Número 173
març 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Josep Vallverdú, escriptor i membre de l'IEC, és homenatjat en el seu norantè aniversari

Quaranta-cinc títols de literatura infantil i juvenil són prou per a convertir Josep Vallverdú (Lleida, 1921) no solament en un clàssic sinó també en un dels escriptors més prolífics i guardonats en aquest vessant literari. La seva obra, però, va molt més enllà: inclou una extensa obra assagística, llibres de viatges i llibres dedicats a l’ensenyament, obres de narrativa per a adults i un bon nombre d’articles. Amb motiu del norantè aniversari de l’autor de Rovelló, la Diputació de Lleida, per mitjà de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), ha organitzat per a aquest 2013 diversos actes per a homenatjar l’escriptor i membre de la Secció Filològica de l’IEC. «La llengua com a eina d’ofici» és el títol de la conversa que es va celebrar el 12 de febrer a l’IEC, a càrrec de Joan Veny i Gemma Rigau, membres de la Secció Filològica, moderada pel periodista i membre també de la Secció Joaquim M. Puyal, i en què va intervenir Josep Vallverdú. Van obrir l’acte Salvador Giner, president de l’Institut, i Josep M. Solé Sabaté, director de l’IEI.

La conversa va ser una anàlisi del que Joaquim M. Puyal va qualificar com a «discurs vallverdunià», és a dir, «la destresa en l’ús de les paraules, l’habilitat a l’hora d’estructurar el discurs i l’aprofitament del text per a conduir el lector cap a l’indret de la sorpresa». Joan Veny va destacar l’originalitat i la creativitat lèxica de Vallverdú —i per fer-ho va recitar diferents poemes del llibre Bestiolari— i va fer una anàlisi dialectològica de la seva obra. Gemma Rigau es va referir al model de llengua de Josep Vallverdú, caracteritzat per la precisió lèxica i la manca de barroquisme i recargolament sintàctic. «És una escriptura clara, però gens simple», va afirmar Rigau, que va recordar que Vallverdú el que vol és estimular el lector, i que ho fa amb lèxic ric i creatiu. L’acte va cloure amb unes paraules del mateix Vallverdú, que és va definir com «un aprenent de la llengua, com tot escriptor».

El primer acte d’aquest Passeig d’aniversari va ser una taula rodona a Lleida, el 16 de gener, a la seu de l’IEI, durant la qual es va presentar l’últim llibre de Vallverdú, Però plou poc, així com l’itinerari del passeig per tots els vessants de l’escriptor. El 19 de març, a Tarragona, es parlarà de «L’home Josep Vallverdú» i, a l’abril, a Girona, Joaquim Molas i Josep Murgades dissertaran sobre la literatura del jo. Al maig, a Andorra, s’estudiarà el vessant de traductor de Vallverdú, mentre que el mes de juliol, a Menorca, Josep M. Aloy, biògraf de l’autor lleidatà, moderarà una taula rodona sobre la literatura infantil i juvenil.

L'acte es pot veure a la videoteca de l'IEC

Recull de premsa

Notícies

* El català normatiu fa cent anys

* Màrius Serra, Vicent Pascual, Ramon Gomis i Jordi Salas-Salvadó, nous membres de l’IEC

* Josep Vallverdú, escriptor i membre de l'IEC, és homenatjat en el seu norantè aniversari

* Es presenta a l’IEC el llibre Ciència i universitat a Catalunya. Projecció de futur

* Els mots blog, bloguer, politòleg i politologia ja són al diccionari normatiu

* Un web recull la documentació dels Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana des de 1913

* Les característiques i el funcionament de les cèl·lules tumorals centren el discurs de recepció de Ramon Bartrons com a membre de l’IEC

* L’IEC acull un acte en memòria d’Anscari Manuel Mundó

* Vicent Pitarch, reconegut amb el Guardó Extraordinari d’Escola Valenciana

* Josep Amat, Premi d’Honor de la Nit de les Telecomunicacions i de la Informàtica 2013

* Carme Ruscalleda posa en valor la riquesa de la cuina catalana en una conferència a l’IEC

* Representants de la indústria del sector forestal, investigadors i tècnics especialitzats es reuneixen a l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa