Número 194
gener 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

València acull el cicle de conferències sobre els premis Nobel 2014

La conferència «… I la llum es va fer!» sobre el Premi Nobel de Física 2014 atorgat a Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura per la invenció de díodes emissors de llum blava eficients, que han permès fonts de llum blanca brillants i estalviadores d’energia, clourà el 4 de febrer el cicle de conferències dedicat als premis Nobel 2014 que s’ha celebrat a València. La conferència serà a càrrec d’Ana Cros, de l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València, i es farà a les set del vespre a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània.

El cicle, que vol donar a conèixer a la ciutadania els treballs guardonats per l’Acadèmia Sueca, va començar el 19 de gener amb la conferència de Nuria Flames, de l’Institut de Biomedicina de València del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que va parlar del Premi Nobel de Fisiologia o Medicina concedit a John O’Keefe, May-Britt Moser i Edvard I. Moser, que han descobert les cèl·lules que formen un sistema cerebral de posicionament. La sessió dedicada al Premi Nobel d’Economia 2014 atorgat a Jean Tirole per la seva anàlisi del poder i la regulació del mercat, es va celebrar el 21 de gener i va ser a càrrec de Gonzalo Olcina, del Departament d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València. El 26 de gener, Manuel Martínez, del Departament d’Òptica de la Universitat de València, va pronunciar la conferència «Combinant òptica i química per a veure l’invisible», sobre el Premi Nobel de Química 2014 atorgat a Eric Betzig, Stefan W. Hell i William E. Moerner pel desenvolupament de la microscòpia de fluorescència súper-resolutiva. El 28 de gener, Mercè Ubach, traductora de Modiano al català, i Manuel Peris, periodista i lector de Modiano, van dialogar al voltant de Patrick Modiano, autor guardonat amb el Premi Nobel de Literatura 2014.

El cicle és organitzat per Acció Cultural del País Valencià amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Red de Unidades de Cultura Científica i el CSIC.
 

Notícies

* Cocodrils, una balena dissecada i un mamut de formigó

* La paraula estelada, neologisme del 2014

* Maria Isabel Covas Planells, La Fageda i Cacaolat, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de Carles Miralles, membre de la Secció Filològica i secretari general de l’Institut entre el 1998 i el 2002

* L’exposició de les primeres tesis doctorals sobre ciència econòmica escrites en català, a l’IEC fins al març

* Es presenta Mots nous en català, una anàlisi comparativa dels neologismes en els diferents territoris de llengua catalana

* Josep Amat pronostica una indústria «molt més brillant» a Catalunya en un estat independent

* S’inaugura al Pati dels Tarongers el nou bust de Puig i Cadafalch i el restabliment del bust de Prat de la Riba

* Un seminari analitza els conflictes i els processos de canvi a la Mediterrània

* La Primera Viquimarató de Bioinformàtica, el 27 de febrer a l’IEC

* València acull el cicle de conferències sobre els premis Nobel 2014


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa