Número 183
gener 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenta el portal CiT (Terminologia de Cičncies i Tecnologia)

La Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut va acollir la presentació d’aquest portal ―resultat del programa de recerca Diccionari de Ciència i Tecnologia (DCT) de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC― dimarts 21 de gener. L’acte va incloure una conferència de M. Teresa Cabré, membre de la Secció Filològica de l’Institut, que dissertarà sobre «Necessitats i mètodes en la terminologia catalana: internacionalització i adequació». En l’acte de presentació també hi van intervenir David Serrat, president de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC; Salvador Alegret, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia i director del programa de recerca; Jaume Martí, president de la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM), i Joandomènec Ros, president de l’IEC.

El portal CiT, que es pot consultar a l’adreça http://cit.iec.cat, és un projecte editorial que posa a l’abast del públic obres terminològiques de ciències i tecnologia, principalment obres publicades i actualment exhaurides, les quals es publiquen en un format avançat de base de dades accessible per Internet.

El portal consta de tres parts: d’una banda, hi ha BiblioCiT, una biblioteca en línia que aplega publicacions terminològiques de ciència i tecnologia de diverses tipologies ―diccionaris, vocabularis, nomenclatures o manuals― editades per l’IEC o vinculades a la institució. Així, per exemple, hi ha el Diccionari de geologia d’Oriol Riba, el Lèxic de les plagues i malalties dels conreus de Catalunya, el Diccionari enciclopèdic de medicina o el manual Magnituds, unitats i símbols en química física. Cadascun d’aquests documents s’ha publicat en una interfície web que permet fer cerques individualment.

D’altra banda, si l’usuari vol fer consultes simultànies en algunes d’aquestes obres, o en totes, de manera selectiva i seguint criteris de cerca diversos, ha d’utilitzar el CercaCiT. Les consultes es fan sobre 32.863 unitats terminològiques catalanes de vint-i-una obres, i la major part de les unitats tenen l’equivalència en altres llengües.

La tercera part del portal és ContextCiT, un cercador avançat que permet trobar el context en què apareixen els termes en les revistes científiques catalanes. La consulta es fa sobre totes les publicacions científiques periòdiques que recull l’Hemeroteca Científica Catalana, que actualment conté més de disset mil articles científics.
 

Notícies

* Més formació humanística

* Es presenta el portal CiT (Terminologia de Cičncies i Tecnologia)

* Una exposició al Palau Robert reivindica el llegat científic del matemŕtic catalŕ Ferran Sunyer i Balaguer

* Una exposició mostra a l’Ajuntament de Tremp els primers textos escrits en catalŕ

* Un grup de músics visiten l’Institut per cončixer la barítona i la tenora de l’IEC

* L’IEC convoca els ajuts Mario Sŕlvia i Ferret per a promoure la recerca en biomedicina i estil de vida

* L’IEC se suma al comunicat de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana pel tancament de les emissions de Catalunya Rŕdio i Catalunya Informació al País Valenciŕ

* La Societat Catalana d’Histňria de la Cičncia i de la Tčcnica organitza un cicle sobre la histňria dels parcs naturals a Espanya

* Es presenta el llibre Ouranós-Gaia. L’espai a Grčcia III: anomenar l’espai

* La cičncia, protagonista de dos cicles els mesos de gener i febrer a Valčncia


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa