Número 244
febrer 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d’Estudis Catalans participa en l’Any Carner

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) liderarà l’homenatge al poeta, que va ser el primer secretari de la Secció Filològica de l’Institut, amb la creació de la Càtedra Carner, juntament amb la Universitat de Barcelona, i amb la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i aportacions de mecenes particulars.

A l’Arxiu de l’IEC es conserven diversos documents de Josep Carner: correspondència, actes, impresos i fotografies, que formaran part d’una exposició que s’organitzarà en el marc de la commemoració. També es dedicarà una vetllada a Carner en el cicle Música al claustre, un recital de Lieder de compositors catalans; l’IEC acollirà el Congrés Internacional Carner el mes de febrer del 2021, i dins el projecte editorial que vol reunir l’obra original de Carner, l’Institut promourà la traducció del poemari Arbres a l’anglès i la publicació posterior.

El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya va acollir el dimecres 26 de febrer l’acte institucional d’obertura de l’Any Carner, que va donar el tret de sortida oficial a la commemoració del cinquantè aniversari de la mort del poeta, el 4 de juny de 1970.

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, que va assistir a l’acte institucional d’obertura, recorda el paper cabdal del poeta i els seus contemporanis en l’aleshores incipient Institut: «En aquella època, els membres de l’IEC com en Carner eren molt joves i actius, i l’Institut va començar amb una marxa terrible, com volia Enric Prat de la Riba, amb la gent que en el seu moment començava a despuntar en els seus àmbits. En Carner va ser secretari de la Secció Filològica i ho feia molt bé.»

Ros també reivindica la vigència de l’autor: «És difícil fer reviure un poeta que va tenir la seva màxima activitat en els trenta primers anys del segle, però és tan bona la seva producció literària que no ens costarà gens tornar a emergir-nos en aquesta gràcia de creació literària que té Carner i, per què no, recuperar-lo com un clàssic durant no només l’Any Carner, sinó com un clàssic que cal revisitar contínuament.»

L’Any Carner (2020), que s’allargarà fins ben entrat el 2021, desplegarà un programa que inclou tots els camps literaris que ell va conrear i també aquells àmbits en què altres artistes han situat la seva obra, com la cançó i el teatre. El comissariat de l’efemèride ha estat encarregat al filòleg Jaume Coll, marmessor literari de l’obra de l’escriptor des del 1998.

Notícies

* Es posa en marxa CATCAR, un projecte de cooperació transfronterera (POCTEFA) que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia a través de la tecnologia

* Massimo Livi Bacci: «En els pròxims anys, Europa tindrà una gran necessitat d’immigrants»

* L’IEC recorda la «valentia, el coratge i la lleialtat» d’Aina Moll, un any després de la seva mort

* L’Institut d’Estudis Catalans participa en l’Any Carner

* L’IEC, present en l’acte d’homenatge a Joan Antoni Solans

* Xavier Turon, sobre biodiversitat marina: «Estem davant la sisena extinció i l’estem causant nosaltres»

* Joan Egea i Fernàndez reflexiona sobre temes jurídics en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* L’IEC homenatja l’historiador i polític Ramon d’Abadal, en el cinquantenari de la seva mort

* Joandomènec Ros imparteix una conferència sobre Déu i el medi ambient a la Facultat de Filosofia de la UB

* Linguapax defensa que l’escola és un instrument fonamental per a la revitalització lingüística

* L’IEC, present a la Plaça del Llibre d’Alacant

* Es presenta a l’IEC el llibre Ensenya’m la llengua, sobre vocabulari i llenguatge popular relacionat amb la salut

* La Societat Catalana d’Economia ret homenatge a Francesc Moragas, fundador de La Caixa

* L’emergència climàtica centra la setena edició del Congrés d’Energia de Catalunya

* L’IEC acull una exposició sobre dones i física


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa