L'IEC inaugura el seu Centenari amb un programa que ofereix més de tres-centes setanta cites en un any

El bioquímic Joan Massagué pronunciarà dilluns vinent una conferència sobre el futur de la investigació contra el càncer al Palau de la Música Catalana

L'IEC inaugurarà el seu centenari al Palau de la Música Catalana
Foto:R. Pla i P. Vivas

L'institut d'Estudis Catalans (IEC) iniciarà la commemoració del seu centenari aquest dilluns 16 d'octubre, a dos quarts de vuit del vespre, amb un solemne acte alhora acadèmic, festiu i institucional, al Palau de la Música Catalana. Presidirà l'acte el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i hi assistirà la ministra de Cultura, Carmen Calvo. La sessió inaugural inclou com a referència destacada una conferència del científic català més universal, el bioquímic Joan Massagué, membre de l'Institut, amb el suggeridor títol "Oncologia a principis del segle XXI". 

Obrirà la vetllada, que conduirà el periodista Josep Cuní, el president de l'IEC, Salvador Giner, amb una intervenció sobre el "Passat, present i futur de l'Institut d'Estudis Catalans", seguida de la conferència de Joan  Massagué. Antoni Riera, vicepresident de l'IEC i president de la Comissió del Centenari, presentarà el programa de la commemoració, amb més de tres-centes setanta cites d'una agenda que s'obre ara i es clourà a finals del 2007, l'any en què es complirà el primer segle de l'Institut d'Estudis Catalans, l'acadèmia nacional catalana de les ciències i les humanitats.

El Cor de Cambra del Palau de la Música, dirigit per Daniel Mestre, posarà l'interludi musical de la jornada, amb un concert per al qual han estat seleccionades peces amb lletres de Joan Maragall, Guerau de Liost i Pere Serafí. El parlament de la ministra de Cultura precedirà la cloenda, a càrrec del president Maragall. L'apunt final el posaran diverses interpretacions musicals, a càrrec dels Dolçainers i Tabaleters del País Valencià i, novament, del Cor de Cambra del Palau.

 
Cartell del Centenari, obra de Manuel Boix

Cinc àrees temàtiques

El programa que presenta l'acadèmia nacional catalana per a commemorar el seu primer segle cobreix tot el ventall de les ciències i les humanitats. 

A més dels actes institucionals i de caràcter cultural d'interès general, el programa s'articula en cinc grans àrees temàtiques: Història, Llengua, Ciències Socials, Ciències i Tecnologia, i Ciències Biològiques, que de fet coincideixen amb les cinc seccions amb què està estructurat l'IEC. 

L'agenda del Centenari inclou cicles de conferències, simposis, cursos d'alts estudis, congressos, presentacions de publicacions, concerts i exposicions. Un conjunt que esdevindrà una referència de primer ordre en la programació cultural, institucional i acadèmica dels territoris de parla catalana l'any 2007. 

Aquesta variada oferta incorpora iniciatives singulars com una creació musical (realitzada pel director i compositor Joan Albert Amargós), una peça escultòrica (elaborada per Andreu Alfaro), o el cartell commemoratiu (obra de Manuel Boix). 

En aquest desplegament ingent d'activitats participen les cinc seccions de l'Institut i les vint-i-sis societats filials, així com les quatre seus territorials que, més enllà de la ubicada al cor de la capital catalana, fan present l'Institut en altres indrets dels territoris de la seva competència (Alacant, Castelló de la Plana, Lleida i Perpinyà).

Col·laboradors i patrocinadors

La realització d'un programa d'aquesta magnitud no hauria estat possible sense la col·laboració d'institucions, empreses, entitats i altres corporacions. A més de la Generalitat de Catalunya, l'IEC ha rebut  una aportació extraordinària de la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC), del ministeri de Cultura, el president de la qual, José García-Velasco, serà també present en la sessió inaugural de dilluns vinent. Una altra institució pública, la Diputació de Barcelona, participa en el suport als actes del Centenari, com també ho fan les emissores de ràdio i els canals de televisió de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV). 

 
Peça escultòrica creada per Andreu Alfaro

La relació de patrocinadors i col·laboradors inclou entitats financeres o financer-socials, com ara la Fundació Caixa Catalunya, l'Obra Social de la Fundació "la Caixa", l'Obra Social Caixa Sabadell, la Fundació Caixa Girona i el Banc Sabadell.

Quant als mitjans de comunicació, a més de l'especial col·laboració de Catalunya Ràdio i TV3, mercès a l'acord subscrit amb la CCRTV, determinats diaris -com El Periódico o com el setmanal Presència, que distribueixen diversos rotatius locals i intercomarcals-  han preparat suplements o pàgines especials d'imminent publicació. Altres mitjans, com l'AVUI, El País o La Vanguardia, han optat de moment per  la publicació d'entrevistes o articles d'opinió. 

Catàleg d'objectius 

L'extens programa d'actes del Centenari s'ha articulat seguint l'esperit emprenedor, ambiciós i universalista amb el què va ser creat el 18 de juny de 1907 de la mà d'Enric Prat de la Riba. L'IEC ha esmerçat els seus esforços en aquesta celebració per assolir, entre altres, cinc grans objectius:

  • Analitzar el procés de modernització científica i cultural experimentat pels Països Catalans al llarg del segle XX, tot copsant el paper que hi ha tingut l'Institut.
  • Refermar el seu compromís amb la defensa, el desenvolupament i la difusió de la llengua i la cultura catalana.
  • Prospectar el futur immediat de les ciències experimentals i humanes
  • Reflexionar sobre els tasques que han de realitzar les acadèmies durant el segle XXI, davant el procés de globalització cultural i d'acceleració de la producció i difusió dels coneixements
  • Obrir les portes de l'Institut al conjunt de la societat catalana, per tal que en pugui conèixer l'estructura interna, la història i els serveis que ofereix

Amb motiu del Centenari i mercès a l'acord subscrit recentment amb la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, l'IEC, a través de la productora Orbita Max, coproduirà un documental, que s'emetrà per TV3 el proper any, sobre la història de la corporació, amb el títol provisional "IEC, cent anys de ciència i cultura catalanes". També està en marxa la preparació d'una exposició amb el títol "L'Institut d'Estudis Catalans. Un segle de cultura i ciència als Països Catalans" (setembre-desembre de 2007), a la seu de Barcelona de l'IEC, que exhibirà material documental i artístic sobre els cent anys d'història de l'acadèmia nacional catalana. Un altre dels actes destacats serà el Concert del Centenari (1 de juny de 2007), amb una selecció de la creació musical catalana d'aquests cent anys, que està preparant el mestre Amargós, juntament amb el musicòleg i membre de l'IEC, Romà Escalas.

Tots els actes que l'IEC ha organitzat pel seu primer segle, superant l'auto complaença o la nostàlgia, apunten decididament cap al futur. Així ho resumeix Antoni Riera: "Tots els esforços realitzats per a la celebració del Centenari han de servir per a refermar els vincles entre el conjunt de la societat catalana i l'Institut, així com per a obrir un procés de reflexió sobre els canvis que ha de fer i els instruments que ha d'emprar per a continuar promovent, defensant i difonent la llengua i la cultura catalanes al segle XXI".

A partir de dilluns 16 d'octubre es podrà consultar tota la informació relacionada amb el Centenari de l'institut d'Estudis Catalans al web http://centenari.iec.cat.

 

 

Entrevista amb Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans

"L'IEC està penetrant en la societat civil"

Més informació

 

     
 

Entrevista amb Joan Massagué, bioquímic

"En la lluita contra el càncer tenim motius per a
sentir-nos raonablement optimistes"

Més informació

 

 

L'Institut d'Estudis Catalans, l'acadèmia nacional de les ciències i les humanitats

Programa d'actes del Centenari de l'IEC:

Programa de mà de la Inauguració del Centenari de l'IEC:

Entrevista amb Manuel Boix, autor del cartell del Centenari

Entrevista amb Joan Albert Amargós, compositor de la peça commemorativa del Centenari

 

 

 

 
D’acord amb la llei 34/2002 (LSSI) i la llei orgānica 15/1999 (PDCP), si no voleu rebre aquesta informaciķ, sisplau, obriu aquest enllaį