Número 256
abril 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC publica en línia el Diccionari de matemàtiques i estadística

El passat 13 d’abril, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va publicar la segona edició corregida del Diccionari de matemàtiques i estadística (DME). Aquesta segona edició, només en línia, s’ha publicat dins del Portal CiT (Terminologia de Ciències i Tecnologia) de l’IEC i es pot consultar a https://cit.iec.cat/DME. 

L’obra original fou elaborada i editada en paper conjuntament l’any 2002 per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i per l’editorial Enciclopèdia Catalana, SA. Les característiques d’aquest diccionari van fer que, al seu moment, fos una obra única en llengua catalana en l’àmbit de les matemàtiques i l’estadística. Del 2002 ençà, però, el creixement de les tecnologies de la informació i de les comunicacions han fet que obres com aquesta vegin disminuït el seu sentit en la versió impresa i, en canvi, es vegin convidades a tenir versions digitals, que són fàcilment accessibles i fan possible la consulta de referències encreuades i la intercomunicació entre diccionaris o bases de dades. El format digital permet, a més, fer-hi esmenes i afegits quan calgui. 

Conscients del valor del DME, l’IEC va oferir a les entitats autores la possibilitat de fer una nova edició d’aquesta obra i publicar-la en el Portal CiT, d’edició, publicació i difusió en línia de terminologia de ciències i tecnologia. El març del 2019, la UPC i Enciclopèdia Catalana, d’una banda, i l’IEC, de l’altra, van signar l’acord de cessió de drets que ha fet possible aquesta edició digital. L’acord, a més, fixa també les condicions de possibles canvis o futures ampliacions o modificacions del contingut del DME.

El DME conté unes 3.800 entrades (amb equivalents en espanyol, francès i anglès), unes 200 figures i 19 taules. Tot i ser un diccionari principalment terminològic, té complements enciclopèdics i inclou, a més, biografies breus dels matemàtics més rellevants de la història. 

Aquesta edició en línia, que ha finançat la Secretaria Científica de l’IEC, ha estat dirigida per Salvador Alegret i Joan de Solà-Morales, membres de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.

Notícies

* El lliurament dels Premis Sant Jordi 2021 protagonitza la Diada a l'IEC

* Rodoreda paisatges, un viatge literari pels espais vitals de l’escriptora

* Lara Estany presenta Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme, Premi Rafael Patxot i Jubert 2020

* El volum dels índexs clou la col·lecció de les Obres completes de Pompeu Fabra

* Es presenta a l’IEC el llibre de Joan Girbau Memòries de Delft. L’epopeia de 1640

* Vicenç Torra Reventós, en el seu discurs de recepció, planteja diferents models per a preservar la privadesa de dades

* Dolors Vaqué Vidal reflexiona sobre la importància dels virus als oceans en el seu discurs de recepció

* L’IEC publica en línia el Diccionari de matemàtiques i estadística

* Dijous de ciència amb el focus posat en la salut

* La Societat Catalana de Tecnologia inaugura l’exposició «Dones singulars»

* Més de dos-cents científics inscrits a la I Jornada de Biologia de la Catalunya Sud


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa