Número 230
setembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El 19è Congrés Internacional de Museus d’Història de la Medicina reflexiona sobre la necessitat de conservar el patrimoni científic

Per què a Catalunya no disposem d’un museu d’història de la ciència com hi ha a altres països Europeus, com ara el Museu de la Ciència de Londres o el de la Universitat de Montpeller? On va a parar el patrimoni científic d’instituts i universitats? Com poden contribuir aquests museus a la cultura científica de la població?

Reflexionar sobre la necessitat de preservar el patrimoni científic per posar-lo a l’abast de la ciutadania és l’objectiu del 19è Congrés Internacional de Museus d’Història de la Medicina, que es va inaugurar el 20 de setembre a l’Institut d’Estudis Catalans, i que va aplegar un centenar de participants d’arreu del món.

El congrés, organitzat per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’IEC, i el Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, ha estudiat els casos i les experiències de museus dedicats al patrimoni científic a Europa, als Estats Units, Corea del Sud, Colòmbia, Nova Zelanda o a les repúbliques bàltiques. I ha comptat amb ponents com Thomas Schnalke, president de l’European Association of Museums of the History of Medical Sciences (EAMHMS), organitzadora del congrés; Marta Lourenço, directora del Museu Nacional d’Història Natural i de la Ciència de Lisboa i presidenta de l’ICOM-UMAC; Caroline Ducourau, directora de cultura científica i patrimoni històric de la Universitat de Montpeller, i Manon Parry, fundadora del consorci internacional de recerca Museums, Medicine and Society i editora de la revista Museum&Society.
 
En l’acte inaugural van intervenir David Serrat, secretari científic de l’IEC; Jaume Padrós, Sònia Miravet Jiménez, vicesecretària del Col·legi de Metges de Barcelona; Thomas Schnalke, president d’EAMHMS, i Alfons Zarzoso, president de Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i organitzador d’aquest congrés.    
 
El congrés ha estat un espai de reflexió sobre la necessitat de conservar i preservar el patrimoni científic de casa nostra per tal de poder-lo posar a l’abast de la societat i contribuir al foment de la cultura científica ciutadana. Un espai per a sensibilitzar els estudiants envers el patrimoni, per a donar a conèixer a la societat catalana no només els resultats científics sinó també el procés que ha dut a aconseguir-los, i per a discernir com el patrimoni pot esdevenir un mitjà per a poder explicar la ciència. 
 
Podeu consultar el programa complet del congrés aquí.

 

Notícies

* L’activitat política de Pompeu Fabra centra la commemoració de la Diada

* Es publica Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer, per a commemorar el seu noranta aniversari

* L’IEC i el Govern d’Andorra reprenen la col·laboració en l’edició de l’Atles lingüístic del domini català

* Xavier Besalú i Bernat Sureda, nous membres de l’Institut d’Estudis Catalans

* El 19è Congrés Internacional de Museus d’Història de la Medicina reflexiona sobre la necessitat de conservar el patrimoni científic

* L’Institut d’Estudis Catalans ret homenatge a l’historiador Josep Fontana

* La relació de Carlemany i Girona, tema del discurs de recepció de l’arqueòleg Josep Maria Nolla com a membre de l’IEC

* La Societat Catalana de Biologia organitza una jornada per a fomentar les sinergies en la recerca sobre obesitat i diabetis

* La Secció de Filosofia i Ciències Socials celebra un ple itinerant a Castelló i a Morella

* La Universitat Catalana d’Estiu ret homenatge a Pompeu Fabra

* L’IEC acull la commemoració del Dia Internacional de les Persones Sordes

* Mariàngela Vilallonga i Xavier Bellés, distingits amb la Medalla Narcís Monturiol

* L’IEC lamenta la mort de Josep Castells, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

* L’IEC lamenta la mort de Ramon Parés i d’Alexandre Olivar, membres de l’Institut d’Estudis Catalans


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa