Número 244
febrer 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Massimo Livi Bacci: «En els pròxims anys, Europa tindrà una gran necessitat d’immigrants»

El professor Massimo Livi Bacci, pare de la demografia actual, va obrir, el dimecres 19 de febrer, el III Congrés Internacional «Les ciutats mediterrànies», que fins al 21 de febrer reuneix, a l’Institut d’Estudis Catalans, científics, representants institucionals de les polítiques migratòries a Catalunya i activistes que treballen sobre el terreny. 

Sota el títol «Il Mediterraneo e la demografia: occasione di incontro, pericolo di divisione», va fer una anàlisi exhaustiva de la situació de les dues ribes del Mediterrani, que, per a ell, «mai ha estat tan dividit com ara». El conflicte a Síria i les primaveres àrabs han contribuït a generar una situació «insostenible». Va advertir que avui «centenars de milions d’immigrants creuen el mar i no hi ha una política europea unitària».

Livi Bacci va vaticinar que, en els propers anys, «Europa tindrà una gran necessitat d’immigrants», perquè, entre altres motius, «la natalitat és molt baixa i la població jove, d’entre vint i trenta anys, disminuirà entre un 20 i un 25 % en els pròxims vint o trenta anys».

El conferenciant es va mostrar convençut que la immigració irregular l’ha d’abordar la política internacional i que els estats el que han de fer és oferir «incentius» als territoris que en reben més: «S’ha de pactar amb els municipis d’acollida: diners per a polítiques públiques, nous serveis…; no s’ha d’acusar els ciutadans de ser mala gent per no voler immigrants, sinó que se’ls han de donar motius per a pensar que la immigració és bona també per a ells.»

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, va ser l’encarregat d’obrir l’acte. Es va referir a la mobilitat de les societats antigues a causa del «comerç, els conflictes o la pobresa». Va subratllar que aquests moviments han propiciat una «barreja ètnica» molt positiva i va recordar que «Catalunya sempre ha estat terra d’acollida».

Per la seva banda, Flocel Sabaté, historiador, membre de l’IEC i director del Congrés, va explicar que el seminari vol posar l’accent «en la relació entre la mobilitat de les persones i les ciutats, que són les que reben el primer impacte de les migracions».

L’acte també va comptar amb les intervencions de Miquel Rodríguez, M. Àngels Roqué i Josep Canals.

La història dels desplaçaments humans i la seva gestió política i social són els temes que es tractaran fins divendres en el Congrés.

A la cloenda, que es farà divendres a les 17.30 h, Giancarlo Blangiardo (Institut Nacional d'Estadística d'Itàlia) parlarà del fenomen migratori a Itàlia, mentre que Antoni Segura, president del Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB), i Corrado Bonifazi (Consell Nacional de les Recerques d'Itàlia) es referiran a la situació dels refugiats a Europa. L’acte el presidirà Flocel Sabaté.

El Congrés ha estat organitzat per l’IEC, la Unió Acadèmica Internacional, l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), la xarxa de ciutats mediterrànies MedCités i l’Ajuntament de Barcelona.

Notícies

* Es posa en marxa CATCAR, un projecte de cooperació transfronterera (POCTEFA) que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia a través de la tecnologia

* Massimo Livi Bacci: «En els pròxims anys, Europa tindrà una gran necessitat d’immigrants»

* L’IEC recorda la «valentia, el coratge i la lleialtat» d’Aina Moll, un any després de la seva mort

* L’Institut d’Estudis Catalans participa en l’Any Carner

* L’IEC, present en l’acte d’homenatge a Joan Antoni Solans

* Xavier Turon, sobre biodiversitat marina: «Estem davant la sisena extinció i l’estem causant nosaltres»

* Joan Egea i Fernàndez reflexiona sobre temes jurídics en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* L’IEC homenatja l’historiador i polític Ramon d’Abadal, en el cinquantenari de la seva mort

* Joandomènec Ros imparteix una conferència sobre Déu i el medi ambient a la Facultat de Filosofia de la UB

* Linguapax defensa que l’escola és un instrument fonamental per a la revitalització lingüística

* L’IEC, present a la Plaça del Llibre d’Alacant

* Es presenta a l’IEC el llibre Ensenya’m la llengua, sobre vocabulari i llenguatge popular relacionat amb la salut

* La Societat Catalana d’Economia ret homenatge a Francesc Moragas, fundador de La Caixa

* L’emergència climàtica centra la setena edició del Congrés d’Energia de Catalunya

* L’IEC acull una exposició sobre dones i física


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa