Número 196
març 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC lamenta la mort de Joaquim Molas, membre de la Secció Històrico-Arqueològica

L’Institut d’Estudis Catalans lamenta la mort de Joaquim Molas (Barcelona, 1930), historiador i crític literari, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC des de 1978 i membre fundador de la Fundació Mercè Rodoreda de l’Institut. Molas, que va morir el 16 de març, ha estat un referent en els estudis sobre la història de la literatura contemporània i, de manera especial, en l’estudi de l’obra de Verdaguer i dels moviments d’avantguarda. «Fer una història de la literatura i una crítica literària des d’una impossible normalitat, sortir de posicions defensives i de resistència, i fer estudis aplicant paràmetres implantats en els estudis de la literatura occidental era la seva obsessió, des que va tornar de la Universitat de Liverpool, als anys seixanta», ha recordat Manuel Jorba, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC i alumne de Molas. Per la seva banda, Josep Massot, president de la secció i també alumne de Molas, ha destacat «el gran mestratge que va exercir, a partir d’aquella època, en tota una generació d’estudiosos vinculats a la universitat i, sobretot, als Estudis Universitaris Catalans».

Joaquim Molas va estudiar filologia romànica a la Universitat de Barcelona i literatura catalana als Estudis Universitaris Catalans. Va ser professor de la Universitat de Barcelona (1955-1959), lector a la Universitat de Liverpool (1959-1961), professor als Estudis Universitaris Catalans (1961-1972), catedràtic numerari de literatura catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona (1971-1981) i, després, a la Universitat de Barcelona (1981-2000), que el va nomenar catedràtic emèrit el 2000. El 2006, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.

Iniciat com a medievalista, es va dedicar a la construcció històrica de la literatura contemporània. Va dirigir la part contemporània de la Història de la literatura catalana i de diverses col·leccions antològiques (Antologia catalana, Les millors obres de la literatura catalana); va editar Milà i Fontanals i Joan Salvat-Papasseit; va publicar antologies (Poesia catalana del segle XX, en col·laboració amb J. M. Castellet) i alguns llibres visuals (Paisatges de Catalunya). Va recopilar part dels seus estudis i assaigs dispersos en Obra crítica (2 vol., 1995-1999), Sobre la construcció de la literatura catalana i altres assaigs (2010) i Aproximació a la literatura catalana del segle XX (2010). Va fundar la revista Els Marges i va formar part del consell de redacció de la revista Serra d’Or. Membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, ha estat guardonat, entre d’altres, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1998) i amb les medalles d’or de l’Ajuntament de Barcelona (2002) i de la Generalitat de Catalunya (2003).

 Recull de premsa

Notícies

* El vitrall a la Catalunya medieval

* La Franja de Ponent, un llibre que recull, per primera vegada, la història conjunta de la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya

* Ferran Requejo, Flocel Sabaté, Damià Pons i Antoni Furió, nous membres numeraris de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC i la Diputació de Barcelona renoven la seva relació institucional

* Modest Prats, homenatjat amb motiu del primer aniversari de la seva mort

* La transformació social, econòmica i cultural del món rural, a debat a partir de l’estudi de la masia catalana

* Trenta-quatre mil estudiants de secundària i batxillerat participen en la XX Prova Cangur de Matemàtiques

* L’evolució de la recerca científica i tecnològica a Catalunya, recollida en el web 25 anys de recerca a Catalunya

* L’IEC lamenta la mort de Joaquim Molas, membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Mor el pare Gregori M. Estrada, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, monjo de Montserrat i sacerdot

* Mor el matemàtic Evarist Giné, membre corresponent de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC

* Cuiners, productors i científics reflexionen sobre el patrimoni culinari català

* L’hepatòleg Joan Rodés, membre de l'IEC, guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

* Abel Mariné, membre de la Secció de Ciències Biològiques, distingit per la seva tasca divulgadora

* Josep Maria Casasús, elegit síndic de greuges de la Universitat Pompeu Fabra


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa