Número 194
gener 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Josep Amat pronostica una indústria «molt més brillant» a Catalunya en un estat independent

«La indústria a Catalunya ha estat, és i serà un puntal molt important per a la nostra capacitat econòmica. Tenim tradició, coneixement, experiència, tècnics qualificats, infraestructures, esperit emprenedor… Les bases les tenim i el futur pot ser molt més brillant si les coses canvien». Aquesta és una de les principals conclusions que Josep Amat, catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, va exposar en la conferència que va oferir el 16 de gener, organitzada per la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l'IEC. Amat va repassar el passat, el present i el futur del sector industrial a Catalunya en un estat independent i va apuntar que la tendència de la indústria anirà a l’alça si s’acaba «l’estrangulament econòmic que pateix Catalunya».

En la seva exposició, Josep Amat va valorar que Catalunya té, actualment, una indústria petita i mitjana consolidada, diversificada —tant la indústria tèxtil, la metal·lúrgica com la de l’automòbil tenen referents importants a Catalunya— i amb uns percentatges d’exportació considerables (més d’un 30 % entre la Unió Europea i els països extracomunitaris). Per al ponent, aquests bons indicadors es donen malgrat l’entorn de crisi i les polítiques desfavorables actuals, la qual cosa fa preveure, a parer seu, «l’enfortiment del nostre teixit industrial en cas de poder desenvolupar polítiques pròpies de foment a la indústria en un estat propi».

Josep Amat (Barcelona, 1940) és doctor en enginyeria. Acabats els estudis es va incorporar al Laboratori d’Automàtica de l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona. El 1987 va obtenir la Càtedra de Tecnologia de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des del 1991 fins al 2010 va ser professor convidat del Laboratori d’Intel·ligència Artificial del MIT, a Massachusetts (EUA). En els darrers anys, ha desenvolupat la recerca al voltant de la robòtica submarina i la robòtica quirúrgica a la UPC, a l’Institut de Robòtica Industrial (IRI) i al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB). Actualment col·labora en el Grup de Recerca en Robòtica Intel·ligent i Sistemes (GRINS) de la UPC.

 

Vídeo de la conferència: «El passat, el present i el futur de la indústria a Catalunya en un estat independent»
 

Notícies

* Cocodrils, una balena dissecada i un mamut de formigó

* La paraula estelada, neologisme del 2014

* Maria Isabel Covas Planells, La Fageda i Cacaolat, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de Carles Miralles, membre de la Secció Filològica i secretari general de l’Institut entre el 1998 i el 2002

* L’exposició de les primeres tesis doctorals sobre ciència econòmica escrites en català, a l’IEC fins al març

* Es presenta Mots nous en català, una anàlisi comparativa dels neologismes en els diferents territoris de llengua catalana

* Josep Amat pronostica una indústria «molt més brillant» a Catalunya en un estat independent

* S’inaugura al Pati dels Tarongers el nou bust de Puig i Cadafalch i el restabliment del bust de Prat de la Riba

* Un seminari analitza els conflictes i els processos de canvi a la Mediterrània

* La Primera Viquimarató de Bioinformàtica, el 27 de febrer a l’IEC

* València acull el cicle de conferències sobre els premis Nobel 2014


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa