Número 264
gener 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Sánchez Lizaso, sobre la sostenibilitat de la pesca a la Mediterrània: «És un «punt calent de biodiversitat, un mar per a turistes i no per a pescadors»

Dilluns 24 de gener va tenir lloc de manera virtual la conferència La sostenibilitat de la pesca a la Mediterrània, que va anar a càrrec de José Luis Sánchez Lizaso, catedràtic de la Universitat d’Alacant, president del Fòrum Científic per a la Pesca Espanyola a la Mediterrània, membre del Consell Científic del Comitè Espanyol del Programa MaB i director científic del Màster en gestió pesquera sostenible. Sánchez Lizaso ha orientat la seva recerca a l’estudi dels ecosistemes marins, a l’impacte que hi tenen les activitats humanes i a la gestió dels recursos vius marins. A més, ha assessorat nombroses entitats i empreses sobre la reducció dels efectes de les activitats humanes en els ecosistemes marins i la gestió sostenible dels recursos.

Van iniciar l’acte Abel Mariné i Jordi Lleonart, coordinadors del cicle Tema de l’any de la Secció de Ciències Biològiques, que enguany se centra en la «Producció d’aliments i sostenibilitat» i que comença amb aquesta conferència.

Mariné va afirmar que aquest tema de l’any té relació amb un tema anterior, que és el canvi climàtic. «Tots els problemes actuals i les perspectives de sostenibilitat són de gran abast, interdisciplinaris, multidisciplinaris, i van molt més enllà de la producció d’aliments. Hi ha implicacions socials, econòmiques, ecològiques, psicològiques i culturals. A les xerrades ens centrarem en els aspectes biològics, que són els que interessen la nostra Secció, i que tenen a veure amb la producció d’aliments.»

Mariné també va incidir en el fet que la població mundial creix, que s’agrupa al voltant de les grans ciutats i que envelleix. «Això ens enfronta al problema etern i creixent de la insuficient disponibilitat d’aliments i la fam» i al fet que la sostenibilitat «no és un problema llunyà, perquè té a veure amb el malbaratament, la contaminació ambiental i la fam, no del tercer món sinó del quart, el del nostre entorn».

Mariné va acabar la seva introducció explicant que aquesta és la primera de les tres conferències que es faran sobre els tres grans àmbits de la producció d’aliments: la pesca, l’agricultura i la ramaderia. 

Jordi Lleonart va presentar el Dr. José Luis Sánchez Lizaso i li va donar la paraula. Sánchez Lizaso va començar el seu discurs exposant que la pesca és una activitat molt antiga a la Mediterrània, que ha estat fonamental en l’expansió de les poblacions humanes i que ha contribuït a la nostra identitat i a la cultura dels pobles riberencs de la Mediterrània. També va destacar que la Mediterrània és un «punt calent de biodiversitat que no arriba a un 1 % de la superfície mundial, és un mar per a turistes i no per a pescadors, amb una producció limitada».

També va destacar el fet que hi ha captures escasses i preus relativament alts, a més d’una baixa productivitat, i que una plataforma continental estreta limita la productivitat de les pesqueries.

Sánchez Lizaso va remarcar el fet que els darrers anys «tant les captures com la flota estan disminuint d’una manera gradual; la davallada en la captura de sardines és el que provoca la davallada general». També va parlar sobre sostenibilitat a la pesca i va afirmar que «la sobrepesca a la Mediterrània no ve d’ara: per exemple, l’esturió era molt valorat a l’edat mitjana i avui hi està extingit».

Finalment va ser el torn de les preguntes dels assistents.

Notícies

* Enric Pujol: «Soldevila és considerat un dels historiadors més importants de tots els temps»

* El catàleg complet de seqüències d'ADN de la Terra, més a prop de ser una realitat

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora un nou membre

* Enric Pujol: «Hem d'estudiar l'exili antifranquista per mirar d'evitar que aquesta mena de fenòmens no es tornin a repetir»

* La SCE lliura el I Premi Miquel Biada i Bunyol a Santiago Montero i Carles Viader

* El professor Lluís Serra-Majem, Mercat Arrels i Sorbos, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans

* Les V Jornades «La recerca sociolingüística en l'àmbit de la llengua catalana» reuneixen una setantena d'investigadors i una cinquantena de ponències

* Enric Banda: «En ciència, tecnologia i innovació, el gran camp de batalla serà el talent»

* Sánchez Lizaso, sobre la sostenibilitat de la pesca a la Mediterrània: «És un «punt calent de biodiversitat, un mar per a turistes i no per a pescadors»

* El doctor en enginyeria Francesc Reventós i Puigjaner parla sobre transició energètica a l'IEC: «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el futur renovable»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa