Número 230
setembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La relació de Carlemany i Girona, tema del discurs de recepció de l’arqueòleg Josep Maria Nolla com a membre de l’IEC

Carlemany i Girona és el títol del discurs que Josep Maria Nolla va pronunciar, el 27 de setembre, en l’acte de recepció com a membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Nolla va començar el discurs destacant com tothom que visiti la ciutat de Girona amb un cert interès és més que probable que ben aviat se sorprengui per la presència continuada de la figura de Carlemany. «En recórrer el conjunt monumental de la seu, observarà atentament la cadira del cèlebre emperador i, una mica més enllà, l’imponent cloquer romànic o torre de Carlemany [...]. Si és persona amb curiositat i segueix aquest fil, ben aviat s’adonarà que la relació de la ciutat amb el rei franc ve d’antic i tingué, en certs moments, una intensitat fora mida.»

Nolla va explicar que «Carlemany ha estat i és encara, sense cap mena de dubte, un personatge recordat i popular arreu d’Europa i, preferentment, en aquelles terres que a cavall del 800 formaren part de l’imperi que acabà bastint». La conferència va cloure amb la reflexió següent: «Per què Girona honora Carlemany? Perquè com August a Roma, Carlemany seria el refundador de la ciutat, sense haver-hi estat mai.»

Josep Maria Nolla i Brufau (Albagés, 1949) és doctor en filosofia i lletres, en la secció d’història, per la Universitat Autònoma de Barcelona.

El 1978 va entrar a formar part del professorat de l’antic Col·legi Universitari de Girona (més endavant, Universitat de Girona), on ha desenvolupat la tasca acadèmica: el 1984, com a professor titular, i des del 1994, com a catedràtic. En aquesta universitat també ha desenvolupat diferents càrrecs de gestió i govern, com a director de l’Institut de Patrimoni Cultural, secretari de la Facultat de Lletres i vicerector de Recerca.

De manera paral·lela, en els primers anys d’activitat va ser tècnic superior de la Diputació de Barcelona i conservador del Conjunt Monumental i el Museu d’Empúries (1983-1985).

Ha centrat l’activitat arqueològica en nombrosos jaciments: Empúries, Girona, Roses, el monestir de Sant Feliu de Guíxols, Sant Julià de Ramis, etc., i ha participat en divuit monografies, entre les quals destaquen El poblament d’època romana al nord-est de Catalunya; El fòrum romà d’Empúries; La vil·la romana de Vilauba (Camós) i Aquae Calidae. Presència romana a la Selva. Ha estat el promotor i organitzador de les Jornades d’Arqueologia de les Comarques Gironines, que se celebren des del 1992.

Podeu llegir el discurs de Josep M. Nolla en aquest enllaç: http://bit.ly/2Qn5gwg

Podeu veure l’acte de recepció aquí: http://bit.ly/2NXVbt6
 

Notícies

* L’activitat política de Pompeu Fabra centra la commemoració de la Diada

* Es publica Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer, per a commemorar el seu noranta aniversari

* L’IEC i el Govern d’Andorra reprenen la col·laboració en l’edició de l’Atles lingüístic del domini català

* Xavier Besalú i Bernat Sureda, nous membres de l’Institut d’Estudis Catalans

* El 19è Congrés Internacional de Museus d’Història de la Medicina reflexiona sobre la necessitat de conservar el patrimoni científic

* L’Institut d’Estudis Catalans ret homenatge a l’historiador Josep Fontana

* La relació de Carlemany i Girona, tema del discurs de recepció de l’arqueòleg Josep Maria Nolla com a membre de l’IEC

* La Societat Catalana de Biologia organitza una jornada per a fomentar les sinergies en la recerca sobre obesitat i diabetis

* La Secció de Filosofia i Ciències Socials celebra un ple itinerant a Castelló i a Morella

* La Universitat Catalana d’Estiu ret homenatge a Pompeu Fabra

* L’IEC acull la commemoració del Dia Internacional de les Persones Sordes

* Mariàngela Vilallonga i Xavier Bellés, distingits amb la Medalla Narcís Monturiol

* L’IEC lamenta la mort de Josep Castells, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

* L’IEC lamenta la mort de Ramon Parés i d’Alexandre Olivar, membres de l’Institut d’Estudis Catalans


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa