Número 200
juliol 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea commemora l’Any Internacional de la Llum a Lisboa

Com es va originar la vida, com es comunica la naturalesa utilitzant la bioluminescència i quines són les formes d’art fetes a partir de la llum són alguns dels temes que van centrar el simposi internacional celebrat a Lisboa els dies 2 i 3 de juliol per a commemorar l’Any Internacional de Llum. Organitzat per la Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (BKH-AE) i per Ciência Viva —l’agència portuguesa per a la cultura científica i tecnològica—, el simposi va aplegar unes cent cinquanta persones, i entre els ponents hi havia una àmplia representació catalana, amb membres de la Societat Catalana de Biologia i de la Institució Catalana d’Història Natural, filials de l’IEC.

Des dels fotons fins al satèl·lit Hipparcos, passant per panells solars de baix cost i sistemes LED que canviaran la manera com s’il·luminen els habitatges i les condicions de vida dels països en vies de desenvolupament, investigadors, artistes, emprenedors i altres experts van analitzar la importància de la llum i el seu vincle amb l’art, la ciència, la tecnologia, la comunicació i la història. El simposi va dedicar una especial atenció a la commemoració del mil·lenni de la publicació del primer llibre d’òptica, per Ibn Al-Hazèn, el 1015, amb una conferència a càrrec de Mònica Rius, catedràtica d’àrab de la Universitat de Barcelona. Tots els assistents van rebre un exemplar del llibre Kepler. Paralipòmens a Vitel·lió. Els orígens de l’òptica moderna, publicat per l’IEC en català dins de la col·lecció «Clàssics de la Ciència».

El simposi va ser coordinat per Ricard Guerrero, director acadèmic de la BKH-AE i membre de l’IEC, i Rosalia Vargas, presidenta de Ciência Viva.
 

Notícies

* Cal millorar l’ús social del català

* La història del vitrall català i l’aportació de les recerques dels últims anys s’analitzen en una jornada acadèmica a l’IEC

* «Dinamismes de coneixement i esperances d’alliberament», lema de la Universitat Catalana d’Estiu d’enguany

* L’IEC i el Consorci dels Estudis Catalans de Perpinyà signen un conveni de cooperació

* El TERMCAT celebra els trenta anys

* La Secció Filològica inicia el projecte d’elaboració d’una gramàtica essencial

* Ha mort Leandre Villaronga, fundador i president (1979-1995) de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’IEC

* Textos de poetes mallorquins i catalans per cloure el cicle estival de concerts Música al claustre

* Un simposi fa balanç de quatre decennis sense Franco

* La Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea commemora l’Any Internacional de la Llum a Lisboa

* Es constitueix l’associació Bioinformatics Barcelona (BIB)


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa