Número 258
juny 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Rosa María Menéndez, presidenta del CSIC, ofereix la seva visió sobre la governança de la ciència

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar el dijous 10 de juny una de les conferències que formen part del cicle Dijous de ciència 2021. Rosa María Menéndez, presidenta del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), va donar el seu punt de vista sobre el model de ciència que cal forjar per al segle XXI, després de la pandèmia.

La científica considera que necessitem una organització de la ciència que pugui afrontar la crisi sanitària, però també la situació climàtica, l’envelliment de la població o la necessitat d’un model d’energia i de mobilitat sostenibles.

Per a Menéndez, és imprescindible «un model versàtil i flexible de governança, un pacte d’estat per la ciència» i una aposta clara de l’Administració pública, que, combinada amb la inversió privada, aconsegueixi que la ciència representi el 2 % del producte interior brut.

La conferenciant va exposar amb detall l’organització del CSIC, que compta amb un pressupost de set-cents milions d’euros, una xifra que espera que creixi fins als nou-cents. Partint de la manera de treballar d’aquest centre espanyol, Menéndez va apostar per la col·laboració per «aconseguir sinergies i avançar» i per «l’excel·lència» en la recerca. També va posar l’accent en la important presència del CSIC a Catalunya, on compta amb vint instituts i desenvolupa projectes molt competitius.

Finalment, va recordar la col·laboració entre el CSIC i l’IEC, i va posar com a exemple dos científics del centre que formen part de l’Institut: Àngel Messeguer i Xavier Bellés.

Notícies

* M. Teresa Cabré: «Buscaré recuperar per a l’IEC l'esperit de servei com a estructura d'estat que li va donar Prat de la Riba»

* Ros fa balanç del seu mandat: «Hem assolit un percentatge molt alt de les coses que volíem fer»

* CATCAR presenta la plataforma digital que reuneix, per primera vegada, la documentació que testimonia l’origen de Catalunya, fa mil anys

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora tres nous membres

* Jordi Savall obre el cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

* Nora Ventosa, en el seu discurs de recepció, elogia la recerca catalana i fa una crida a empreses i institucions per continuar apostant pel lideratge en el sector

* Jordi Bascompte pronuncia el seu discurs com a membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’IEC acull unes jornades d’homenatge a la figura de Jordi Pere Cerdà

* Daniel Casals: «Les jornades s’han consolidat com una línia de recerca de la història contemporània de la llengua catalana»

* Jesús Burgueño: «Els geògrafs hem d’explicar què fem i la diversitat de temes que estudiem»

* Rosa María Menéndez, presidenta del CSIC, ofereix la seva visió sobre la governança de la ciència

* Joan Martínez-Alier: «No podem parlar de transició energètica tenint en compte la situació mediambiental actual»

* Joan Romero González considera un fracàs històric la manca de reconeixement del fet plurinacional a Espanya

* Josep Batlló considera la sismologia un servei públic


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa