques renovables i eficients, els acords de sobrietat, i el rol de les centrals nuclears.

Finalment es va obrir un debat entre tots els assistents.

Notícies

* Enric Pujol: «Soldevila és considerat un dels historiadors més importants de tots els temps»

* El catàleg complet de seqüències d'ADN de la Terra, més a prop de ser una realitat

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora un nou membre

* Enric Pujol: «Hem d'estudiar l'exili antifranquista per mirar d'evitar que aquesta mena de fenòmens no es tornin a repetir»

* La SCE lliura el I Premi Miquel Biada i Bunyol a Santiago Montero i Carles Viader

* El professor Lluís Serra-Majem, Mercat Arrels i Sorbos, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans

* Les V Jornades «La recerca sociolingüística en l'àmbit de la llengua catalana» reuneixen una setantena d'investigadors i una cinquantena de ponències

* Enric Banda: «En ciència, tecnologia i innovació, el gran camp de batalla serà el talent»

* Sánchez Lizaso, sobre la sostenibilitat de la pesca a la Mediterrània: «És un «punt calent de biodiversitat, un mar per a turistes i no per a pescadors»

* El doctor en enginyeria Francesc Reventós i Puigjaner parla sobre transició energètica a l'IEC: «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el futur renovable»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa