Número 256
abril 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Dijous de ciència amb el focus posat en la salut

El dijous 15 d’abril, la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar una nova sessió virtual del cicle Dijous de ciència 2021. La quarta sessió de l’any d’aquest cicle sobre governança en la recerca i la tecnologia va tenir dues ponents de luxe que van argumentar, cadascuna des del seu àmbit d’actuació, la importància creixent de la recerca i la innovació en el sector de la salut: Judit Anido, directora general de CataloniaBio & HealthTech, i Laia Arnal, directora de Desenvolupament de Negoci del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), van oferir la conferència «Innovació en salut i societat. Competència versus competitivitat». 

Va encetar l’acte Judit Anido, que va donar una visió global de la cadena de valor del món de la salut, en què intervenen perfils molt diferents: empreses, centres de recerca, laboratoris i hospitals, entre molts d’altres. Anido va explicar que la innovació no és més que «oferir solucions que millorin la salut de la població». En aquest sentit, va subratllar que «innovar per a atendre necessitats sanitàries és molt important econòmicament parlant». Amb la pandèmia de COVID-19, Espanya va patir una reducció de l’11 % del producte interior brut (PIB), el decreixement més fort des de la Guerra Civil. Els països que, en aquesta situació, van invertir més en salut són els que avui se n’han sortit millor en matèria econòmica. Per això, la directora general de CataloniaBio & HealthTech va posar èmfasi en el fet que «la salut no és una despesa: és una inversió». De fet, aquest sector representa el 7,3 % del PIB i és el segon més important de Catalunya. Es tracta d’un camp ben arrelat, desenvolupat i de rellevància a Catalunya, però també a Espanya i a escala internacional pel seu motor econòmic. 

No obstant això, també va desgranar cinc àrees de millora en què s’ha de treballar: 1) la transferència de tecnologia, és a dir, la implementació a les empreses de la innovació fruit de la recerca; 2) el desenvolupament de talent, que posa de manifest la necessitat de professionals formats en les noves disciplines; 3) la mobilització de capital, ja que fa falta una aposta —també en l’àmbit públic— per la recerca; 4) l’adopció de tecnologia pel sistema públic de salut (cal compra pública), i 5) la consolidació empresarial, a través de la qual les petites i mitjanes empreses (PIME) han de fer de tractores per a crear un teixit industrial més fort internacionalment.

Tanmateix, Laia Arnal, directora de Desenvolupament de Negoci del VHIR, va exposar en què es tradueix aquesta innovació en el centre on treballa. Arnal va presentar els tres pilars de l’hospital —l’assistència, la recerca i la docència— i com la innovació és el valor transversal en la manera de treballar de tots tres, cosa que implica la creació de nous tractaments i tecnologies i en el naixement de noves empreses. En aquesta línia, es va mostrar convençuda que «innovar és una necessitat», per la qual cosa va demanar construir «cultura innovadora», quelcom que representa un esforç polític, professional i individual i que necessita recursos. Pel que fa a l’hospital, de cara al futur es marquen quatre objectius: generar i atraure talent, construir infraestructures avançades, arribar a ser un hub d’innovació i fer del campus un entorn obert i públic per a la ciutadania. 

L’acte va comptar amb la participació d’Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, i de Jaume Miranda, tresorer de la Secció. Després de la conferència, hi va haver un torn de paraules, en què es va debatre sobre els temes exposats.

Notícies

* El lliurament dels Premis Sant Jordi 2021 protagonitza la Diada a l'IEC

* Rodoreda paisatges, un viatge literari pels espais vitals de l’escriptora

* Lara Estany presenta Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme, Premi Rafael Patxot i Jubert 2020

* El volum dels índexs clou la col·lecció de les Obres completes de Pompeu Fabra

* Es presenta a l’IEC el llibre de Joan Girbau Memòries de Delft. L’epopeia de 1640

* Vicenç Torra Reventós, en el seu discurs de recepció, planteja diferents models per a preservar la privadesa de dades

* Dolors Vaqué Vidal reflexiona sobre la importància dels virus als oceans en el seu discurs de recepció

* L’IEC publica en línia el Diccionari de matemàtiques i estadística

* Dijous de ciència amb el focus posat en la salut

* La Societat Catalana de Tecnologia inaugura l’exposició «Dones singulars»

* Més de dos-cents científics inscrits a la I Jornada de Biologia de la Catalunya Sud


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa