Número 244
febrer 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es posa en marxa CATCAR, un projecte de cooperació transfronterera (POCTEFA) que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia a través de la tecnologia

El projecte CATCAR: Patrimoni Digital al Servei de la Innovació Social s’ha presentat avui al Palau dels Reis de Mallorca, a Perpinyà, en un acte en què han participat representants dels sis socis que en formen part: l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que l’encapçala; l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR); la Universitat de Barcelona (UB); el Département des Pyrénées-Orientales (CD66); la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD), i la Universitat de Lleida (UdL), com a soci associat.  

En l’obertura de l’acte hi han intervingut Nicolas Garcia, vicepresident del Département des Pyrénées-Orientales; Joandomènec Ros, president de l’IEC; Bernard Fourcade, president de la Chambre de Commerce et d’Industrie des Pyrénées-Orientales i president de l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique; Mercè Puig, vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona, i Martin Galinier, vicepresident de la Université de Perpignan Via Domitia i director del centre de recerca CRESEM.


CATCAR: un viatge al món carolingi


Per a aquest projecte s’ha escollit un període clau de la història europea que ha prefigurat la construcció de l’actual Unió Europea: el món carolingi. La documentació referent a aquests comtats fins a l’any 1000 ha estat publicada en el si de la col·lecció «Catalunya Carolíngia» (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020), en vuit toms. Es tracta d’un total de divuit volums que reuneixen més de sis mil documents de l’àmbit del dret públic i, sobretot, del dret privat (testaments, vendes, donacions o permutes), que permeten conèixer l’evolució de la societat i l’economia de l’època.

CATCAR s’articula entorn de dues accions complementàries:

1. Innovació digital. Consistirà en la creació d’una plataforma virtual que albergarà la documentació relativa a la Catalunya carolíngia. La documentació estarà disponible per als investigadors i usuaris de tot el món, en accés obert i sota llicència Creative Commons (open science). A més de la tasca de passar del suport analògic al digital, la plataforma virtual comptarà amb dos requisits propis i innovadors que potenciaran i complementaran la informació publicada:

— Com a mesura de preservació del patrimoni immaterial carolingi, hi haurà disponible la reproducció fotogràfica del document original.

— A partir de l’explotació de les dades topogràfiques, es crearan representacions cartogràfiques, de manera que l’usuari pugui dominar el paisatge carolingi.


Aquests dos nous valors afegits contribueixen al fet que el patrimoni immaterial sigui visible i tangible per a l’usuari.

L’explotació de les dades recollides en aquesta documentació donarà com a resultat un instrument innovador potent que es podrà aplicar a la recerca social pluridisciplinària (es podrà usar en estudis d’antropologia, geografia, economia, estadística i altres disciplines socials). Els resultats del projecte seran extensius a problemes i desafiaments actuals: canvi climàtic, aparició i desaparició de cultius, mobilitat social, accidents geometeorològics, etc. Aquestes dades tindran, doncs, un interès especial per als gestors de la planificació territorial.

2. Innovació social. CATCAR vol convertir la documentació històrica en experiències tangibles, didàctiques i lúdiques, que permetin fer de la història —i, en concret, de la relativa al període carolingi— una proposta atractiva i comprensible per a les aules i també una alternativa d’oci cultural. Així doncs, CATCAR idearà tres accions dirigides al públic escolar i als ciutadans:

— Creació d’una experiència immersiva multimèdia, a partir de la fabricació de productes basats en tecnologia avançada, com ara realitat augmentada (AR), elements tridimensionals (3D) i artefactes d’il·lusió òptica.

— Organització d’itineraris basats en la Catalunya carolíngia. Aquestes experiències interactives consistiran en gimcanes geolocalitzades realitzades en espais oberts, de manera grupal o individual, amb el suport de tecnologia mòbil (Android o iOS).

— Creació d’aplicacions didàctiques i lúdiques sobre la Catalunya carolíngia.


CATCAR té un pressupost de 713.278 €. El projecte ha estat cofinançat al 65 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Notícies

* Es posa en marxa CATCAR, un projecte de cooperació transfronterera (POCTEFA) que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia a través de la tecnologia

* Massimo Livi Bacci: «En els pròxims anys, Europa tindrà una gran necessitat d’immigrants»

* L’IEC recorda la «valentia, el coratge i la lleialtat» d’Aina Moll, un any després de la seva mort

* L’Institut d’Estudis Catalans participa en l’Any Carner

* L’IEC, present en l’acte d’homenatge a Joan Antoni Solans

* Xavier Turon, sobre biodiversitat marina: «Estem davant la sisena extinció i l’estem causant nosaltres»

* Joan Egea i Fernàndez reflexiona sobre temes jurídics en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* L’IEC homenatja l’historiador i polític Ramon d’Abadal, en el cinquantenari de la seva mort

* Joandomènec Ros imparteix una conferència sobre Déu i el medi ambient a la Facultat de Filosofia de la UB

* Linguapax defensa que l’escola és un instrument fonamental per a la revitalització lingüística

* L’IEC, present a la Plaça del Llibre d’Alacant

* Es presenta a l’IEC el llibre Ensenya’m la llengua, sobre vocabulari i llenguatge popular relacionat amb la salut

* La Societat Catalana d’Economia ret homenatge a Francesc Moragas, fundador de La Caixa

* L’emergència climàtica centra la setena edició del Congrés d’Energia de Catalunya

* L’IEC acull una exposició sobre dones i física


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa