Número 258
juny 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Jesús Burgueño: «Els geògrafs hem d’explicar què fem i la diversitat de temes que estudiem»

El dimarts 29 de juny va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la presentació del llibre La nova geografia de la Catalunya post-COVID, coordinat per Jesús Burgueño, membre de la Societat Catalana de Geografia (SCG), filial de l’IEC.

L’acte, que també es va poder seguir de manera telemàtica, va comptar amb la participació de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Josep Oliveras, president de la SCG; Jesús Burgueño, coordinador de l’edició; Núria Benach, autora d’un dels capítols del llibre, i Oriol Nel·lo, delegat de l’IEC a la SCG i autor de l’epíleg del llibre.

Josep Oliveras va explicar que el llibre, publicat per la SCG, pretén ser assequible per a tothom: «Es tracta de tornar la geografia a la societat, explicar i no només descriure la realitat». També va subratllar que els autors ofereixen un relat compromès, «perquè s’assenyalen camins per a resoldre els problemes que es plantegen».

Jesús Burgueño va reivindicar la tasca dels geògrafs, no sempre prou coneguda: «Els geògrafs hem d’explicar què fem i la diversitat de temes que estudiem». També va detallar l’estructura de l’obra, que «es basa en les diverses crisis que afecten el territori català: a l’emergència sanitària, s’hi han de sumar dos fronts més (l’econòmic i el climàtic), agreujats a Catalunya per la situació política. L’obra s’ocupa d’aquests àmbits i n’hi afegeix un altre: els problemes específics del món urbà, en particular a la ciutat de Barcelona». 

Núria Benach va destacar el llenguatge del llibre: «Hem volgut trencar la cotilla acadèmica, el rigor que ens exigim no ha d’anar acompanyat d’un academicisme excessiu. La geografia ha de ser útil, atractiva, rellevant i ha de parlar un llenguatge que la gent entengui». 

Oriol Nel·lo es va referir als reptes territorials que l’obra posa en evidència: «Són reptes de present i de futur i que l’epidèmia ha posat de manifest: el poblament i usos del sòl, la mobilitat, la cohesió social, la sostenibilitat i el govern del territori». Entre els temes que va plantejar hi ha «la incidència diferencial de la pandèmia sobre els diversos grups socials, el fet que la baixa mobilitat hagi estat valorada com mai o la relació entre la salut i la relació amb l’entorn». 

Joandomènec Ros va cloure l’acte. El president de l’IEC va afirmar que li havia agradat molt «veure que la geografia total no s’ha perdut» i va afegir que «el llibre és necessari (fa més de mig segle de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS): la pandèmia ha estat l’excusa».

Notícies

* M. Teresa Cabré: «Buscaré recuperar per a l’IEC l'esperit de servei com a estructura d'estat que li va donar Prat de la Riba»

* Ros fa balanç del seu mandat: «Hem assolit un percentatge molt alt de les coses que volíem fer»

* CATCAR presenta la plataforma digital que reuneix, per primera vegada, la documentació que testimonia l’origen de Catalunya, fa mil anys

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora tres nous membres

* Jordi Savall obre el cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

* Nora Ventosa, en el seu discurs de recepció, elogia la recerca catalana i fa una crida a empreses i institucions per continuar apostant pel lideratge en el sector

* Jordi Bascompte pronuncia el seu discurs com a membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’IEC acull unes jornades d’homenatge a la figura de Jordi Pere Cerdà

* Daniel Casals: «Les jornades s’han consolidat com una línia de recerca de la història contemporània de la llengua catalana»

* Jesús Burgueño: «Els geògrafs hem d’explicar què fem i la diversitat de temes que estudiem»

* Rosa María Menéndez, presidenta del CSIC, ofereix la seva visió sobre la governança de la ciència

* Joan Martínez-Alier: «No podem parlar de transició energètica tenint en compte la situació mediambiental actual»

* Joan Romero González considera un fracàs històric la manca de reconeixement del fet plurinacional a Espanya

* Josep Batlló considera la sismologia un servei públic


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa