Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat

Joan Majó: "La Corporació està al servei de les institucions del país, com l'Institut d'Estudis Catalans"

Caixa Sabadell col·labora en la celebració del Centenari amb una aportació de 55.000 euros

L'IEC ultima els darrers preparatius per obrir el Centenari

Més de cent vint especialistes catalans i txecs es reuneixen a l'IEC en el II Congrés de Matemàtiques

La seu de l'IEC acull una reunió de les organitzacions internacionals de bibliotecaris i editors

 

Joan Majó: "La Corporació està al servei de les institucions del país, com l'Institut d'Estudis Catalans"

L'IEC i la CCRTV signen un acord de col·laboració en el marc del Centenari de l'Institut

El director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), Joan Majó, va expressar la seva satisfacció per la signatura d'un acord de col·laboració entre la Corporació i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), perquè representa una demostració que la CCRTV, "per sobre de ser una ràdio i una televisió, és un servei públic, i això implica una sèrie de particularitats que no són les mateixes d'altres mitjans de comunicació". "Un país –va afegir– és un tramat d'institucions, i és més país quan aquestes institucions comparteixen una mateixa finalitat". En aquest sentit, va afirmar que "la Corporació està al servei del govern legítim en cada moment, però hem d'estar, sobretot, al servei de les institucions del país, com l'Institut d'Estudis Catalans".

 
Joan Majó i Salvador Giner, en la presentació de l'acord entre l'IEC i la CCRTV
Foto: M. González / Shooting

La signatura del conveni de col·laboració amb l'lEC s'emmarca en la commemoració del centenari de l'Institut, l'acadèmia nacional catalana fundada l'any 1907 per Enric Prat de la Riba. L'acte va tenir lloc dijous 21 de setembre a la seu de Barcelona de l'Institut. Joan Majó va subscriure el conveni conjuntament amb el president de l'IEC, Salvador Giner, i en presència del vicepresident de l'Institut i president de la Comissió Executiva del Centenari, Antoni Riera, i els directors de Catalunya Ràdio (CR) i Televisió de Catalunya (TVC), Oleguer Sarsanedas i Francesc Escribano, respectivament.

El president de l'IEC va expressar la satisfacció per la signatura del conveni i va destacar la "voluntat d'ambdues corporacions per aconseguir aquest acord de col·laboració, que ha arribat després d'un procés llarg, però no difícil". Salvador Giner va subratllar que "l'IEC és un vehicle adient per la transmissió a la ciutadania del coneixement científic, però no ho podem fer sols. El país i institucions com la nostra comptem amb la Corporació com a vehicle indispensable per a fer-ho".

Precedent d'una relació duradora

Tant Majó com Giner van coincidir en afirmar que la commemoració del centenari de l'Institut, és "només una excusa per a signar aquest acord de col·laboració", primera concreció d'una relació que, en paraules de Giner, "volem que sigui més duradora i ferma".

 
L'acord és només el primer pas d'una relació més duradora, segons va comentar Salvador Giner

L'acord estableix un marc de col·laboració entre ambdues corporacions durant tot el període de celebració del Centenari, que s'obrirà amb una sessió inaugural al Palau de la Música Catalana el proper 16 d'octubre i es clourà a finals del 2007. El programa d'actes inclourà activitats acadèmiques, culturals i lúdiques extraordinàries –un total de tres-centes setanta cites en l'agenda anual–, que s'afegiran a la programació habitual de les seccions i societats filials de l'IEC.

La CCRTV se suma així a la celebració del centenari de l'IEC, per tal com considera que és un fet de primera magnitud per al país i que ha d'implicar de manera singular les empreses i els mitjans de comunicació que integren la Corporació, atès el compromís de servei públic que els orienta.

L'IEC contribuirà a facilitar la tasca dels serveis informatius i de programació de CR i TVC, que recorreran, quan ho considerin oportú, a l'IEC com a institució acadèmica competent per a emetre dictàmens sobre determinades qüestions relacionades amb l'actualitat científica, que sovint són objecte d'atenció pels mitjans de comunicació.

Coproducció d'un documental

Un dels aspectes destacats del conveni és la coproducció d'un documental, titulat provisionalment L'IEC, cent anys de ciència i cultura catalanes, sobre la història de l'acadèmia nacional catalana i el seu temps. Precisament, en l'acte va assistir-hi també Jordi Llompart, president-director general de la productora Orbita Max, a través de la qual l'Institut coproduirà el documental amb TVC.

La producció tindrà una durada aproximada de cinquanta minuts i s'estrenarà durant la programació de la temporada 2006-2007 de TVC. "Per a una institució, cent anys poden representar una nova embranzida i és això el que vol mostrar el documental", va subratllar Antoni Riera.

Per la seva banda, CR retransmetrà, a través de Catalunya Música, el concert antològic del centenari, previst per a l'1 de juny del 2007, poc abans de la data oficial de commemoració del naixement de l'IEC, el 18 de juny del 1907. També està prevista la producció de dotze reportatges especials sobre grans temes d'interès cultural relacionats amb l'activitat i les competències de l'IEC, així com deu microespais per a Catalunya Informació, relacionats i motivats per la història de l'IEC i el que ha representat per a la ciència i la cultura catalanes en el darrer segle.

L'IEC també posarà a disposició de la Corporació els espais de la seu central a Barcelona i de les seus territorials destinats a la realització d'activitats científiques, acadèmiques i culturals, tant per a actes institucionals i presentacions d'activitats com per a la realització o gravació de programes.

Interconnexió dels webs

Un altre punt de l'acord fa referència als webs respectius. En concret, a través dels webs de la CCRTV, CR i TVC es podrà enllaçar amb l' Agenda d'activitats de l'IEC, ubicada al web de l'Institut . De la mateixa manera, el web de l'IEC donarà accés als de la CCRTV, CR i TVC.  

Catalunya Ràdio ha previst realitzar alguns espais de la seva programació, entre els quals una emissió d'El matí de Catalunya Ràdio, amb Antoni Bassas, en directe des de la Casa de Convalescència, seu de l'IEC a Barcelona, durant el període de celebració del Centenari.

Recull de premsa:

Reportatge fotogràfic:

Caixa Sabadell col·labora en la celebració del Centenari amb una aportació de 55.000 euros

Lluís Brunet: "Caixa Sabadell havia de participar en el Centenari per tot el que representa l'Institut d'Estudis Catalans"

El president de Caixa Sabadell, Lluís Brunet, i de l'IEC, Salvador Giner, van signar el passat dimarts 26 un acord que certifica la col·laboració de l'Obra Social de l'entitat financera en la celebració del Centenari de l'Institut amb una aportació de 55.000 euros. Lluís Brunet, va mostrar la seva satisfacció per poder col·laborar en la commemoració dels primers cent anys de l'IEC: "Caixa Sabadell havia de participar en el Centenari per tot el que representa l'Institut d'Estudis Catalans per al nostre país"

 
Salvador Giner i Lluís Brunet signen l'acord de col·laboració
Foto: Jordi Pareto

Per la seva part, Salvador Giner, va subratllar "l'enorme satisfacció de comptar un cop més amb l'Obra Social Caixa Sabadell després d'una llarga relació de col·laboracions". "Vosaltres enteneu molt bé l'Institut i esperem que aquesta bona sintonia entre nosaltres perduri".

L'Obra Social Caixa Sabadell aporta 55.000 euros al pressupost del Centenari. En la signatura –la primera que protagonitza una entitat financera– també hi van estar presents el vicepresident de l'IEC i president de la Comissió del Centenari de l'Institut, Antoni Riera, el secretari general de l'IEC, Joandomènec Ros, i el director gerent de l'Obra Social Caixa Sabadell, Fermí Pons-Pons.

De la quantitat aportada per Caixa Sabadell, 25.000 euros es destinaran al Cicle de Conferències sobre les Ciències Experimentals i la Tecnologia a les Terres de Parla Catalana al Segle XX, organitzat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC i coordinat pel membre de la Secció Jaume Porta, catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola de l'Escola d'Enginyers de Lleida. En el cicle, que tindrà lloc a l'auditori de Caixa Sabadell, a la ciutat vallesana, cada dimarts del 6 al 27 de febrer del 2007, es reflexionarà sobre el procés de modernització de les ciències als Països Catalans, així com també sobre els reptes tecnològics que hi té plantejats la societat per assolir un desenvolupament sostenible. Els 30.000 euros restants serviran per incrementar el pressupost del Centenari.

Lluís Brunet va afirmar que "la temàtica del cicle tindrà una bona participació i acollida a Sabadell, donat que és una ciutat nascuda i implicada en el procés d'industrialització del país". Caixa Sabadell, amb una projecció més enllà de la ciutat que l'acull i de Catalunya, celebrarà el seu 150è aniversari l'any 2009 i és la caixa catalana en actiu més antiga.

Voluntat de descentralitzar activitats

Per la seva banda, Antoni Riera va agrair a l'Obra Social Caixa Sabadell "que hagin volgut acollir l'acte central de la Secció de Ciències i Tecnologia en el Centenari a la seva seu. És important que les activitats es difonguin pel territori i no es facin només a Barcelona", objectiu que coincideix amb la voluntat de l'entitat financera.

 
D'esquerra a dreta: Salvador Giner, Lluís Brunet i Fermí Pons-Pons. Dret, Joandomènec Ros
Caixa Sabadell vol sumar-se així a la celebració del Centenari de l'Institut per la repercussió que l'acadèmia nacional catalana té en camps com l'art, la ciència o la cultura. Alhora, es fa ressò de la voluntat de l'IEC de descentralitzar les seves propostes. D'altra banda, aquest acord aprofundeix la relació que han mantingut ambdues institucions al llarg de deu anys. En aquest període, l'entitat financera ha aportat 261.000 euros per al suport de trenta-set activitats de l'IEC. Entre les iniciatives derivades d'aquesta col·laboració destaquen el Premi de Medi Ambient de l'Institut, dotat per l'Obra Social Caixa Sabadell des del 2001, diverses publicacions científiques –l'última, Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, 2005–, beques d'estudi, la rehabilitació de la Casa de Convalescència i les jornades científiques sobre Pompeu Fabra. 

Recull de premsa :

Reportatge fotogràfic:

L'IEC ultima els darrers preparatius per obrir el Centenari

La sessió inaugural se celebrarà el 16 d'octubre al Palau de la Música Catalana

D'aquí a poc més de dues setmanes, s'iniciaran els actes de celebració del Centenari de l'Institut d'Estudis Catalans que, durant un any, ompliran l'agenda d'iniciatives culturals, lúdiques i acadèmiques de caràcter excepcional. El programa general del Centenari comptabilitza hores d'ara un total de 370 cites en el transcurs de l'any. 

La inauguració oficial se celebrarà dilluns 16 d'octubre amb un acte al Palau de la Música Catalana, a dos quarts de vuit del vespre. En aquest acte hi intervindran Salvador Giner, president de l'EC, que pronunciarà un parlament titulat "Passat, present i futur de l'Institut d'Estudis Catalans"; Joan Massagué, que oferirà la conferència inaugural del Centenari sota el títol "Oncologia a principis del segle XXI" i Antoni Riera, vicepresident de l'IEC i president de la Comissió Executiva del Centenari, que exposarà el programa d'actes de l'efemèride de l'Institut.

A continuació, el Cor de Cambra del Palau de la Música oferirà un concert, dirigit per Daniel Mestre, que precedirà a la intervenció del president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall. L'acte es clourà amb les interpretacions musicals a càrrec dels Dolçainers i Tabaleters del País Valencià i del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

El mateix dia 16, al migdia, a la seu de l'IEC, se celebrarà una roda de premsa, presidida per Salvador Giner, amb la participació de Joan Massagué i d'Antoni Riera. 

Més de cent vint especialistes catalans i txecs es reuneixen a l'IEC en el II Congrés de Matemàtiques

La trobada ha estat organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques de l'IEC i la Societat Matemàtica Txeca

Més de cent vint matemàtics de Catalunya i la República Txeca van assistir entre el 21 i el 23 de setembre al II Congrés Txec-Català de Matemàtiques, que es va celebrar a la seu de Barcelona de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

 
Foto de família dels participants en el II Congrés Txec-Català de Matemàtiques

Aquesta va ser la segona trobada organitzada conjuntament per la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l'IEC, i la Societat Matemàtica Txeca. La primera va tenir lloc a Praga, els dies 27 i 28 de maig del 2005 (First Czech-Catalan Conference in Mathematics), fruit de la signatura, l'any 2004, d'un acord de cooperació entre ambdues societats.

La novetat de l'edició d'enguany va ser la sessió per a investigadors joves, que va incloure diverses xerrades a càrrec d'una selecció d'estudiants que han participat a la competició Czech-Slovak Research Competition for University Students i al Premi Évariste Galois de la Societat Catalana de Matemàtiques.

L'acte inaugural del Congrés va anar a càrrec del vicepresident de l'Institut, Salvador Alegret. També hi van assistir el president de la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), Carles Casacuberta, i el president de la Societat Matemàtica Txeca, Jan Kratochvíl, entre d'altres.

Apunt sobre el Congrés, a càrrec de Carles Casacuberta, president de la SCM:

Resum de les conferències:

Reportatge fotogràfic:

La seu de l'IEC acull una reunió de les organitzacions internacionals de bibliotecaris i editors

El comitè de direcció conjunt IFLA/IPA es reuneix diverses vegades l'any per a tractar temes d'interès comú d'ambdues institucions

La sala Puig i Cadafalch de l'IEC va ser el lloc escollit per acollir la reunió ordinària del comitè de direcció conjunt de la Federació Internacional de les Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA, en les seves sigles amb anglès) i l'Associació Internacional d'Editors (IPA, en les seves sigles amb anglès), per a tractar temes de comú interès per a totes dues organitzacions mundials. A la reunió, que va tenir lloc el passat 18 de setembre, van assistir Claudia Lux, presidenta electa; Peter Lor, secretari general; Vinyet Panyella, membre del comitè de govern, i Winston Tabb, president del Comitè sobre Copyright i altres Problemes Jurídics (CLM), per part de l'IFLA, i Jens Bammel, secretari general, i Pieter Bolman, director general, per part de l'IPA.

 
Imatge de la reunió del comitè de direcció conjunt IFLA/IPA, a la Sala Puig i Cadafalch de l'IEC

El comitè de direcció conjunt IFLA/IPA es reuneix diverses vegades l'any per tal de tractar i resoldre temes de comú interès per a totes dues associacions i de més incidència cultural, acadèmica i social. Un dels darrers acords assolits ha estat la Declaració conjunta IFLA/IPA sobre la retirada o la supressió dels articles de revistes de la Xarxa, el passat mes de juliol, sobre la permanència d'articles de revistes electròniques accessibles per Internet, considerat d'especial importància per a la literatura científica i acadèmica.

Durant les sessions, Claudia Lux, Peter Lor i Vinyet Panyella van mantenir una reunió amb bibliotecaris catalans membres dels comitès de secció d'IFLA, i representants d'institucions universitàries amb estudis de biblioteconomia.

Reportatge fotogràfic: