Número 243
gener 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Les matemàtiques són presents en el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola

Així ho demostra un estudi encarregat per la Red Estratégica de Matemáticas (REM), una entitat vinculada a l’Administració de l’Estat, on s’integra el Centre de Recerca Matemàtica (CRM), fundat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). L’estudi es va presentar a l’IEC el 8 de gener. 

Joandomènec Ros, president de l’IEC, que va obrir la jornada, va fer valer les matemàtiques, afirmant que «sense les matemàtiques les altres ciències no tindrien la força que tenen».

Per la seva banda, Dolors Herbera, presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC, va subratllar la importància de l’estudi, que «visualitza un fenomen: els estudiants de matemàtiques estan trobant feina a la indústria, en llocs que fa anys eren impensables». «La realitat ha canviat en els darrers vint o vint-i-cinc anys», va afegir. També va esmentar que «avui podem veure com la matemàtica més teòrica pot traslladar-se a una aplicació pràctica en un temps raonablement curt». Per acabar, va mencionar proves mèdiques (com la ressonància magnètica), les targetes de crèdit, les factures o el telèfon mòbil, exemples quotidians en els quals les matemàtiques són molt presents.

Diego Vizcaíno Delgado, de la consultora Analistas Financieros Internacionales (AFI), responsable de l’informe, va ser l’encarregat de presentar-ne els resultats. L’estudi conclou que les activitats que requereixen alts coneixements matemàtics suposen el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola, un percentatge que es tradueix en un milió de llocs de treball. També indica que el pes de les matemàtiques en termes del valor afegit brut (VAB) espanyol és d’un 10 %. Vizcaíno va destacar la presència d’aquesta ciència al llarg de la història, ja en època prehistòrica, quan es feia servir per a comptar els animals o per a preveure inundacions. Avui, però, és més important que mai, perquè, va apuntar, «la revolució digital es basa en gran manera en el coneixement matemàtic». 

L’acte va finalitzar amb una taula rodona sobre matemàtica i innovació, en la qual van participar Tomás Alarcón, professor ICREA i IP del Grup de Biologia Matemàtica del CRM; Roger Forcada, lead data scientist a Boston Consulting Group; Montserrat Guillén, catedràtica del Departament d’Econometria de la Universitat de Barcelona i directora de RiskCenter, i Regina Llopis, especialista en intel·ligència artificial i presidenta del Grupo AIA.

Notícies

* Es presenta CATCAR, un projecte transfronterer liderat per l’IEC que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia

* L’IEC acull la I Jornada sobre Corpus Orals del Català: «Ciència, lingüística i tecnologia»

* L’IEC participa en la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres a la Secció de Ciències Biològiques

* La Institució Catalana d’Història Natural crea el Premi Torras-Foulon per fomentar la investigació de sistemes naturals als Països Catalans

* El cicle Dijous de ciència de l’IEC comença amb una conferència sobre la influència de la globalització en el món universitari

* La Secció de Ciències Biològiques de l’IEC ofereix la conferència L’edició genòmica en plantes

* La fragilitat del català centra una taula rodona a l’IEC

* David Serrano: «Belfast és una ciutat físicament dividida entre catòlics i protestants, fins i tot hi ha alguns murs que separen els barris»

* Les matemàtiques són presents en el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola

* La lluita contra la pobresa amb rigor científic centra la conferència de Monica Martinez-Bravo a l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa