Número 194
gener 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

S’inaugura al Pati dels Tarongers el nou bust de Puig i Cadafalch i el restabliment del bust de Prat de la Riba

   Foto: ACN

El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar el 27 de gener, al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, el nou bust de Josep Puig i Cadafalch, segon president de la Mancomunitat i president rotatiu de l’Institut entre el 1915 i el 1956, i el restabliment al lloc original del bust del primer president de la Mancomunitat i fundador de l’IEC, Enric Prat de la Riba. L’acte, que va cloure la commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya, es va iniciar amb la glossa de Puig i Cadafalch que va fer Albert Balcells, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC. En l’acte també va assistir Joandomènec Ros, president de l’Institut.

En la seva intervenció, Albert Balcells va destacar la tasca de Puig i Cadafalch com a segon president de la Mancomunitat de Catalunya i el paper cabdal que va tenir com a membre fundador de l’IEC el 1907 i com a refundador el 1942. «Va ser un patriota incommovible i estaria satisfet de veure que la seva obra ha perdurat i que avui la gran majoria dels catalans són fidels al seu llegat i en reconeixen el seu esperit», va concloure Balcells.

Els dos bustos formen part de la galeria de presidents que hi ha al Pati dels Tarongers del Palau, i que inclou tots els presidents de la Catalunya del segle XX fins a Josep Tarradellas. El nou bust de Puig i Cadafalch s’ha ubicat on fins ara s’exposava el d’Enric Prat de la Riba, que ha estat traslladat al seu lloc original, també al Pati dels Tarongers, d’on va ser retirat l’any 1939 i substituït als anys cinquanta per un relleu commemoratiu de les víctimes del bàndol franquista durant la Guerra Civil (1936-1939). El bust de Puig i Cadafalch és obra de l’escultor Manuel Cusachs.

En el marc de la commemoració del centenari de la Mancomunitat, l’Institut d’Estudis Catalans va celebrar el mes d’octubre passat el seminari La Mancomunitat de Catalunya. 1914. Centenari del primer pas vers l’autogovern, en què Albert Balcells va pronunciar la conferència «Enric Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch, primer i segon presidents».
 

Notícies

* Cocodrils, una balena dissecada i un mamut de formigó

* La paraula estelada, neologisme del 2014

* Maria Isabel Covas Planells, La Fageda i Cacaolat, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de Carles Miralles, membre de la Secció Filològica i secretari general de l’Institut entre el 1998 i el 2002

* L’exposició de les primeres tesis doctorals sobre ciència econòmica escrites en català, a l’IEC fins al març

* Es presenta Mots nous en català, una anàlisi comparativa dels neologismes en els diferents territoris de llengua catalana

* Josep Amat pronostica una indústria «molt més brillant» a Catalunya en un estat independent

* S’inaugura al Pati dels Tarongers el nou bust de Puig i Cadafalch i el restabliment del bust de Prat de la Riba

* Un seminari analitza els conflictes i els processos de canvi a la Mediterrània

* La Primera Viquimarató de Bioinformàtica, el 27 de febrer a l’IEC

* València acull el cicle de conferències sobre els premis Nobel 2014


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa