Número 196
març 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La transformació social, econòmica i cultural del món rural, a debat a partir de l’estudi de la masia catalana

L’adaptació al nou model productiu, l’impacte de les noves tecnologies en els conreus i la gestió de les explotacions agràries, el despoblament d’una part del territori i la necessitat de buscar alternatives, com el turisme rural, com a complements econòmics, formen el context en què la masia tradicional s’ha anat transformant fins a convertir-se, en molts casos, en una empresa familiar, eix del món rural actual. Analitzar aquesta evolució i obrir un debat interdisciplinari sobre el futur de la masia i del territori en què s’integra va ser l’objectiu del I Congrés del Món de la Masia, que es va celebrar de l'11 al 13 de març a l’IEC. En la inauguració del Congrés, organitzat per la Secció d’Història Rural de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’IEC, van intervenir Josep M. Pelegrí, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya; Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Josep M. Vives, president de la ICEA. La conferència inaugural va estar a càrrec de Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya.

El Congréses va estructurar en quatre blocs temàtics. El primer, dedicat a la masia com a edificació, va tractar tant l’evolució de la seva forma constructiva al llarg dels segles com els requisits actuals de conservació i rehabilitació. El segon bloc , sobre l’economia i els usos lligats a la masia, va analitzar l’impacte de les polítiques agràries en l’evolució de les explotacions agràries catalanes, tant pel que fa a l’organització com a la diversificació de l’activitat que duen a terme. En el tercer bloc es va debatre sobre el paper de la masia dins un territori rural en transformació, i en el quart, es van analitzar els canvis socials i culturals, tant en les relacions familiars i de treball com en la transmissió de la propietat i el patrimoni.

Paral·lelament al Congrés, durant el mes de març es va poder visitar, al pati de l’IEC, l’exposició «La vida a pagès, l’estudi de la masia catalana», que dóna a conèixer els continguts de l’Estudi de la Masia Catalana, que, entre el 1923 i el 1936, va dur a terme el Centre Excursionista de Catalunya sota l’impuls del mecenes Rafel Patxot.

La Secció d’Història Rural de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, organitzadora del Congrés i filial de l’IEC, és un punt de trobada de professionals de diferents disciplines relacionades amb el món rural. El marc de recerca en què treballa és l’estudi de l’evolució del paisatge a Catalunya, entès com a contenidor tant de les activitats de les persones que habiten el món rural, com del patrimoni que generen i modifiquen.
 

Notícies

* El vitrall a la Catalunya medieval

* La Franja de Ponent, un llibre que recull, per primera vegada, la història conjunta de la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya

* Ferran Requejo, Flocel Sabaté, Damià Pons i Antoni Furió, nous membres numeraris de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC i la Diputació de Barcelona renoven la seva relació institucional

* Modest Prats, homenatjat amb motiu del primer aniversari de la seva mort

* La transformació social, econòmica i cultural del món rural, a debat a partir de l’estudi de la masia catalana

* Trenta-quatre mil estudiants de secundària i batxillerat participen en la XX Prova Cangur de Matemàtiques

* L’evolució de la recerca científica i tecnològica a Catalunya, recollida en el web 25 anys de recerca a Catalunya

* L’IEC lamenta la mort de Joaquim Molas, membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Mor el pare Gregori M. Estrada, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, monjo de Montserrat i sacerdot

* Mor el matemàtic Evarist Giné, membre corresponent de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC

* Cuiners, productors i científics reflexionen sobre el patrimoni culinari català

* L’hepatòleg Joan Rodés, membre de l'IEC, guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

* Abel Mariné, membre de la Secció de Ciències Biològiques, distingit per la seva tasca divulgadora

* Josep Maria Casasús, elegit síndic de greuges de la Universitat Pompeu Fabra


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa