Número 244
febrer 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Xavier Turon, sobre biodiversitat marina: «Estem davant la sisena extinció i l’estem causant nosaltres»

El dilluns 17 de febrer, Xavier Turon va pronunciar el discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, titulat On som i on anem? L’estudi de la biodiversitat marina al segle XXI.

El doctor Turon va afirmar que, globalment, hi ha entre set-centes mil i un milió d’espècies eucariotes marines, segons un estudi publicat l’any 2012. D’aquestes, va precisar, només 226.000 estan reconegudes com a vàlides; per tant, n’hi ha moltíssimes que «encara estan pendents de ser descrites». En l’àmbit del Mediterrani, d’acord amb un estudi del 2010, s’han descrit unes disset mil espècies. El conferenciant va subratllar que, tot i que es treballa «a un ritme bastant elevat, d’unes vint mil noves descripcions per dècada», la tasca que queda per fer és ingent.

Turon també va advertir que aquesta biodiversitat «està força amenaçada». Va apuntar que «estem davant de la sisena extinció» i que «l’estem causant nosaltres». Va afegir que «es parla d’entre milers i desenes de milers d’espècies que desapareixen cada any» i va recordar que hi ha diversos autors de referència, com Edward Wilson, que alerten sobre «la urgència de saber què passa i de protegir» la biodiversitat. Va concloure que, si no és així, «ens trobarem amb un planeta empobrit d’aquí a molt poc temps».


La docència, peça clau de la seva trajectòria

Llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona (UB, 1982), també es va doctorar en zoologia marina en aquesta universitat. Postdoctorat al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC, 1988), hi va desenvolupar un projecte sobre ecologia química en les comunitats bentòniques marines. Va ser professor associat (1989-1990) i professor titular al Departament de Biologia Animal de la UB (1990-2007), on va impartir docència de grau, màster i doctorat. Des del 2008 és professor d’investigació al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), del qual va ser vicedirector (2010-2014). Des del 2006, és membre del Comitè Nacional de la Unió Internacional de Ciències Biològiques (IUBS). És col·laborador habitual del TERMCAT per a les consultes en l’àmbit de la zoologia. Ha publicat més de dos-cents articles i capítols de llibre.

Notícies

* Es posa en marxa CATCAR, un projecte de cooperació transfronterera (POCTEFA) que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia a través de la tecnologia

* Massimo Livi Bacci: «En els pròxims anys, Europa tindrà una gran necessitat d’immigrants»

* L’IEC recorda la «valentia, el coratge i la lleialtat» d’Aina Moll, un any després de la seva mort

* L’Institut d’Estudis Catalans participa en l’Any Carner

* L’IEC, present en l’acte d’homenatge a Joan Antoni Solans

* Xavier Turon, sobre biodiversitat marina: «Estem davant la sisena extinció i l’estem causant nosaltres»

* Joan Egea i Fernàndez reflexiona sobre temes jurídics en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* L’IEC homenatja l’historiador i polític Ramon d’Abadal, en el cinquantenari de la seva mort

* Joandomènec Ros imparteix una conferència sobre Déu i el medi ambient a la Facultat de Filosofia de la UB

* Linguapax defensa que l’escola és un instrument fonamental per a la revitalització lingüística

* L’IEC, present a la Plaça del Llibre d’Alacant

* Es presenta a l’IEC el llibre Ensenya’m la llengua, sobre vocabulari i llenguatge popular relacionat amb la salut

* La Societat Catalana d’Economia ret homenatge a Francesc Moragas, fundador de La Caixa

* L’emergència climàtica centra la setena edició del Congrés d’Energia de Catalunya

* L’IEC acull una exposició sobre dones i física


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa