Número 256
abril 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Més de dos-cents científics inscrits a la I Jornada de Biologia de la Catalunya Sud

Neix la Secció de la Societat Catalana de Biologia a la Catalunya Sud, que engloba la recerca i docència de l’àmbit de les ciències biològiques de la província de Tarragona

El passat 8 d’abril es va celebrar la primera edició de la Jornada de Biologia de la Catalunya Sud, organitzada per la secció de la Catalunya Sud de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Amb aquest esdeveniment es va donar el tret de sortida a la nova secció territorial de la SCB a la Catalunya Sud (SCB-CS), creada amb l’objectiu de donar a conèixer als investigadors i a la societat la diversitat de recerca biològica que es duu a terme a les comarques de Tarragona i obrir un espai de debat i d’intercanvi entre professionals de la biologia. 

L’edició d’enguany va tenir una gran rebuda i va comptar amb gairebé dos-cents cinquanta inscrits. Aquesta primera jornada es va estructurar en tres blocs diferenciats, els quals van donar una perspectiva general d’alguns dels eixos principals de treball de recerca que desenvolupen els biòlegs a la Catalunya Sud.

La jornada va començar amb les comunicacions orals sobre la recerca biomèdica, que van incloure les ponències de Javier Capilla i Josep Ribalta, ambdós de la Universitat Rovira i Virgili (URV). D’una banda, Capilla va aprofundir sobre les infeccions fúngiques en humans i va destacar la importància d’identificar correctament noves espècies. De l’altra, Ribalta va parlar sobre la relació entre els efectes de les lipoproteïnes i diferents factors ambientals, tals com el tabac, la contaminació, l’ansietat o la dieta. 

El segon bloc es va centrar en la recerca en biotecnologia i nutrició, i va incloure les comunicacions de Gerard Aragonès i Ximena Terra, investigadors de la URV. Mentre el primer ponent va parlar sobre la relació entre els ritmes circadians i els composts polifenols de la dieta, la segona ponent es va centrar en els efectes nocius per a la barrera intestinal de les dietes riques en greixos i sucres.

El darrer bloc de comunicacions estava centrat en la recerca mediambiental. En aquesta sessió, Patricia Prado, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), va presentar estudis sobre diferents patògens que afecten la nacra (Pinna nobilis) i que en causen la desaparició. Per la seva banda, Roberta Carafa, de la URV, va focalitzar la intervenció en la presència de microplàstics i altres microcontaminants a la costa de Tarragona.

L’acte es va cloure amb la conferència «Evidències i reptes de l’emergència climàtica», a càrrec de la doctora Manola Brunet, directora del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la URV i presidenta de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial. Brunet va posar sobre la taula situacions actuals que evidencien el canvi climàtic en l’àmbit global, entre les quals destaca l’increment de temperatura de l’aire al nostre territori. A banda de mostrar l’escalfament dels últims anys, al llarg de la xerrada, Brunet va exposar nous reptes i solucions que ens planteja aquesta emergència climàtica i que impliquen l’adopció d’un model econòmic, energètic i social més sostenible que s’allunyi de l’explotació abusiva dels combustibles fòssils i recursos naturals. 

Amb aquesta jornada, la SCB-CS va inaugurar els actes de la secció territorial i va expressar la intenció d’organitzar diverses activitats per tal d’integrar la nombrosa comunitat de biòlegs, biotecnòlegs i bioquímics, així com els especialistes dels diferents àmbits de la biomedicina, i convertir-se, així, en un punt de trobada d’investigadors, estudiants i docents de les ciències biològiques a la Catalunya Sud.

Trobareu més informació aquí.

Notícies

* El lliurament dels Premis Sant Jordi 2021 protagonitza la Diada a l'IEC

* Rodoreda paisatges, un viatge literari pels espais vitals de l’escriptora

* Lara Estany presenta Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme, Premi Rafael Patxot i Jubert 2020

* El volum dels índexs clou la col·lecció de les Obres completes de Pompeu Fabra

* Es presenta a l’IEC el llibre de Joan Girbau Memòries de Delft. L’epopeia de 1640

* Vicenç Torra Reventós, en el seu discurs de recepció, planteja diferents models per a preservar la privadesa de dades

* Dolors Vaqué Vidal reflexiona sobre la importància dels virus als oceans en el seu discurs de recepció

* L’IEC publica en línia el Diccionari de matemàtiques i estadística

* Dijous de ciència amb el focus posat en la salut

* La Societat Catalana de Tecnologia inaugura l’exposició «Dones singulars»

* Més de dos-cents científics inscrits a la I Jornada de Biologia de la Catalunya Sud


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa