Número 243
gener 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La lluita contra la pobresa amb rigor científic centra la conferència de Monica Martinez-Bravo a l’IEC

Monica Martinez-Bravo, professora d’economia del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI), va ser l’encarregada d’impartir la conferència Banerjee, Duflo i Kremer: Premi Nobel per la lluita contra la pobresa amb rigor científic, organitzada per la Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Aquesta activitat, que va tenir lloc el passat 27 de gener a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC, forma part de les conferències que la SCE dedica al Premi Nobel d’Economia.

Va inaugurar l’acte Eduard Arruga, president de la SCE, que va explicar què era el Premi Nobel d’Economia, que atorga el Banc de Suècia en honor d’Alfred Nobel, i va presentar Monica Martinez-Bravo, que va estudiar a la Universitat Pompeu Fabra i, després, a l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), a Boston. Actualment treballa al CEMFI, a Madrid.

Martinez-Bravo va començar la conferència afirmant que al MIT va tenir el privilegi de cursar els estudis de desenvolupament econòmic, impartits conjuntament per la Universitat Harvard i el MIT, i allà va tenir com a professors els tres premiats amb el Premi Nobel d’Economia, dels quals va destacar «la seva gran generositat i humilitat».

La professora d’economia va afirmar que el comitè del Premi Nobel va reconèixer que aquest guardó premiava «el nou enfocament experimental dels premiats en la lluita contra la pobresa». I què vol dir això de l’enfocament experimental? «Consisteix en una metodologia per a avaluar l’efecte causal d’una política pública.»

Martinez-Bravo va explicar com va sorgir la idea de fer experiments aleatoris, les contribucions dels premiats i, per acabar, quines han estat les limitacions d’aquest enfocament i què han fet els premiats i altres investigadors per resoldre aquestes mancances.

Notícies

* Es presenta CATCAR, un projecte transfronterer liderat per l’IEC que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia

* L’IEC acull la I Jornada sobre Corpus Orals del Català: «Ciència, lingüística i tecnologia»

* L’IEC participa en la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres a la Secció de Ciències Biològiques

* La Institució Catalana d’Història Natural crea el Premi Torras-Foulon per fomentar la investigació de sistemes naturals als Països Catalans

* El cicle Dijous de ciència de l’IEC comença amb una conferència sobre la influència de la globalització en el món universitari

* La Secció de Ciències Biològiques de l’IEC ofereix la conferència L’edició genòmica en plantes

* La fragilitat del català centra una taula rodona a l’IEC

* David Serrano: «Belfast és una ciutat físicament dividida entre catòlics i protestants, fins i tot hi ha alguns murs que separen els barris»

* Les matemàtiques són presents en el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola

* La lluita contra la pobresa amb rigor científic centra la conferència de Monica Martinez-Bravo a l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa