Número 271
setembre 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Desena edició del cicle Música al Claustre de l’IEC

El dijous 8 de setembre va arrencar la desena edició del cicle Música al claustre de l’IEC amb el concert «Wind - A la recerca del vent», interpretat per Windu Quartet. Enguany, aquest cicle, que es va celebrar al pati de la Casa de Convalescència, va oferir un conjunt d’espectacles musicals que van presentar la participació històrica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) en la recuperació del llenguatge musical com a patrimoni sonor de Catalunya.

Aquest any el quartet de flautes de bec Windu Quartet —format per Eva Jornet, Marcel Leal, Iris Mañà i Eloi Fuguet— va ser l’encarregat d’iniciar el cicle. L’obra que van representar, titulada «Wind - A la recerca del vent», consisteix en un repertori que neix de la interpretació creativa que en fan els quatre músics protagonistes. El concert també va girar al voltant d’una nova experiència que sorgeix de la unió d’aquest repertori històric amb un seguit de recursos expressius innovadors.

Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, va inaugurar l’acte amb un discurs d’agraïment a totes les persones que han organitzat i col·laborat en el cicle i va recordar que la singularitat d’aquest cicle rau en el fet que «és l’únic —o dels pocs— cicles musicals en què tot el que s’ofereix és fruit de la recerca». Romà Escalas, comissari del cicle, va explicar la importància i la història de les flautes de bec i va presentar el quartet tot destacant-ne «la seva habilitat amb aquestes flautes, que són la base de l’aprenentatge dels instruments de vent de l’antiguitat i l’actualitat», ja que «d’aquesta habilitat, en fan un art».

Gràcies a les peculiars característiques de l’espectacle d’aquesta companyia musical, el públic que va acudir al claustre de l’IEC va gaudir no només d’un concert, sinó també d’un espectacle poètic a través de les diferents manifestacions del vent que es produeixen en el nostre planeta. I és que el públic va deixar de ser únicament un espectador per a convertir-se en part d’aquest espectacle, que li va permetre viure una experiència sensorial única, acompanyat i guiat pels músics de Windu Quartet.

El divendres 16 de setembre, el protagonista del cicle va ser el Trio Pedrell, que va interpretar l’«Homenatge a Felip Pedrell en el centenari de la seva mort». Com bé indica el títol, aquest concert va estar dedicat a Felip Pedrell (1841-1922) i va tenir com a fil conductor el llegat que aquest músic i investigador va deixar a l’IEC. Felip Pedrell va ser un dels membres fundadors de l’IEC i va cedir a la nostra institució gran part del seu fons personal.

El Trio Pedrell —compost pel violinista Christian Torres, el violoncel·lista Oscar Alabau i el pianista Jordi Humet— va oferir un programa amb peces tant de Pedrell com d’Enric Granados i de Felix Mendelssohn.

Finalment, el dimecres 28 de setembre, La Companyia Musical va ser l’encarregada de la cloenda del cicle amb el concert «Veus i instruments d’època. La interpretació creativa». Josep Cabré, el fundador de l’agrupació, és un músic amb una sòlida i dilatada carrera artística en l’àmbit de la interpretació de la música antiga. Amb La Companyia Musical, Cabré ha aconseguit crear un punt de trobada de músics i cantants d’orígens i experiències diverses per compartir la pràctica musical al voltant de la música del Renaixement i del Barroc. Gràcies al compromís d’instrumentistes, cantaires i al musicòleg i germà del fundador, Bernat Cabré, s’ha pogut recuperar gran part del patrimoni musical. La Companyia Musical va oferir un concert en què va combinar repertoris inèdits, de músiques acabades de transcriure, amb obres del repertori més reconegut de la música i els autors dels segles XVI i XVII. 

Notícies

* «La Diada és una oportunitat per a la reflexió», va afirmar la presidenta Cabré durant el discurs de la Diada Nacional de Catalunya

* Desena edició del cicle Música al Claustre de l’IEC

* «Prat de la Riba va pensar l’IEC com una estructura d’Estat», afirma Cabré en la celebració de la Diada a Madrid

* Dues noves conferències del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022

* L’IEC reflexiona sobre la vigència de Joan Fuster en el centenari del seu naixement

* L’IEC demana sensibilitat per la llengua i la cultura catalanes a les institucions espanyoles

* Enric Pujol, membre de l’IEC, proposat com a director del Memorial Democràtic

* L’IEC, present a la quarantena edició de la Setmana del Llibre en Català

* Presentat El manual notarial dels anys 1647 a 1655 de Francisco Vilar, notari de Ceret i el Voló

* Nit Estellés 2022 a la plaça de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig

* Mor Joan Francesc López Casasnovas, membre corresponent de l’IEC

* Presentació del llibre La brúixola de la qualitat

* Presentació d’Ana Rivière-Cinnamond com a nova membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Reconeixements a membres de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa