Número 196
març 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Cuiners, productors i científics reflexionen sobre el patrimoni culinari català

Amb l’objectiu de repensar i recuperar la cuina tradicional catalana, l’Institut d’Estudis Catalans va acollir el 16 de març un seminari en què van participar representants del món gastronòmic i econòmic, com Josep M. Sanclimens, Roser Torras i Montserrat Carulla; els xefs Carme Ruscalleda, Romain Fornell, Carles i Núria Gaig, Rafa Penya i Xavi Alba; representants del sector productiu i comercial, com Josep Ramells i Salvador Capdevila, i els científics experts en nutrició Abel Mariné, del Centre Català de la Nutrició de l’IEC, i Màrius Rubiralta, del Campus de l’Alimentació de Torribera de la Universitat de Barcelona. En el seminari també va participar Josep González-Agàpito, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, promotora de la trobada.

En el decurs del seminari es va posar de manifest que les formes de vida actuals posen en perill la continuïtat del patrimoni culinari català i que cal recuperar la cuina tradicional, elaborada amb productes que estiguin a l’abast de qualsevol economia. En aquesta línia, es va presentar l’estudi elaborat per la Fundació Alícia sobre la cuina de menuts, que ha impulsat el gastrònom Miquel Brossa i que recull les receptes aportades per una trentena de cuiners d’excel·lència catalans.

La jornada va concloure que el treball interdisciplinari i l’intercanvi entre científics, productors, transformadors, restauradors, l’Administració i entitats gastronòmiques és imprescindible per a garantir que la gastronomia continuï sent un actiu important des del punt de vista cultural i econòmic.
 

Notícies

* El vitrall a la Catalunya medieval

* La Franja de Ponent, un llibre que recull, per primera vegada, la història conjunta de la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya

* Ferran Requejo, Flocel Sabaté, Damià Pons i Antoni Furió, nous membres numeraris de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC i la Diputació de Barcelona renoven la seva relació institucional

* Modest Prats, homenatjat amb motiu del primer aniversari de la seva mort

* La transformació social, econòmica i cultural del món rural, a debat a partir de l’estudi de la masia catalana

* Trenta-quatre mil estudiants de secundària i batxillerat participen en la XX Prova Cangur de Matemàtiques

* L’evolució de la recerca científica i tecnològica a Catalunya, recollida en el web 25 anys de recerca a Catalunya

* L’IEC lamenta la mort de Joaquim Molas, membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Mor el pare Gregori M. Estrada, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, monjo de Montserrat i sacerdot

* Mor el matemàtic Evarist Giné, membre corresponent de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC

* Cuiners, productors i científics reflexionen sobre el patrimoni culinari català

* L’hepatòleg Joan Rodés, membre de l'IEC, guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

* Abel Mariné, membre de la Secció de Ciències Biològiques, distingit per la seva tasca divulgadora

* Josep Maria Casasús, elegit síndic de greuges de la Universitat Pompeu Fabra


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa