Número 244
febrer 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Linguapax defensa que l’escola és un instrument fonamental per a la revitalització lingüística

El divendres 21 de febrer, Linguapax Internacional i la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) van commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna, establert per la mateixa UNESCO el 1999 per posar de manifest les llengües primeres i la diversitat lingüística i cultural. Amb motiu d’aquest dia, Linguapax va entregar el seu premi anual que reconeix les persones o col·lectius que promouen la diversitat lingüística o l’educació multilingüe.

Durant l’acte, que es va celebrar a l’Espai Vilaweb, es va parlar de la preservació de les llengües amenaçades. La presidenta de Linguapax, Mònica Pereña, va afirmar: «el procés de pèrdua de diversitat lingüística que estem vivint ens preocupa molt, tant a Linguapax com a l’Institut d’Estudis Catalans. Un dels nostres objectius és revitalitzar comunitats lingüístiques.»

Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica de l’IEC també va intervenir a la xerrada: «El respecte vers la diversitat lingüística és respectar els homes i dones que parlen una llengua diferent. Es tracta d’un tema de convivència i supervivència.» També es va mostrar preocupat per la situació actual de les llengües autòctones: «El multilingüisme no s’hauria de convertir en un procés d’abandonament de la llengua inicial.»


La presentació de l’Informe Linguapax 2019 ‘Kava’ vell en carabasses noves: revitalització lingüística i escolarització a Hawaii va ser a càrrec del seu coordinador, Rubèn Fernández. Va parlar sobre el Premi Linguapax 2019, atorgat a Larry Kimura per la feina que va dur a terme en relació amb la recuperació de la llengua hawaiana. «El professor va canviar el prestigi de la llengua centrant-la en l’ensenyament a la universitat. Fins aleshores, el hawaià només el parlava gent de classe baixa. Per tant, l’escola és un instrument fonamental per la revitalització lingüística.»

L’escriptor català Màrius Serra també va participar en la commemoració parlant del seu llibre Res no és perfecte a Hawaii.

Per acabar, Mònica Pereña va anunciar la persona guanyadora del Premi Internacional Linguapax d’enguany, que va rebre Marja-Liisa Olthuis per la seva tasca de revitalització de la llengua sami d’Inari, parlada al nord-est de Finlàndia per prop de dues-centes cinquanta persones.

Notícies

* Es posa en marxa CATCAR, un projecte de cooperació transfronterera (POCTEFA) que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia a través de la tecnologia

* Massimo Livi Bacci: «En els pròxims anys, Europa tindrà una gran necessitat d’immigrants»

* L’IEC recorda la «valentia, el coratge i la lleialtat» d’Aina Moll, un any després de la seva mort

* L’Institut d’Estudis Catalans participa en l’Any Carner

* L’IEC, present en l’acte d’homenatge a Joan Antoni Solans

* Xavier Turon, sobre biodiversitat marina: «Estem davant la sisena extinció i l’estem causant nosaltres»

* Joan Egea i Fernàndez reflexiona sobre temes jurídics en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* L’IEC homenatja l’historiador i polític Ramon d’Abadal, en el cinquantenari de la seva mort

* Joandomènec Ros imparteix una conferència sobre Déu i el medi ambient a la Facultat de Filosofia de la UB

* Linguapax defensa que l’escola és un instrument fonamental per a la revitalització lingüística

* L’IEC, present a la Plaça del Llibre d’Alacant

* Es presenta a l’IEC el llibre Ensenya’m la llengua, sobre vocabulari i llenguatge popular relacionat amb la salut

* La Societat Catalana d’Economia ret homenatge a Francesc Moragas, fundador de La Caixa

* L’emergència climàtica centra la setena edició del Congrés d’Energia de Catalunya

* L’IEC acull una exposició sobre dones i física


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa