Número 258
juny 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Jordi Bascompte pronuncia el seu discurs com a membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

El dilluns 14 de juny, Jordi Bascompte i Sacrest va oferir el discurs de presentació com a membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), titulat L’arquitectura de la biodiversitat. L’acte, que es va poder seguir virtualment, el va organitzar la Secció de Ciències Biològiques.

El conferenciant va explicar que l’arquitectura de la biodiversitat es basa en les xarxes de dependències mútues entre les plantes i els animals, unes xarxes que afavoreixen la coexistència d’un gran nombre d’espècies i augmenten el rang de pertorbacions que poden suportar: «Les relacions mutualistes, en què ambdues espècies obtenen beneficis han contribuït molt a la biodiversitat: quan un ocell s’alimenta d’una planta, obté energia, i alhora, dispersa les llavors pel paisatge.»

Bascompte també va subratllar que l’estudi d’aquestes interaccions no és nou, ja que «Darwin va entendre abans que ningú que no podem estudiar la història evolutiva de les plantes sense estudiar l’evolució dels animals, perquè van de bracet».

Amb la vista posada en el present i el futur, Bascompte va explicar que com a resultat de les relacions d’interdependència les extincions d’espècies induïdes pel canvi climàtic poden desencadenar cascades de coextinció i provocar, així, la pèrdua de moltes més espècies de les previstes originalment pels models de canvi climàtic. 

L’acte va comptar també amb les intervencions de Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques, i amb Xavier Bellés, membre de la Secció, que va presentar el conferenciant.

Notícies

* M. Teresa Cabré: «Buscaré recuperar per a l’IEC l'esperit de servei com a estructura d'estat que li va donar Prat de la Riba»

* Ros fa balanç del seu mandat: «Hem assolit un percentatge molt alt de les coses que volíem fer»

* CATCAR presenta la plataforma digital que reuneix, per primera vegada, la documentació que testimonia l’origen de Catalunya, fa mil anys

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora tres nous membres

* Jordi Savall obre el cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

* Nora Ventosa, en el seu discurs de recepció, elogia la recerca catalana i fa una crida a empreses i institucions per continuar apostant pel lideratge en el sector

* Jordi Bascompte pronuncia el seu discurs com a membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’IEC acull unes jornades d’homenatge a la figura de Jordi Pere Cerdà

* Daniel Casals: «Les jornades s’han consolidat com una línia de recerca de la història contemporània de la llengua catalana»

* Jesús Burgueño: «Els geògrafs hem d’explicar què fem i la diversitat de temes que estudiem»

* Rosa María Menéndez, presidenta del CSIC, ofereix la seva visió sobre la governança de la ciència

* Joan Martínez-Alier: «No podem parlar de transició energètica tenint en compte la situació mediambiental actual»

* Joan Romero González considera un fracàs històric la manca de reconeixement del fet plurinacional a Espanya

* Josep Batlló considera la sismologia un servei públic


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa