Número 183
gener 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Una exposició al Palau Robert reivindica el llegat científic del matemàtic català Ferran Sunyer i Balaguer

La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer de l’Institut d’Estudis Catalans presenta l’exposició «La superació d’un matemàtic. Ferran Sunyer i Balaguer (1912-1967)», al Palau Robert. La mostra dóna a conèixer la trajectòria vital d’un dels matemàtics catalans més importants, un científic autodidacte que va exercir de matemàtic tot i tenir paràlisi cerebral. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el president de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, Joandomènec Ros, van inaugurar l’exposició el dimarts 14 de gener. També hi va intervenir Manuel Castellet, director de la Fundació i comissari de l’exposició. La mostra es podrà visitar fins al 23 de febrer.

Ferran Sunyer va ser molt actiu tota la vida malgrat la seva discapacitat física, que el va obligar a anar sempre amb cadira de rodes i a no poder menjar ni escriure sol. Va rebre en tot moment el suport del seu entorn familiar, que no va estalviar esforços perquè ell es pogués dedicar a la recerca. Sunyer i Balaguer va aconseguir el reconeixement internacional en una conjuntura en què la comunitat científica espanyola treballava amb recursos escassos i aïllada dels moviments internacionals. Va treballar com a col·laborador i investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques i va signar un contracte de recerca amb l’Office of Naval Research del Ministeri de Marina dels Estats Units.

L’exposició es desenvolupa en cinc àmbits, en els quals trobem documents, objectes i imatges per a il·lustrar el tema i apropar-nos al personatge. Aquesta mostra és una de les iniciatives dutes a terme per la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer de l'IEC amb motiu del centenari del naixement del matemàtic català; un homenatge tant per l’activitat matemàtica que va realitzar com pels valors de superació i lluita que va mostrar davant les adversitats.
 

 Recull de premsa

Notícies

* Més formació humanística

* Es presenta el portal CiT (Terminologia de Ciències i Tecnologia)

* Una exposició al Palau Robert reivindica el llegat científic del matemàtic català Ferran Sunyer i Balaguer

* Una exposició mostra a l’Ajuntament de Tremp els primers textos escrits en català

* Un grup de músics visiten l’Institut per conèixer la barítona i la tenora de l’IEC

* L’IEC convoca els ajuts Mario Sàlvia i Ferret per a promoure la recerca en biomedicina i estil de vida

* L’IEC se suma al comunicat de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana pel tancament de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià

* La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica organitza un cicle sobre la història dels parcs naturals a Espanya

* Es presenta el llibre Ouranós-Gaia. L’espai a Grècia III: anomenar l’espai

* La ciència, protagonista de dos cicles els mesos de gener i febrer a València


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa