Número 243
gener 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El cicle Dijous de ciència de l’IEC comença amb una conferència sobre la influència de la globalització en el món universitari

El 23 de gener Jaume Pagès, professor, exrector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va impartir la conferència «Amb la globalització, més o menys universitat? Visió iberoamericana».

Pagès coneix molt bé el món universitari de Llatinoamèrica, Espanya i Portugal; per això, va centrar la seva conferència en aquest territori. «La visió iberoamericana ens pot aportar molt perquè probablement pot ser més representativa de la globalitat del món que el nostre país. Nosaltres som a Europa i Europa és un racó.»

Els centres universitaris iberoamericans tenen trets en comú, però també diferències importants per països: «És complex i és bastant heterogeni. Les diferències més importants són entre el Brasil i la resta de països iberoamericans: amb l’afany evangelitzador, Espanya va promoure moltes universitats a Amèrica. Quaranta anys després de l’arribada de Cristòfor Colom l’any 1492, ja s’havia creat la primera. Al Brasil, en canvi, Portugal no en va crear cap, perquè tenien una mentalitat diferent: tenien la visió que les classes dominants s’havien d’amarar de la mentalitat de l’imperi que es volia crear; per això, havien d’anar a estudiar a la universitat de l’imperi, a Portugal. Al Brasil, doncs, es van crear les universitats després de la seva independència, amb models americans i europeus ja com a referència. Aquesta circumstància ha convertit la Universitat de São Paolo en la primera de tot el món iberoamericà, incloent-hi Espanya i Portugal.»

Sobre les conseqüències de la globalització en la universitat, Pagès va advertir que actualment hi ha més centres que mai, i va posar l’exemple de Catalunya: «En els darrers anys, la demanda universitària i l’oferta han crescut de manera important. Hi ha qui diu que s’han creat massa centres i que no es poden mantenir. Amb la globalització es pot estudiar a tot arreu —tenim l’exemple de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)—, però jo no ho tinc tan clar. És veritat que tenim ofertes que abans no existien, com els MOC (cursos en línia puntuals), que van creixent i ves a saber si algun dia poden ser una alternativa als estudis reglats i als estudis presencials. És un debat interessant.» 

La tesi de Pagès és que la globalització comporta més universitat, sense dubte, però que cal parar atenció al tipus d’oferta que hi ha i que vindrà: «Hem d’assegurar-nos que les universitats siguin capaces de donar resposta a les demandes socials i globals». Des del seu punt de vista, a Catalunya i Espanya no estem anant al ritme que hauríem d’anar: «Hem estat uns anys intentant aproximar-nos a Europa i ara fa uns anys que ens estem assemblant cada cop més a Llatinoamèrica, en l’àmbit social en general i també en el món universitari». Com a exemple d’aquest fenomen, va parlar de la importància que tenen avui aquí les universitats privades, un fet impensable en països com França, Alemanya o la Gran Bretanya.

L’acte, organitzat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, va ser el primer del cicle Dijous de ciència, un programa de deu conferències que s’anirà desplegant fins al mes de desembre.

Notícies

* Es presenta CATCAR, un projecte transfronterer liderat per l’IEC que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia

* L’IEC acull la I Jornada sobre Corpus Orals del Català: «Ciència, lingüística i tecnologia»

* L’IEC participa en la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres a la Secció de Ciències Biològiques

* La Institució Catalana d’Història Natural crea el Premi Torras-Foulon per fomentar la investigació de sistemes naturals als Països Catalans

* El cicle Dijous de ciència de l’IEC comença amb una conferència sobre la influència de la globalització en el món universitari

* La Secció de Ciències Biològiques de l’IEC ofereix la conferència L’edició genòmica en plantes

* La fragilitat del català centra una taula rodona a l’IEC

* David Serrano: «Belfast és una ciutat físicament dividida entre catòlics i protestants, fins i tot hi ha alguns murs que separen els barris»

* Les matemàtiques són presents en el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola

* La lluita contra la pobresa amb rigor científic centra la conferència de Monica Martinez-Bravo a l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa