Número 271
Setembre 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

«La Diada és una oportunitat per a la reflexió», va afirmar la presidenta Cabré durant el discurs de la Diada Nacional de Catalunya

Un any més, el claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, es va encarregar de l’obertura de l’acte i, a continuació, va donar pas a Alícia Casals, membre de l’IEC, que va fer el discurs de la Diada d’enguany. Per cloure la celebració, la violoncel·lista Laura Folch va interpretar una versió escocesa d’El cant dels ocells i, posteriorment, Els segadors.

Teresa Cabré va obrir l’acte afirmant que l’Onze de Setembre és una celebració de present i alhora un record històric. «La Diada és un punt d’inflexió i una bona oportunitat per a la reflexió. Allò que està clar és que volem decidir», va dir la presidenta Cabré. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo, el secretari general d’Acció Exterior i Govern Obert, Lluís Baulenas, el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i el president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), Jordi Isern, van assistir a l’acte, entre altres autoritats i membres de l’IEC.

El discurs de la Diada, titulat Coneixement i emprenedoria, un tret de la identitat catalana i un trampolí cap a la llibertat, va ser a càrrec d’Alícia Casals i Gelpí, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC. Alícia Casals és enginyera industrial, doctora en informàtica i membre numerària de l’IEC. Casals va reivindicar que la ciència i la tecnologia són encara poc visibles en els actes culturals. Per això, va fer una reflexió sobre la història i l’esperit lluitador i emprenedor de la societat catalana en la seva vessant científica: «Cada cop som més conscients del poder de la tecnologia, que pot ajudar a fer un món més habitable, més ric, que limiti o alleugeri les feines més dures i més poc valorades», va subratllar Casals.

Alícia Casals va concloure: «Des de les institucions que ens governen, que gestionen, que assessoren o que regulen, s’ha de sumar i no posar traves, i aconseguir d’aquesta manera que puguem vèncer la falta actual de recursos, pugem millorar les nostres grans capacitats sense restriccions i ser capaços de revertir aquesta situació amb l’anhelada llibertat».

Laura Folch va fer la cloenda de l’acte interpretant El cant dels ocells i Els segadors. Folch és violoncel·lista i professora de música amb una llarga trajectòria en diversos camps musicals i especialitzada en música antiga, encara que també s’ha endinsat en altres estils com el pop, el flamenc i les músiques tradicionals d’arreu del món.

Crèdits: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Fotògraf: Arnau Pascual Monells.

Notícies

* «La Diada és una oportunitat per a la reflexió», va afirmar la presidenta Cabré durant el discurs de la Diada Nacional de Catalunya

* Desena edició del cicle Música al Claustre de l’IEC

* «Prat de la Riba va pensar l’IEC com una estructura d’Estat», afirma Cabré en la celebració de la Diada a Madrid

* Dues noves conferències del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022

* L’IEC reflexiona sobre la vigència de Joan Fuster en el centenari del seu naixement

* L’IEC demana sensibilitat per la llengua i la cultura catalanes a les institucions espanyoles

* Enric Pujol, membre de l’IEC, proposat com a director del Memorial Democràtic

* L’IEC, present a la quarantena edició de la Setmana del Llibre en Català

* Presentat El manual notarial dels anys 1647 a 1655 de Francisco Vilar, notari de Ceret i el Voló

* Nit Estellés 2022 a la plaça de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig

* Mor Joan Francesc López Casasnovas, membre corresponent de l’IEC

* Presentació del llibre La brúixola de la qualitat

* Presentació d’Ana Rivière-Cinnamond com a nova membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Reconeixements a membres de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa